iBestuur nieuwsbrief 22 mei 2020

iBestuur Thuisdebat #4: Data delen

logo iBestuur thuisdebat Het vierde iBestuur Thuisdebat vindt plaats op donderdag 28 mei (10.30 uur – 11.00 uur). Onderwerp van dat debat is ‘datadelen’. Data zijn hét basismateriaal van en voor de overheid. Het delen en verwerken van die data is niet alleen binnen de overheid van belang, maar ook in de relaties met burgers en bedrijven en in al hun onderlinge relaties. Waarom komt het dan niet goed van de grond?

Aanmelden voor het online debat van 28 mei, kan hier

Deelnemers zijn: Indra Henneman, expert en adviseur gegevensuitwisseling; Mariane ter Veen, director Lead Data Sharing INNOPAY en Marijn Janssen, hoogleraar ICT & governance aan de TU Delft. Debatleider is Diederik van Leeuwen, programmadirecteur Innovatiemanagement UBR.

lees meer


Podium

Gezichtsherkenning in Nederland: tijd voor duidelijke keuzes

gezichtsherkenning Hoewel het vaak nog gaat om experimenten, gaat het snel met de toepassingen die wereldwijd worden ontwikkeld met betrekking tot gezichtsherkenningstechnologie en de privacyrisico’s die daarmee gepaard gaan. Dit maakt dat nu duidelijke keuzes gemaakt moeten worden en dat we voor de fundamentele vraag staan: ‘wat vinden wij (nog) wenselijk als het gaat om gezichtsherkenningstechnologie?’ Tot hoever gaan we?

lees meer


Magazine

Cyberaanval Lochem gaat de hele overheid aan

Sebastiaan van 't Erve Gemeente Lochem deelt, in zelden aangedurfde openheid, haar ervaringen met een indringer die vorig jaar maandenlang het computernetwerk onveilig maakte, en vooral de daaruit getrokken lering. Want, vindt burgemeester Sebastiaan van ’t Erve van de Achterhoekse gemeente, aan beveiligingsbewustzijn bestaat bij bestuurders een gevaarlijk tekort. “Je kunt duizend gaatjes dichten, maar een kwaadwillende heeft er maar één nodig.”

lees meer

Column Sander Klous – Glad ijs

Systemen nemen steeds meer besluiten over van mensen, en de maatschappij kijkt mee of de onderliggende algoritmes dat wel op een eerlijke manier doen. Worden vrouwen niet achtergesteld bij het solliciteren? En hebben achterstandsgroepen wel dezelfde kans op het krijgen van een krediet? Begrijpelijke vragen. Terechte vragen. Met de rechterlijke uitspraak over SyRi ook zeer actueel.

lees meer


Weblogs

  • Lisette Kalshoven – Meer open besluitvorming – Mooi dat overheden nu digitaal beslissingen nemen, maar op welke manier worden die beslissingen eigenlijk gedocumenteerd? lees meer
  • Larissa Zegveld – Levenslang leren – De arbeidsmarkt van morgen vraagt om stevig geschoolde krachten die soepeltjes switchen tussen banen en sectoren. lees meer
  • Chris Verhoef – De corona prettest – Hoe betrouwbaar zijn tests? Juist nu in de tijd van corona? En wat kunnen we leren van de formule van dominee Bayes? lees meer
  • Bernold Nieuwesteeg – Corona en parachutespringen – De coronacrisis is als een parachutesprong boven onbekend terrein. Wat kunnen we leren van de ervaren parachutist? lees meer
  • Michiel Steltman – Nutsfunctie of markt? Allebei! – Als het gaat om de digitale infrastructuur telt Nederland internationaal aardig mee, maar er zijn nog genoeg knelpunten. lees meer


Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van: Jan-Willem Wesselink, Pascale Georgopoulou, Mark Elstgeest, Mariette Lokin en Willem Bantema.
  • Podium-artikelen van: Wouter Nieuwenhuizen (Universiteit Utrecht), Bob Kronenburg (SIDN) , Maaike Harbers (Hogeschool Rotterdam) en Veron Wormeester (Stichting Accessibility).


Partners

Pegasystems – Persbericht: Pega lanceert ‘Ethical Bias Check’

Pega lanceert ‘Ethical Bias Check’ Pegasystems lanceert een nieuwe functionaliteit van de Pega Customer Decision Hub™. Met Ethical Bias Check kunnen organisaties eventuele vooroordelen en discriminatie (‘bias’) in AI-gestuurde customer engagement activiteiten eruit filteren. De tool wijst op alle kanalen op mogelijk discriminerende aanbiedingen en berichten gegenereerd door kunstmatige intelligentie, voordat ze klant bereiken.

lees meer

Conxillium – Artikel: Vol vertrouwen verkiezingen voor herindeling tegemoet

Foto van DelfSail Met ingang van 1 januari 2021 gaan de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum samen verder als één nieuwe gemeente onder de naam Eemsdelta. Procura nam, als de IT-partner waarmee de drie samenwerken, veel werk uit handen in de voorbereiding voor de herindeling. Eemsdelta is nu klaar voor de verkiezingen voor de herindeling die in het najaar van 2020 plaatsvinden.

lees meer

PinkRoccade – Blog: Ga voor blije medewerkers en blije inwoners

Mat Keijers PinkRoccade Dienstverleners huur je in omdat je inhoudelijke kennis en/of capaciteit mist. Bijvoorbeeld omdat je met een probleem zit dat maar moeilijk zelf op te lossen is. Of omdat je alles uit het systeem wilt halen door proces en systeem naadloos op elkaar af te stemmen en er zelf niet – helemaal – uitkomt, al was het enkel vanwege de waan van de dag die overheerst. “Elke gemeentelijke situatie en specifieke kennisvraag behoeft unieke dienstverlening. Daarom bieden we met een keuzepalet aan dienstverlening.”

lees meer


meest recente reacties