Lekker binnenlopen

iBestuur nieuwsbrief 21 juni 2018

Het schijnt dat bij Wehkamp de helft van de online bestelde goederen na een paar dagen retour komt. Gewoon geleend als het ware: de bitterballen zitten soms nog in de geretourneerde frituurpannen en voor de teruggezonden kleding hebben ze een stomerij in huis. Wordt de volgende dag gewoon opnieuw uitgeleend. Dat vinden ze bij Wehkamp ook helemaal niet erg. Wehkamp is aan de voorkant dan wel een webwinkel, maar in werkelijkheid is het een kredietbank. Geld is al jaren bijna gratis bij de banken, maar niet voor iedereen. De mensen die niet kredietwaardig genoeg zijn voor de bank, krijgen zonder moeite een tegoed van 5000 euro bij Wehkamp. Tegen 14 procent rente. Dat is nog eens rendement!

Wehkamp is geen liefdadigheidsinstelling maar een onderneming, en zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar. Er zijn ook kredietbanken in ons land zónder winstoogmerk en dat zijn die van de gemeenten. En wat blijkt: die vragen ook tot wel 14 procent rente!
De Tweede Kamer eiste vol verontwaardiging van de staatssecretaris dat die optreedt tegen die woekerrentes voor sociale kredieten aan mensen met financiële problemen.
Typisch staaltje Haagse Korsakov: de gemeentelijke woekerpraktijken zorgen om de paar jaar voor parlementaire opwinding. Waarna er weinig tot niets verandert.

De gemeentelijke kredietbanken zeggen dat die rentepercentages nodig zijn om kostendekkend te kunnen werken. Maar wat zegt dat als de ene kredietbank lekker binnenloopt op 14 procent en de andere daarmee net de eigen kosten kan dekken?

Tot volgende week

Peter Lievense

- - - - -

- - - - -

nieuws

De lastige oren van Burum

5G versus de nationale veiligheid

door: Cyriel van Rossum, 21 juni 2018

Burum

Iedereen kijkt reikhalzend uit naar het bij voorbaat al legendarische 5G-netwerk; dat gaat een nieuwe digitale revolutie ontketenen. Op welke frequentie 5G zal draaien is wereldwijd een uitgemaakte zaak. Behalve in Nederland … Met dank aan Defensie.

lees meer

- - -

 

- - - - -

weblogs

Hergebruik software in Italiaanse wet

door: Aleida van Dijk, 20 juni 2018
reacties: 2

Aleida van Dijk - Delta 10

In Italië zijn overheden en semi-overheden al ruim 10 jaar verplicht om al hun broncode en documentatie onder een open licentie te publiceren. De intentie is mooi, maar gebeurt het ook?

lees meer

- - -

Cybersecurity Agenda

door: Mark Elstgeest , 18 juni 2018

Mark Elstgeest

Medewerkers horen de gevaren en risico’s van digitalisering te kennen om er verantwoord mee om te gaan. Net zoals pubers de risico’s en verleidingen van drugs moeten kennen.

lees meer

- - -

 

- - - - -

- - - - -

podium

Op naar een andere mindset

door: Maurits Gortemaker , 19 juni 2018

werkzoekende

Het wordt tijd voor een andere mindset als het gaat over eigendom en beheer van overheidsgegevens. Alleen dan kunnen we de dienstverlening vanuit de overheid verbeteren en de burger echt centraal stellen.

lees meer

- - -

 

- - - - -

advertentie

- - - - -

Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Marc van Opijnen, Henk Bos, Ben Kokkeler en Youri Lammerts van Bueren.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor achtergrondartikelen, praktijkverhalen en opinie van (co-)auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


- - - - -

partners

Voors en tegens cloudoplossingen

door: Frits de Jong, 21 juni 2018

Cloud

Het lijkt zo gemakkelijk: zet al je gemeentelijke toepassingen in de cloud en klaar is Kees. Maar er komt veel bij kijken. Wat zet je in de cloud? Wie mag er in de cloud? Hoe ga je om met partijen die ondersteuning bieden vanuit het buitenland? Wat doet het met je bedrijfsvoering als één of meerdere dataverbindingen uitvallen? De gemeente Schagen zag al dit soort vragen voorbijkomen en heeft de cloud succesvol omarmd voor haar dienstverlening.

partnerpagina vng realisatie

lees meer

- - -

Verbeter met slimme software op smartphone rijgedrag jongeren

19 juni 2018

Jongere in een auto

Autoverzekeringen voor jongeren worden economisch onhoudbaar. Bestuurders tot 24 jaar betalen inmiddels 53 procent meer premie dan twee jaar geleden, zo blijkt uit onderzoekscijfers van Independer. Tegelijkertijd blijven verzekeraars verlies lijden op deze jongerenpolissen. Zowel de politiek, DNB als de Bond van Verzekeraars maken zich zorgen.

partnerpagina cgi

lees meer

- - -

CIP-producten: die mag je niet missen!

19 juni 2018

Grip op privacy - CIP

Het Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming is een publiek-private netwerkorganisatie die bestaat uit participanten en kennispartners. Participanten zijn (semi-)overheidsorganisaties en andere non-profit organisaties, waarvan medewerkers meedoen aan één of meer van de werkverbanden in het netwerk. Kennispartners zijn marktpartijen die met een convenant verbonden zijn en een
hoeveelheid uren hebben toegezegd in de samenwerking.

partnerpagina cip

lees meer

- - -

Elke massa begint met een kleine beweging

door: Sanne van der Zanden, 18 juni 2018

Sanne van der Zanden

Nieuwe functionaliteit ontwikkelen, selfservicepercentages verhogen of werkprocessen optimaliseren? Het begint allemaal met zaadjes planten, om deze groot te maken. En vervolgens met de massa te kunnen delen. Daarbij is het wel belangrijk om mensen te vinden die kunnen helpen om iets groter te maken. En juist dat is de aanpak die we kiezen bij #LSG18.

partnerpagina pinkroccade

lees meer

- - -

 

- - - - -

laatste reacties

- - - - -

meest gelezen

'Gestandaardiseerde informatievoorziening is cruciaal'

door: Rob van de Velde, Paul Padding, Leen van Doorn, 14 juni 2018 podium
reacties: 1

De overheid is Google niet

door: Hugo Aalders, 7 juni 2018 weblog
reacties: 9

Het ongemakkelijke gevoel van Cheers

door: Larissa Zegveld, 14 juni 2018 weblog

Programma iBestuur Mobility Congres 2018

20 juni 2018 mobility

Cybersecurity Agenda

door: Mark Elstgeest , 18 juni 2018 weblog

Domeinen.bon.an.za

door: Seger de Laaf, 12 juni 2018 weblog
reacties: 1

- - - - -