Says who?

iBestuur nieuwsbrief 22 februari 2018

De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur maar de enige die zich daar vooralsnog druk over maakt, is de politiek zelf. Van de kiezer wordt nog weinig vernomen. Het is de vraag of op 21 maart zelfs maar de helft van de kiesgerechtigden de gang naar het stemlokaal zal maken. In Vlissingen was het een kandidaat-VVD raadslid dat voor opwinding zorgde. Op de website van de lokale afdeling veegt de aspirant politicus de vloer aan met zijn beoogde collega volksvertegenwoordigers. Bestuurders van lokale partijen hebben volgens de liberaal te weinig kennis van zaken of ze hebben een smetje op het blazoen opgelopen bij een landelijke partij en beginnen daarom hun eigen toko. Bovendien zou er bij die lokale partijen sprake zijn van inmenging door de onderwereld. Says who? Ook dit jaar stond de VVD weer op 1 in de Politieke Integriteits Index, het overzicht van alle politieke schandalen van het afgelopen jaar.

Aardig in dat perspectief is ook de nuchtere analyse van fraude-hoogleraar Bob Hoogenboom die stelt dat zichtbare vormen van misdaad overdreven veel aandacht krijgen – Holleeder, motorbendes, de ‘nuts, sluts & perverts’ – maar dat ze vooral als bliksemafleider fungeren voor de ‘meer structurele vormen van misdaad door de staat en misdaad door de onderneming’.

Tot volgende week

Peter Lievense

- - - - -

weblogs

2017 was goed jaar voor vendor lock-in

door: Mathieu Paapst, 22 februari 2018

Mathieu Paapst

Nog te vaak worden nieuwe leveranciers om redenen van vendor lock-in door overheden buiten de deur gehouden. Tien jaar na de start van NOiV is er weinig veranderd.

lees meer

- - -

 

- - - - -

podium

Voordelen van BIM gelden ook voor gemeenten

door: Hein Corstens, 22 februari 2018

Bouwsector

In de meeste illustraties van BIM-modellen komt de overheid niet voor. Dat zou wel moeten, want met name overheden vervullen belangrijke rollen die te maken hebben met bouwwerkinformatie. Om een begin te maken heeft de VNG, in samenwerking met het BIM Loket, een initiatief genomen door ‘pilotstarters’ te definiëren voor een routekaart en kennisverspreiding met betrekking tot BIM binnen gemeenten.

lees meer

- - -

'Burger onvoldoende juridisch beschermd'

Geautomatiseerde ketenbesluiten & rechtsbescherming

door: Marlies van Eck, 20 februari 2018

Computer says no

Wat gebeurt er bij geautomatiseerde besluiten vanuit de overheid en wat betekent deze praktijk voor de burger die te maken krijgt met zo’n besluit? Marlies van Eck deed er onderzoek naar en promoveerde op 9 februari aan de Tilburg University op dit onderwerp. Een van haar conclusies is dat het nog te vaak misgaat en burgers onvoldoende juridisch worden beschermd.

lees meer

- - -

 

- - - - -

nieuws

De AVG belicht vanuit acht stellingen

Verslag rondetafeldiscussie

door: Frits de Jong, 19 februari 2018

“Je kunt je bestuur of management schrik aanjagen door te focussen op boetes, maar je kunt privacy ook gebruiken als vliegwiel om je dataorganisatie op orde te krijgen,” aldus Frans la Housse van de Belastingdienst tijdens de discussie over de implementatie van de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

lees meer

- - -

 

- - - - -

weblogs

'Bezint eer ge begint'

door: Marc de Vries, 21 februari 2018

Marc de Vries

Momenteel wordt de Richtlijn Hergebruik Overheidsinformatie 2013 geëvalueerd. Het is niet te hopen dat het leidt tot nieuwe regels, want daarvoor is het zeker nog vijf jaar te vroeg.

lees meer

- - -

Blockchain hardnekkig irritant

door: Seger de Laaf, 20 februari 2018

We blijven het maar hebben over blockchain, maar worden de mensen bij de overheid niet hoofdzakelijk betaald om diensten te verlenen en regels te maken? Laten we dat dan ook doen.

lees meer

- - -

Gespetter en gesputter met de AVG

door: Bart Jacobs, 19 februari 2018

Bart Jacobs

Met de komst van de AVG moeten organisaties de rechtmatigheid van ál hun verwerkingen kunnen onderbouwen. Dat is nog niet zo eenvoudig, merkte ook een Nijmeegs zwembad.

lees meer

- - -

De strijd tegen nepnieuws - 1

door: Maurits Kreijveld, 16 februari 2018

Maurits Kreijveld

Nepnieuws. De roep wereldwijd om nepnieuws te bestrijden klinkt steeds luider. Maar wat is het eigenlijk, welke soorten nepnieuws zijn er en hóe moet je het bestrijden?

lees meer

- - -

 

- - - - -

magazine

Miljoenogenprincipe

door: Sander Klous, 19 februari 2018

Sander Klous

Trust is in crisis, zo bleek opnieuw uit de laatste Trust Barometer van bureau Edelman. Het vertrouwen in het bedrijfsleven, overheden en de media is bedroevend. Dat zal geen verrassing zijn, maar het rapport kent ook een interessante constatering: Peers are now as credible as experts.

lees meer

- - -

 

- - - - -

Sneak preview

Volgende week op de website van iBestuur onder meer:

  • Blogs van Hugo Aalders, directeur VNG Realisatie (over samen innoveren en het lopen van een marathon), Maurits Kreijveld, futuroloog (over nepnieuws en de rol daarin van de journalistiek).
  • Podiumbijdrage van Pieter Bindt (voormalig directeur van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst), over de Wiv (‘sleepwet’): “Voor onze digitale veiligheid is het van belang dat de inlichtingen- en veiligheidsdiensten toegang hebben tot de digitale snelweg”.
  • iBestuur magazine is ook als PDF te downloaden.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


- - - - -

partners

Het uur van de waarheid: het kiesbestand

door: Dylan Kusters, 22 februari 2018

Dylan Kusters - PinkRoccade

Het was een zeer spannende week, zoals vorige week al aangegeven. Het was tenslotte de week van 5 februari. De datum van kandidaatstelling. Rond deze dag wordt door de gemeente het kiesbestand aangemaakt en aangeleverd aan de drukker. Met een nieuwe applicatie en meerdere drukkers bij de verschillende kwartiermakers was dit natuurlijk extra spannend. En zoals beloofd zou ik deze week terugkomen op hoe dit is verlopen…

partnerpagina pinkroccade

lees meer

- - -

Selfservice en AVG centraal in Productbeleid Lokale Overheid

21 februari 2018

Centric

In het vernieuwde Productbeleid Lokale Overheid leest u wat de ontwikkelingen rondom overheid en ICT betekenen voor de oplossingen die Centric ontwikkelt voor lokale overheden.

partnerpagina centric

lees meer

- - -

 

- - - - -

laatste reacties

- - - - -

meest gelezen

Gebruiker Centraal: Natuurlijk #Hoedan?

door: Edo Plantinga, 15 februari 2018 weblog
reacties: 1

Smart contracts in het bestuursrecht

door: Sandra van Heukelom-Verhage, 13 februari 2018 weblog
reacties: 3

Een KEI van een opdracht

door: Ruud Leether, 12 februari 2018 weblog
reacties: 2

Burgerwoordenboeken als participatie-instrument

door: Martijn Hartog, Bert Mulder en Erwin Folmer, 14 februari 2018 podium
reacties: 3

Gespetter en gesputter met de AVG

door: Bart Jacobs, 19 februari 2018 weblog

Meer doen met data

door: Marieke Vos, 12 februari 2018 nieuws

- - - - -