Filters

iBestuur nieuwsbrief 21 februari 2019

In de analoge steentijd was de overheid de grootste auteursrechtschender van allemaal: dat fenomeen heette ‘de knipselkrant’. Ik herinner mij een ministerie dat één betaald abonnement had op het vakblad waar ik toen voor schreef, en de artikelen daaruit zeshonderdvoudig kopieerde. Peanuts natuurlijk in het huidige digitale tijdsgewricht.

Journalisten, schrijvers, muzikanten en fotografen gaan collectief aan de bedelstaf omdat hun werk oneindig en eindeloos wordt gekopieerd op internet. Mede daarom stemde de Europese Raad gisteren in met een hervorming van het Europese auteursrecht. Artikel 13 zegt dat platforms als Facebook en Youtube voortaan auteursrecht moeten betalen voor de muziek, foto’s en video’s op hun platformen. Dat klinkt goed, toch?

Helaas: Brussel bedoelt het goed, maar Artikel 13 zal er in de praktijk vooral toe leiden dat mogelijk beschermd materiaal wordt weggefilterd. En hoe pak je dat aan als er elke minuut vierhonderd uur video wordt geupload, zoals bij Youtube? Door de uploadfilters flink strak aan te draaien, zo dreigde Google, dat koste wat kost aansprakelijkheid wil voorkomen.

Brussel zint ook op filters voor seksueel expliciete content, mogelijke haatzaaierij en terroristische propaganda. Dat wordt nog een saaie boel op de sociale media!

Tot volgende week

Peter Lievense


podium

Het begin van een succesvol programma

Goed opdrachtgeverschap

door: Robert Jansen en Jan Gudde, 20 februari 2019

Opdrachtgeverschap

Er valt nog veel te verbeteren bij de aanbesteding of uitvoering van ICT-projecten bij de overheid. Terugkerende bottleneck: het opdrachtgeverschap is niet goed (genoeg) ingevuld. Bestuurlijke realiteit en complexiteit zijn hier vaak debet aan. Robert Jansen-de Witte en Jan Gudde, respectievelijk opdrachtnemer en opdrachtgever van het Programma Aanbesteding ICT-werkomgeving Rijk (IWR) over goed opdrachtgeverschap.

lees meer
weblogs

Complexe toegankelijkheid

door: Willem Pieterson, 21 februari 2019

Toegankelijkheid tot dienstverlening is belangrijk, maar toegankelijkheid van informatie is óók belangrijk.

lees meer


Stemmen in het buitenland

door: Arjan Widlak, 20 februari 2019

Arjan Widlak

Niet alles digitaliseert. Neem het stemmen vanuit het buitenland. Het registratieproces lijkt uit een andere tijd te komen.

lees meer


De potentie van Tux

door: Ad Gerrits, 19 februari 2019

Ad Gerrits

Het gebruik van open source binnen de overheid is nooit echt een succesverhaal geworden. Toch is er veel potentie.

lees meer


Digitale EHBO

door: Jan Willem Boissevain, 18 februari 2019

Jan Willem Boissevain

Wie redt de slachtoffers op de digitale snelweg? Het wordt tijd voor een digitale wegenwacht die burgers in nood écht helpt.

lees meer
nieuws

Minister: DSO op schema en binnen budget

door: Bas Linders, 21 februari 2019

Bouw

Volgens verantwoordelijk minister Kasja Ollongren (BZK) is het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2021 klaar en zal het een gebruiksniveau bieden dat vergelijkbaar is met de huidige dienstverleningsniveaus van de nu gebruikte systemen OLO, ruimtelijkeplannen.nl en aimonline.

lees meer
magazine

Bouw zoekt vrouw

door: Sander Klous, 19 februari 2019

Sander Klous

Als er 700 mannen en 300 vrouwen reageren op een vacature bij een bouwbedrijf en de verhouding in de selectie wijkt daar sterk van af, dan roept dat natuurlijk vraagtekens op. Want ‘vrouwen kunnen niet bouwen’, daar zitten we niet op te wachten, maar ‘bouw zoekt vrouw’ leidt ook tot gefronste wenkbrauwen.

lees meer
praktijk

Vernieuwing in zicht voor DigiD Machtigen

door: Frits de Jong, 20 februari 2019

DigiD Machtigen

Sinds een jaar of tien bestaat DigiD Machtigen, een service die het mogelijk maakt dat derden met uw toestemming digitaal zaken doen met de overheid. Tot nu toe valt het gebruik tegen. Een vernieuwde machtigingsvoorziening, met meer mogelijkheden, moet daar verandering in brengen en moet tegelijkertijd ook een halt toeroepen aan het ‘uitlenen’ van de DigiD.

lees meer


BGT is klaar voor het grote publiek

door: Frits de Jong, 18 februari 2019

Apeldoorn - BGT

Nederland in beweging houden. Zorgen dat vervoer en transport blijven stromen zodat werken, wonen en recreëren mogelijk blijft. Met een landschap dat continu verandert, is dat een uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat je beschikt over de meest actuele informatie? De oplossing ligt in de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), een kaart die kan wedijveren met alternatieven van marktpartijen.

lees meer
Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Kristel Lammers, Bart Jacobs, Walter van Holst, Menno Weij, Jos Dolstra, Ruben Boyd en Hugo Aalders.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor artikelen, visie en opinie van auteurs uit de publieke sector dan wel van auteurs op persoonlijke titel.
  • De rubriek Praktijk biedt plaats voor casuïstiek en verhalen uit de praktijk van (co-) auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?partners

Berichten verzenden vanuit MijnOverheid Berichtenbox

door: Linda Verkooijen | 21 februari 2019

Linda Verkooijen - PinkRoccade

Wist je dat je berichten kan versturen vanuit CiVision Samenlevingszaken naar MijnOverheid Berichtenbox? Dit draagt bij aan de service die we de burger willen geven. Met MijnOverheid Berichtenbox sta je namelijk altijd in contact met jouw burgers. Burgers hebben zo 24/7 toegang tot hun persoonlijke digitale postbus.

partnerpagina pinkroccade

lees meer


De gemeente van de toekomst: standaard en toch persoonlijk

20 februari 2019

Centric

Door hun dienstverlening verder te standaardiseren houden gemeenten tijd over voor persoonlijke dienstverlening en maatwerk waar die het meest nodig is. En: wanneer wordt online zakendoen met de overheid even gemakkelijk als webwinkelen?

partnerpagina centric

lees meer


Keep going, keep growing

door: Tjerk Venrooy | 20 februari 2019

Tjerk Venrooij

Om met Kees van Zijtveld te spreken: “Als je blijft doen wat je altijd deed, blijf je krijgen wat je altijd kreeg”. Helemaal waar, maar toch wil je de goede dingen die je hebt ook in stand houden, en inderdaad waar mogelijk zelfs verbeteren. Binnen PinkRoccade Publiekszaken zijn we dan ook altijd op zoek de juiste verdeling tussen keep going and keep growing. Dat deden we de afgelopen jaren en ook de komende jaren blijven we dat doen!

partnerpagina pinkroccade

lees meer


Concrete resultaten in de GGU

door: Marieke Vos | 19 februari 2019

VNG

Gemeenten besteden 52,3 miljoen euro aan de ontwikkeling van gezamenlijke producten en diensten via het fonds Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering (GGU). Hugo Aalders, directeur VNG Realisatie, vertelt wat gemeenten in 2019 uit dat fonds kunnen verwachten.

partnerpagina vng realisatie

lees meer


‘We willen niet overnemen maar begrijpen’

door: Karina Meerman | 18 februari 2019

Centric - Maarten Hillenaar

Maarten Hillenaar is alweer een jaar algemeen directeur van Centric Public Sector Solutions. In iBestuur kondigde hij kort na aantreden zijn missie aan: gemeenten moeten betere opdrachtgevers worden en leveranciers betere opdrachtnemers. Hoe staat het daarmee?

partnerpagina centric

lees meer
persberichten

RINIS ontvangt ISO 27001-certificaat

RINIS voldoet aan de strengst mogelijke eisen voor databeveiliging. De stichting, die gegevensuitwisseling in het publieke domein verzorgt, heeft aan het begin van 2019 het ISO 27001-certificaat voor informatiebeveiliging ontvangen.

lees meer
laatste reacties