iBestuur nieuwsbrief 22 oktober 2020

iBestuur Magazine nummer 36

Covers iBestuur Magazine 36 In het nieuwe iBestuur Magazine (#36) interviews met onder anderen Marietje Schaake (Stanford University & President at The Cyberpeace Institute) en John Jorritsma (burgemeester van Eindhoven). Verder onder meer verhalen over Gaia-X, de kunst van het leveranciersmanagement, het Digitaal Stelsel Omgevingswet en een uitgebreide terugblik op het iBestuur Congres 2020.

Het nieuwe magazine ligt vrijdag 23 oktober op de mat van de abonnees en is nu al online (als PDF) te lezen.

Magazine

Marietje Schaake: ‘Europa wordt hier niet eens genoemd’

Marietje Schaake De privacywet AVG (algemene verordening gegevensbescherming) heeft de grote techbedrijven feitelijk machtiger gemaakt, zegt Marietje Schaake, die het Europees Parlement een jaar geleden verruilde voor Stanford University. Op het gebied van kunstmatige intelligentie doet Europa te weinig mee, constateert ze. “Europa is trots op haar regelgevingsrol, maar dat is ook een valkuil.” Een gesprek over de Amerikaanse verkiezingen en Facebook, multigetalenteerde studenten en werken in het hol van de leeuw.

lees meer


Webinar ‘Het API-ecosysteem van de overheid’

Smartphone Vrijwel alle organisaties binnen de overheid maken momenteel de omslag van een traditioneel IT naar een API-ecosysteem. Er is API beleid, een API strategie en een Kennisplatform API’s. Frank Terpstra (Geonovum) en Gino Laan (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) praten je op dinsdag 3 november bij over de activiteiten, resultaten en de plannen voor de toekomst.

Aanmelden voor het Webinar ‘Het API-ecosysteem van de overheid’, kan hier

lees meer


Podium

Maarten Hoekstra (Thorbecke Academie) – Common Ground: de digitale weg zonder routekaart

Bergbeklimmers Voor welke uitdagingen zien gemeenten zich gesteld, als het gaat om Common Ground, de hervorming van de gemeentelijke informatievoorziening? En wat is de rol van het onderwijs- en kennisinstellingen daarbij? Maarten Hoekstra maakte een rondje langs Friese gemeenten en de VNG. Hij constateerde dat die onderwijs- en kennisinstellingen een belangrijke rol kunnen spelen in de ontwikkeling van Common Ground.

lees meer


Dag van de Actieve Openbaarmaking

open boek De overheid moet open en transparant zijn in haar informatievoorziening, zo stelt het kabinet. Maar wat betekent actieve openbaarmaking voor de dagelijkse praktijk bij de Rijksoverheid?

Op donderdag 26 november houdt iBestuur de Dag van de Actieve Openbaarmaking, in samenwerking met het Rijksprogramma Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI) .

De aanmelding wordt binnenkort opengesteld. We houden u op de hoogte!

lees meer


Weblogs

  • Jesse Renema – Inhaalslag – Het instellen van een vaste commissie Digitale Zaken is een flinke stap in de juiste richting, maar we zijn er nog niet. lees meer
  • Dirk-Jan de Bruijn – Buiten de lijntjes kleuren – Hoe moeilijk is het om buiten de lijntjes te kleuren in een systeem dat gericht is op voorspelbaarheid en maakbaarheid? lees meer
  • Jan van Ginkel – Collectief van Offensie – Corona maakt glashelder dat de digitale wereld al langer de echte realiteit is, verrijkt met fysieke elementen. lees meer


iBestuur Thuisdebat Special

microfoon Op woensdag 11 november (10.00 tot 10.45 uur) organiseren we weer een iBestuur Thuisdebat Special (Let op: Engelstalig) over het thema shared serviceorganisaties binnen de overheid.

Aanmelden voor het iBestuur Thuisdebat van 11 november, kan hier

Met Graham Cockcroft (SSCL, Engeland), Erik Bosveld (DICTU, Nederland) en gespreksleider Peter Brijs.

lees meer


Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Rob van den Hoven van Genderen, Walter van Holst, Michiel Steltman en Larissa Zegveld.
  • Podium-artikelen van onder anderen Piek Visser-Knijff (over drones die er uit zien als duiven of meeuwen en ingezet worden/kunnen worden door bijvoorbeeld de overheid), Bahreddine Belhaj (over hoe gemeenteraden omgaan met digitalisering) en Christiaan van den Berg (‘Overheid: focus op technologie!’).


Partners

Conxillium – Artikel: Meldingenmanagement in coronatijd: meer tevreden inwoners, minder kosten

Illustratie MeldDesk bij verhaal Conxillium Gemeenten zien het aantal meldingen over de openbare ruimte stijgen. Dat valt te verklaren door de komst van het coronavirus, waardoor we meer oog hebben voor de kwaliteit van onze eigen leefomgeving. Wie thuis werkt, wandelt tijdens lunchtijd door zijn wijk. In plaats van uitstapjes verder weg, blijven we in de buurt. Adequaat meldingenmanagement helpt om de openbare ruimte leefbaar, schoon en veilig te houden. Bovendien kan het gemeenten aanzienlijk kosten besparen, aldus Remco Lammerse, projectmanager bij BeheerVisie en verantwoordelijk voor MeldDesk.

lees meer

IMAGEM – Artikel: Locatiegegevens cruciaal in digitale transformatie

Beeld bij verhaal IMAGEM De overheid dwingt het af met haar digitale transformatie-agenda en de ‘toestand in de wereld’ ten tijde van corona onderschrijft het belang ervan: het digitaliseren van (werk)processen is geen luxe of frivoliteit, het is bittere noodzaak. Gebruikmaken van locatie-intelligentie is daarbij cruciaal. Want vrijwel alle processen van vooral lokale en provinciale overheden zijn direct of indirect te herleiden tot locaties, en dus zijn er locatiegegevens voor nodig. IMAGEM ontwikkelt samen met overheidsorganisaties diverse oplossingen die dat gebruik mogelijk maken of vergemakkelijken.

lees meer

TOPdesk – Blog: Kruisbestuiving in het klantcontact

Illustratie bij blog TOPdesk Ruim tien jaar geleden ontstonden bij gemeentes de eerste klantcontactcentra (KCC). Rond dezelfde tijd trokken veel stafafdelingen, zoals ICT, Facilitaire Zaken en HR, naar elkaar toe en creëerden een single point of contact voor de eigen medewerkers: het shared service centrum (SSC). Deze twee centra hebben verschillende klanten, maar delen wel dezelfde uitdaging: direct klantcontact in goede banen leiden. Gökhan Tuna over kruisbestuiving in het klantcontact.

lees meer

VNG Realisatie – Artikel: Open Webconcept als motor voor Common Ground

open webconcept De transitie naar Common Ground, de hervorming van de gemeentelijke informatievoorziening: niet voor niets ligt daar een meerjarenplan onder. Want het vraagt nogal wat van gemeenten om je informatiehuishouding op een hele andere manier in te richten. Vooral van kleine(re) gemeenten die niet altijd over voldoende expertise en middelen beschikken. Althans, dat is de gedachte. De Gelderse gemeente Buren (inwonertal ruim 26.5000) laat het tegendeel zien.

lees meer

PinkRoccade Local Government – Blog: Wetenswaardigheden oktober 2020

Engelbert Wijnhoven - PinkRoccade In deze blog vertelt Engelbert Wijnhoven, Productmanager iBurgerzaken meer over iDocumentcreatie en het platform Publiekszaken van de PinkRoccade Local Government GebruikersVereniging. Tijdens dit overleg komen regiovoorzitters en diverse medewerkers van PinkRoccade Publiekszaken samen om te praten over onder andere: ontwikkelingen binnen iBurgerzaken, trends & landelijke ontwikkelingen binnen het burgerzaken domein én de aankomende digitale regio-overleggen.

lees meer


meest recente reacties