Minder belasting. Meer bitterballen!

iBestuur nieuwsbrief 22 maart 2018

The day after is het goed om even stil te staan bij het wezen van democratische verkiezingen: beïnvloeding. Een politicus heeft het beste voor met de samenleving – of met zichzelf – en wil gekozen worden. Met beloftes en argumenten probeert hij de stem van de kiezer voor zich te winnen. Een verkiezingscampagne is niets anders dan een poging tot beïnvloeding.

We worden er mee om de oren geslagen door trendwatchers en dienstverleners: de digitale transformatie! Bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen is ook de beïnvloeding van de kiezer inmiddels digitaal getransformeerd. We wisten natuurlijk al van de Russische trollen, maar nu blijkt de Trump-campagne ook kunstmatige intelligentie en profiling op basis van big data-analyse te hebben ingezet. Onder valse voorwendselen zijn de Facebook-profielen van 50 miljoen Amerikanen verzameld zodat zij konden worden bestookt met gerichte psychologische boodschappen. ‘We gebruikten alles wat we over hen wisten, en mikten op hun innerlijke demonen’, aldus een klokkenluider.

Is er nog sprake van democratische verkiezingen als de beïnvloeding plaatsvindt via het onderbewustzijn? Wij van iBestuur wilden weten of ook bij onze gemeenteraadsverkiezingen is geprobeerd om de kiezer met artificial Intelligence te manipuleren via het onderbewustzijn.

Na het bestuderen van de slogans waarmee de plaatselijke afdelingen en lokale partijen de boer op gingen, durven wij de stelling aan dat de verkiezingen gisteren ‘schoon’ waren! Er is met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid geen kunstmatige intelligentie ingezet. Er is überhaupt weinig intelligentie ingezet.

De mooiste voorbeelden op een rij, met dank aan het platform Slechte Slogans:

• Voor Elkaar en Morgen (CDA Veere)
• Lekker door rijden (VVD Nijmegen)
• Voel de liberaal in je (VVD Woerden/JOVD)
• Minder belasting. Meer bitterballen! (VVD Delft)
• Ga met D66 in (de)bad! (D66 Den Helder eo)
• Relax, kies Toine en betaal minder Tax! (Toine Aarts, Forum 040)

Tot volgende week

Peter Lievense

- - - - -

weblogs

Bedrijventerreinen

door: Ben Kokkeler, 22 maart 2018

Ben Kokkeler

Binnenkort worden honderden raadsleden geïnstalleerd. Hoe mooi zou het zijn als die zich vol zouden richten op de veiligheid in de werkomgeving van hun burgers en ondernemers?

lees meer

- - -

 

- - - - -

- - - - -

podium

Actieve openbaarheid: hoog tijd voor een brede aanpak

door: Guido Enthoven, 22 maart 2018

DUO

Welke overheidsinformatie zou met voorrang actief openbaar moeten worden gemaakt? En op welke wijze kan de toegankelijkheid en vindbaarheid van overheidsdocumenten verbeterd worden? Deze vragen stonden centraal in het onderzoek ‘Actief openbaar; haalbaarheidsonderzoek ontsluiting overheidsinformatie’. Het resulteerde in zeven aanbevelingen, waaronder het ontwikkelen van overheidsbrede standaarden en training in ambtelijk vakmanschap.

lees meer

- - -

Zes succesfactoren van digitale burgerparticipatie

door: Ira van Keulen en Iris Korthagen, 22 maart 2018

Digitale participatie

Er is een brede wens voor meer burgerbetrokkenheid bij politiek en bestuur. Digitalisering kan daar bij helpen, maar het is geen wondermiddel en al helemaal geen quick fix voor de behoefte van burgers aan meer politieke betrokkenheid. In opdracht van het Europees Parlement deed het Rathenau Instituut onderzoek en constateerde dat het succes van digitale democratische instrumenten afhangt van zes condities.

lees meer

- - -

‘Veel gemeenteplannen glasvezel onnodig ambitieus’

door: Frank Phillipson, 20 maart 2018

glasvezel

Om de digitale bereikbaarheid van haar burgers en bedrijven te vergroten, wordt door een groot aantal Nederlandse gemeenten zwaar ingezet op een snelle aanleg van glasvezel. “Onnodig ambitieus”, zegt Frank Phillipson (TNO). “Verglazing is prima, maar doe het stapsgewijs en vraag je als gemeente af of een volledige uitrol nodig is.”

lees meer

- - -

Weg met de Wiv!

door: Jan Smits, 19 maart 2018

Jan Smits - TU/e

Het komend referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv 2017) gaat hoogleraar Jan Smits veel te ver. Smits vindt dat het toezicht volkomen onttrokken wordt aan de burgers en bovendien wordt (behalve wanneer een advocaat ‘target’ is) een ‘loopje’ genomen met de positie van de rechter. En wie weet welke regering wij over vier, acht of twaalf jaar hebben?

lees meer

- - -

 

- - - - -

advertentie

- - - - -

weblogs

Burgers hebben wél iets te vrezen!

door: Ruben Boyd, 21 maart 2018

Ruben Boyd

Inlichtingendiensten snappen maar niet dat hun online bevoegdheden zoveel weerstand oproepen. “Burgers staan toch ook het gros van hun gegevens af aan techbedrijven?”

lees meer

- - -

Wie wordt wethouder Digitale Transitie?

door: Evert-Jan Mulder, 20 maart 2018

De digitale revolutie raakt ook de gemeente en haar bestuur. Die moet daar een antwoord op formuleren. Een ideale gelegenheid voor de nieuw te vormen Colleges om zich te bewijzen.

lees meer

- - -

De strijd tegen nepnieuws - 4

door: Maurits Kreijveld, 19 maart 2018

Maurits Kreijveld

De oplossing van de bestrijding van nepnieuws moet niet gezocht worden in het filteren van nieuws en het pamperen van burgers. Wat wél helpt is om burgers weerbaarder te maken.

lees meer

- - -

De winterslaap is voorbij

door: Kristel Lammers, 16 maart 2018

Kristel Lammers - VNG

De winterslaap is nu toch bijna echt voorbij. Tijd om op te staan en om te beginnen met de Omgevingswet. Begin, want niets doen is ook een keuze met risico’s en effecten.

lees meer

- - -

 

- - - - -

advertentie

The Digital Dutch 2018

The Digital Dutch: hét ICT-evenement waar u bij moet zijn!

Op 12 april vindt de 3e editie plaats van The Digital Dutch: hoe u succesvol wordt in uw Digitale Transformatie.

Next steps in Digitale Transformatie voor overheden en hulpverleningsorganisaties. Hoe maakt u een succes van uw digitalisering? Hoe selecteert en pakt u technologische kansen? Met bijvoorbeeld:

• Smart society en smart mobility oplossingen
• Integrale IoT- en security-oplossingen
• De impact van 5G op organisaties
• Prof. Nico Baken over de trans-sectorale innovatie

Met concrete praktijkvoorbeelden laten we zien welke ICT-oplossingen in het publieke domein worden gebruikt en hoe u deze in uw organisatie kunt inzetten.

Bekijk het programma en meld u alvast aan.

- - - - -

Sneak preview

Volgende week op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Youri Lammerts van Bueren (CISO voor de werkorganisatie BUCH), Paul Ruijgrok (raadslid VVD in de gemeente Gouda) en Seger de Laaf (over het belang van het bedrijfsleven voor de overheid).
  • Podiumbijdrage Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli), naar aanleding van het rapport ‘Stroomvoorziening onder digitale spanning’.
  • Eva Westerhoff over toegankelijkheid van digitale informatie. “Als je de toegankelijkheid van informatie voor mensen met een beperking beter maakt, heeft iedereen daar baat bij.”
  • De rubriek Podium biedt plaats voor achtergrondartikelen, praktijkverhalen en opinie van (co-)auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


- - - - -

partners

Met satellieten migrantenstromen in kaart brengen

22 maart 2018

Satelliet

Op welke manier kunnen asiel- en migratiestromen richting Europa eerder worden gesignaleerd? Daar deden CGI en het CBS onlangs een geslaagde haalbaarheidsstudie naar met behulp van data afkomstig van aardobservatiesatellieten en social media. Opdrachtgever voor deze studie is ESA, de Europese ruimtevaartorganisatie. CGI business consultant Bernd Burger en CBS-projectleider Bob van den Berg lichten dit innovatieve experiment nader toe.

partnerpagina cgi

lees meer

- - -

Informatie en IT professionals houden weinig rekening met digitaal zwakkeren

door: Leon Dohmen, 19 maart 2018

Leon Dohmen

2,6 miljoen laaggeletterden en 1 miljoen digitaal zwakkeren dreigen te worden buitengesloten in een digitale wereld die voor hen steeds moeilijker is te begrijpen.

partnerpagina cgi

lees meer

- - -

 

- - - - -

laatste reacties

- - - - -

meest gelezen

Zeg nee tegen de sleepwet!

door: Bas Filippini, 13 maart 2018 weblog

Burgers hebben wél iets te vrezen!

door: Ruben Boyd, 21 maart 2018 weblog

Meerjarenplan politie-ICT pas in september gereed

door: Peter Mom, 16 maart 2018 nieuws

Tegen de Wiv 2017: maar waartegen eigenlijk?

door: Eleni Braat, 12 maart 2018 podium
reacties: 1

Beleid hacken met aardbeien

door: Ivonne Jansen-Dings, 15 maart 2018 podium

Weg met de Wiv!

door: Jan Smits, 19 maart 2018 podium

- - - - -