Shields up!

iBestuur nieuwsbrief 21 maart 2019

Akkefietje met de Belastingdienst: een stichting die wel of niet BTW-plichtig is. Het betwijfelde vinkje van de fiscus, slechts gebaseerd op een enkele regel uit het KvK-uittreksel, zorgt voor weken vertraging in de activiteiten. Dan wil je dus even overleggen: volwassenen onder elkaar, zeg maar. Maar dat blijkt niet eenvoudig. De ambtelijke vinker blijft anoniem.

Dan maar de kanalen in. De belastingtelefoon ligt er urenlang uit. De website van de Belastingdienst meldt tot mijn verbazing dat er met hen niet gemaild kan worden: “Er zitten risico’s aan e-mailen!”
Dat geldt blijkbaar niet voor social media: “Vraag? Stel ‘m op Facebook of Twitter” En dan niet via een privé-bericht of een direct message, nee, het webcareteam reageert alleen op uw vraag als u die over het schoolplein schreeuwt. Ten overvloede wordt er nog gewaarschuwd geen persoonlijke gegevens te twitteren ‘want iedereen kan meelezen’.

Hilarisch zijn de huisregels: Hoe gaan we met elkaar om? ‘We gaan met wederzijds respect met elkaar in gesprek.’ Daaronder een lange lijst met ongewenst gedrag (van de belastingplichtige welteverstaan), van schelden tot bedreigen, en de maatregelen die daar tegenover staan.

Van dat met wederzijds respect met elkaar in gesprek gaan, is het niet meer gekomen. Dat had u al verwacht. Webcare via social media doet me nog het meest denken aan Star Trek: ’Shields Up!”
Nog een reden om – zoals Kees Verhoeven hieronder bepleit – de inzet van Facebook, WhatsApp en Twitter voor de communicatie met de burger af te schaffen.

Ik wil gewoon even kunnen overleggen. Als volwassenen onder elkaar.

Tot volgende week

Peter Lievense


iBestuurcongres

Het iBestuur Congres is terug!

De zeven eerdere edities van het iBestuur Congres vormen een bijna mythische herinnering in het collectieve geheugen van alle bestuurders en beslissers betrokken bij de i-overheid. Er wordt nog steeds over gepraat, naar verwezen en naar gevraagd. Goed nieuws: het iBestuur Congres is terug! Nog even overweldigend, inventief en essentieel, maar wel helemaal anders. Thema: In the Dutch Mountains!

lees meernieuws

'Facebook en Twitter hebben geen nutsfunctie'

Verhoeven (D66): overheid moet eigen social mediakanalen ontwikkelen

door: Erik Bouwer, 19 maart 2019
reacties: 1

social media icons

Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66) wil dat de overheid niet langer Facebook, WhatsApp en Twitter inzet voor de communicatie met de burger. “Dat wekt de indruk dat die een soort nutsfunctie hebben.” De overheid moet hiervoor eigen kanalen ontwikkelen. Hij wil hiervoor een motie indienen bij de behandeling van de Wet digitale overheid.

lees meerDe overheid moet voor eigen kanalen zorgen

Digitale communicatie

door: Erik Bouwer, 21 maart 2019
reacties: 1

dood in relatie tot sociale media

Hip en laagdrempelig: Facebook, WhatsApp en Twitter worden massaal door gemeenten ingezet om te communiceren met hun inwoners. Tegelijkertijd groeit van alle kanten de kritiek op big tech. De kans neemt toe dat de overheid binnenkort afscheid neemt van de kanalen die we dankzij big tech op het startscherm van onze smartphone hebben staan.

lees meer
weblogs

Verschil Facebook en Huawei?

door: Rob van den Hoven van Genderen, 21 maart 2019

Rob van den Hoven van Genderen

Het gebruik van AI gaat in toenemende mate door alle lagen en haarvaten van de samenleving, maar tegen welke prijs?

lees meer


'Kopietje identiteitsbewijs'

door: Arjan Widlak, 20 maart 2019

Arjan Widlak

Fraude of fouten in de gegevens zijn nooit volledig uit te sluiten. Maar waar kun je als burger terecht als het je overkomt?

lees meer


Lege stoel

door: Pascale Georgopoulou, 19 maart 2019
reacties: 1

Pascale Georgopoulou

Laten we ons als overheden meer verplaatsen in de ander. Of die ander er is of niet, zijn verhaal moet een plek krijgen.

lees meer


In een paar jaar tijd

door: Leen van Doorn, 18 maart 2019

Leen van Doorn

De energietransitie is gebaat bij een combinatie van technologie en het altijd wat in zichzelf gekeerde ingenieurswerk.

lees meer
nieuws

‘Zijn we te ver doorgeschoten met wettelijke bescherming?’

door: Redactie, 18 maart 2019

datalekken

“Misschien zijn we te ver doorgeschoten met wettelijke bescherming”. Volgens Bibi van den Berg, hoogleraar Cybersecurity Governance aan de Universiteit Leiden, zijn de sancties die kunnen worden opgelegd bij het niet melden van een datalek zo zwaar, dat organisaties vrij snel in een soort van kramp schieten.

lees meer
praktijk

'Juiste ondergrondinformatie is onmisbaar'

Dijkgraaf Patrick Poelmann (HDSR) over Basisregistratie Ondergrond:

door: Frits de Jong, 18 maart 2019

Patrick Poelmann

Voor waterschappen is de Basisregistratie Ondergrond (BRO), een database met gestandaardiseerde gegevens waar allerlei voorzieningen uit kunnen putten, een meer dan belangrijke bron. “Betrouwbare informatie over de ondergrond is van levensbelang voor waterschappen”, aldus Patrick Poelmann, dijkgraaf van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR).

lees meer
Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Caroline Raat, Evert-Jan Mulder, Larissa Zegveld, Jan van Ginkel en Henk Bos.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor artikelen, visie en opinie van auteurs uit de publieke sector dan wel van auteurs op persoonlijke titel.
  • De rubriek Praktijk biedt plaats voor casuïstiek en verhalen uit de praktijk van (co-) auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?partners

De kracht van eigenaarschap

door: Tjerk Venrooy | 19 maart 2019

Tjerk Venrooij

Eigenaarschap creëren is een van de mooiste dingen die je als leidinggevende voor je medewerker kunt doen: hij gaat resultaten behalen, die tot nu toe bij lange na niet gerealiseerd werden. Hoe groter het gevoel van eigenaarschap, hoe meer iemand zich verantwoordelijk en betrokken voelt om zijn werk goed uit te voeren. Ruimte krijgen en niet steeds beperkt worden door allerlei regels en mensen die over je schouder meekijken, wie wil dat nou niet?

partnerpagina pinkroccade

lees meer
laatste reacties