Feestdagen

iBestuur nieuwsbrief 21 december 2017

Een van de bijwerkingen van globalisering is dat je de besognes van de hele wereld op je bordje krijgt. Gelukkig zijn er de feestdagen als aspirine tegen mondiale koppijn. Nog een paar nachtjes slapen en we mogen ons weer verstoppen achter de kerstboom. Bovendien lopen niet alle affaires per se slecht af. De kiezers in Alabama bijvoorbeeld bleken toch niet zo gek dat ze zich door kinderlokker Roy Moore in de Senaat wilden laten vertegenwoordigen: dan in hemelsnaam maar een Democraat. Moore zelf was overigens al een beetje in kerststemming. Partijgenoten mochten hem graag vergelijken met timmerman Jozef die het met tiener Maria deed.
Ook in eigen land hebben we scheve-schaatsen-rijders in de politiek, zoals die Brunsumse querulant die zijn onroerendgoedclaim op de gemeente wil effectueren door wethouder grondzaken te worden. Dat lossen ze naar goed Limburgs gebruik vast zelf wel op rond de kerstboom.

Als er één onderwerp is dat zijn schaduw vooruitwerpt over de jaarwisseling heen, dan is het wel de Algemene verordening gegevensbescherming! En ook daar goed nieuws. Weet u nog dat wij pakweg een jaar geleden in dit wekelijks voorwoordje een paar opvallende witregels aankaarten in het voorontwerp van de Uitvoeringswet AVG? De weinige vrije ruimte die de verordening de lidstaten bood, betrof de keuze of ook overheidsorganisaties boetes konden krijgen. En daarin was in het voorontwerp niet voorzien! Een vergissing, verzekerde het ministerie ons. Inmiddels is de Uitvoeringswet gepubliceerd en jawel – zie Artikel 18. ‘Bestuurlijke boete aan overheden’ – ook overheden kunnen door de Autoriteit persoonsgegevens een boete van ten hoogste 20 miljoen euro worden opgelegd. Dan is er nog flink wat werk aan de winkel in het nieuwe jaar.

Maak het dus niet te bont met de feestdagen!

Tot over drie weken

Peter Lievense

- - - - -

weblogs

Verhullende taal

door: Larissa Zegveld, 21 december 2017

Het is erg dat jargon vaak wordt gebruikt om de waarheid te verhullen. Dat tast niet alleen de kwaliteit van de uitvoering aan, maar ook het vertrouwen van burgers in de politiek.

lees meer

- - -

 

- - - - -

podium

Geef de burger een eigen website

door: Bob Duindam, 20 december 2017
reacties: 1

Burgers moeten weer vat krijgen op de manier waarop hun persoonsgegevens worden beheerd. Het moet andersom: de persoon centraal, niet de dataverzamelaar. Als elke burger een eigen website krijgt waar bedrijven en instituties de over ons verzamelde data stallen, kan het begrip ‘privacy’ weer inhoud krijgen, denkt Bob Duindam.

lees meer

- - -

 

- - - - -

Winterstop

  • De eerstvolgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 11 januari 2018.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?
  • iBestuur magazine: abonneren, adres wijzigen of opzeggen? Dat kan op de Service-pagina.


- - - - -

weblogs

Sociaal veilig oud worden

door: Ben Kokkeler, 20 december 2017

Ben Kokkeler

Ouderen wonen steeds langer zelfstandig. Maak als maatschappij daar gebruik van. Zo kunnen ouderen dankzij inzet van digitale middelen een grote rol hebben in de sociale veiligheid.

lees meer

- - -

Gemeenten zetten de volgende stap

door: Ingrid Hoogstrate, 19 december 2017

Ingrid Hoogstrate

Twee jaar geleden ging het programma Digitale Agenda 2020 van start. Een van de constateringen halverwege de rit is dat investeren in een netwerk van gemeenten loont.

lees meer

- - -

De burger centraal, maar nu ook écht

door: Willem Pieterson, 18 december 2017

‘Stop met het opschrijven van vage dienstverleningsambities’. Burgers hebben er veel meer aan als we reële doelen opstellen en continue meten of die doelen ook bereikt worden.

lees meer

- - -

 

- - - - -

advertentie

- - - - -

partners

Balanceren rondom privacy bij hergebruik

door: Frits de Jong, 21 december 2017

Balanceren

Steeds vaker omarmen organisaties open data, ook binnen de overheid. Open data is hip en happening, maar betekent dat dan alles ook maar vrij hergebruikt mag worden? Waar ligt de grens, de spanning en hoe gaan andere landen om met het thema privacy in relatie tot open data?

partnerpagina minjenv

lees meer

- - -

‘Jouw succes, mijn succes’: Marktplaats voor beproefde oplossingen

20 december 2017

Succes

Om ervoor te zorgen dat de overheid de verwachtingen waarmaakt die inwoners hebben van moderne, veelal digitale dienstverlening, moet er nog een hoop gebeuren. ‘Het is verbijsterend hoe weinig aandacht het kabinet hiervoor heeft in het regeerakkoord’, zo luidt de bijna-noodkreet van Franc Weerwind in een onlangs verschenen artikel in Trouw (13 december).

partnerpagina king

lees meer

- - -

Op tijd klaar zijn voor de AVG?

20 december 2017

Centric AVG

Waarvoor mag je het BSN gebruiken? Hoe krijg je het overzicht van alle persoonsgegevens die in de gemeente zijn opgeslagen? Waarvoor mag je straks nog de GBA-V bevragen?

partnerpagina centric

lees meer

- - -

Complete crediteurenproces versnellen via inkoop en budgetinformatievoorziening

20 december 2017

Financien - Pink

Met Smart Finance is het slimmer neerzetten van bedrijfsprocessen mogelijk, zodat er efficiënter gewerkt kan worden op de gebieden budgetbewaking, verplichtingenadministratie, crediteurenadministratie en inkoop.

partnerpagina pinkroccade

lees meer

- - -

Strategische GV Conferentie

19 december 2017

GV Centric

‘Leiderschap op weg naar de i-Overheid’, dat was het thema van de Strategische Conferentie van de Gebruikersvereniging.

partnerpagina centric

lees meer

- - -

Gemeente Borger-Odoorn succesvol live met e-factureren!

door: Wilco Moen, 15 december 2017

Gemeente Borger-Odoorn kreeg een brief van de VNG waarin stond dat gemeenten destijds per november 2018 gereed moesten zijn voor het ontvangen en verwerken van e-facturen. Op basis daarvan heeft Harry Wever, applicatiebeheerder bij Borger-Odoorn, het initiatief genomen om te kijken wat er allemaal moest gebeuren bij hun gemeente om dit voor elkaar te krijgen.

partnerpagina pinkroccade

lees meer

- - -

Smart Finance van start met gemeente Stein en bestuursdienst Ommen-Hardenberg

14 december 2017

Factuurproces - PinkRoccade

In de zomerperiode is de ontwikkeling van Smart Finance gestart. Gemeente Stein en Bestuursdienst Ommen-Hardenberg zijn de kwartiermakers. Samen met ons ontwikkelen zij een softwareoplossing voor het volledig automatiseren van het crediteurenproces en het versterken van de budgetinformatievoorziening. De gezamenlijke start vormde een goede reden om een taart aan te snijden!

partnerpagina pinkroccade

lees meer

- - -

 

- - - - -

persberichten

H2O-gemeenten harmoniseren applicatielandschap

19 december 2017

De gemeenten Hattem, Heerde en Oldebroek ondertekenen op 7 december het contract voor de levering van een nieuwe gezamenlijke applicatie voor het gegevensmagazijn. Voor de gemeenten betekent dit de start van de harmonisatie van hun applicatielandschap.

partnerpagina centric

lees meer

- - -

 

- - - - -

laatste reacties

- - - - -

meest gelezen

Reason yourself out of blockchains

door: Bart Jacobs, 28 november 2017 weblog
reacties: 5

Uitdaging digitale technologie voor overheidsbestuur

door: Evert-Jan Mulder, Pieter Cloo en Maarten Hillenaar, 13 december 2017 podium
reacties: 2

Samenwerken doorbreekt vendor lock-in!

door: Edo Plantinga, 12 december 2017 weblog
reacties: 6

Volstrekt doorgeslagen!

door: Dirk-Jan de Bruijn, 5 december 2017 weblog

Self-Sovereign Consent

door: Sandra van Heukelom-Verhage, 4 december 2017 weblog
reacties: 1

Help de overheid aan meer ICT’ers

door: Liesbeth Jongkind, 5 december 2017 nieuws

- - - - -