Aangenaam!

iBestuur nieuwsbrief 23 januari 2020

Met dit nieuwe jaar heeft u er een nieuwe hoofdredacteur bij. Mijn naam is Heleen Hupkens en ik draai al heel wat jaartjes mee als hoofdredacteur en uitgever in het openbaar bestuur. Een hele eer om aan dit platform te mogen meewerken.

Technologie is tot in de haarvaten doorgedrongen van alle beleidsdossiers en onze wijze van werken, dat maakt de overheid innovatief en tegelijk kwetsbaar. Als dat tot de politiek, bestuurders en ambtenaren nog niet doorgedrongen was, dan zijn ze de afgelopen weken wel wakker geworden met het bekend worden van diverse ransomware aanvallen en de datalekken na problemen met Citrix.

Het was even improviseren deze week. Treinen naar Den Haag zaten overvol met ambtenaren die vervolgens moesten vechten om een flexibele werkplek bij hun ministerie. Misschien goed om het het WRR-rapport over digitale ontwrichting er eens even bij pakken. Of ons januarinummer, we interviewden WRR-voorzitter Corien Prins over het rapport en Erik Bouwer schrijft over digitale kwetsbaarheid. Dit artikel hebben we meteen maar even online gezet.

Voor wie zich afvraagt waar Peter Lievense blijft? Geen zorgen, die blijft de komende jaren adviserend hoofdredacteur. Ik heb hem gevraagd een eigen blog op het platform te gaan schrijven. Zijn kritische blik met een vleugje humor willen we niet missen. Kom op Peter!

Heleen Hupkens

nieuws

Het antwoord op een cyberramp is niet: méér digitaal

Digitale kwetsbaarheid

door: Erik Bouwer, 23 januari 2020

cyberramp

“Nederland niet klaar voor digitale ramp” kopte de Telegraaf afgelopen september. Aanleiding: het WRR-rapport ‘Voorbereiden op digitale ontwrichting’. Wat blijft er over van een digitale samenleving als ‘digitaal’ ophoudt te functioneren? Inzet van nog meer technologie klinkt even onlogisch als zinloos. De oplossing zit grotendeels in ‘terug naar start’.

lees meer


podium

Arjen Kamphuis en de publieke zaak in de digitale wereld

door: Bart Jacobs, 22 januari 2020
reacties: 1

Arjen Kamphuis

Deze week verschijnt het Engelstalige boek Infosecurity (Gran knows why), gewijd aan Arjen Kamphuis, de Nederlandse computer security specialist die in augustus 2018 in Noorwegen verdween. Deze verdwijning is nooit opgehelderd. De Noorse politie vermoedt dat Kamphuis overleden is bij een kajakongeluk. De onderstaande tekst is de Nederlandse vertaling van de inleiding van het boek.

lees meer


weblogs

De klant centraal: hoe dan?

door: Wouter de Haan, 23 januari 2020

Wouter de Haan

‘De klant centraal’. Het zijn woorden die te pas en te onpas worden uitgesproken, maar wat betekenen ze écht?

lees meer


Keerzijde van de slimme auto

door: Arjan Widlak, 22 januari 2020

Arjan Widlak

Maatschappelijke consequenties van technologie liggen niet alleen in mogelijkheden of welke normen we stellen aan de inzet ervan.

lees meer


Zorgeloos SAAS?

door: Marlène Geskes, 21 januari 2020

Marlène Geskes

SAAS is Software As A Service. Vergelijkbaar met water uit de kraan, stroom uit de muur. Makkelijk. Of toch niet?

lees meer


Breaking up big tech?

door: Christian Verhagen, 20 januari 2020

Christian Verhagen

Data zijn de belangrijkste grondstof voor onze digitale economie. Daar kleven voordelen aan vast, maar ook nadelen.

lees meer


magazine

Techlag

door: Marens Engelhard, 20 januari 2020

Marens Engelhard

Uitvindingen lopen altijd voor op mensen. De eerste stoomtrein die 35 kilometer per uur boemelde, was een racemonster. De eerste Hollandse windmolen riep net zoveel weerstand op als de huidige turbines. Aanpassing loopt altijd achter op techniek. Technologische jetlag: techlag. We zien techlag zelfs bij de meest gebruikte vorm van correspondentie, e-mail.

lees meer


praktijk

‘Wees kritisch op datadelen en bespréék het’

Frank Verschoor, trekker werkplaats ethische code Locatiepact:

door: Frits de Jong, 22 januari 2020

Ethiek

Wat vinden we (nog) verantwoord als het gaat om het delen van (persoons-)gegevens? Mag een bedrijf die gegevens gebruiken om mensen te beïnvloeden om bepaalde producten aan te schaffen of een politieke richting op te duwen? En vinden we het normaal dat bij het versturen van datasets ook informatie meekomt die niet relevant is? “Wees kritisch op het delen van data en bespreek het.”

lees meer


Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder andere Jan van Ginkel, Kristel Lammers en Michiel Steltman.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor artikelen, visie en opinie van auteurs uit de publieke sector dan wel van auteurs op persoonlijke titel.
  • De rubriek Praktijk biedt plaats voor casuïstiek en verhalen uit de praktijk van (co-) auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


partners

Nationale veiligheid vanuit de ruimte

23 januari 2020

plaatje bij ruimteverhaal CGI

Over de afhankelijkheid van navigatiesignalen en de daarmee samen­hangende risico’s voor de kritieke infrastructuren lees je meer en meer in de media. Daarbij wordt het bijvoorbeeld steeds belangrijker om 100 procent zeker te weten dat iets of iemand een bepaald gebied niet uit- of ingaat. De unieke, beveiligde en uiterst betrouwbare Galileo Public Regulated Service (PRS) maakt dit mogelijk.

partnerpagina cgi

lees meer

Burger en ambtenaar, schouder aan schouder

22 januari 2020

Plaatje bij verhaal Blueriq

In de ideale wereld werken burgers en ambtenaren nauw samen aan een persoonlijkere en efficiëntere overheidsdienstverlening. Het regelen van overheidszaken gebeurt in een centraal dossier. Eén plek waar alle betrokkenen bij een zaak met elkaar samenwerken. Ook de burger zelf. Allemaal met dezelfde informatie als vertrekpunt.

partnerpagina blueriq

lees meer

‘Securitybeleid vraagt om meer dan de som der delen’

21 januari 2020

plaatje bij verhaal KPN

De Wet digitale overheid en de digitale agenda vragen erom dat overheden de security van hun ICT regelen op bestuursniveau. Dat is een grote uitdaging, vooral voor organisaties die minder kennis en middelen in huis hebben. Maar met de nieuwe Baseline Informatiebeveiliging Overheid wordt effectieve security juist toegankelijk, zo zeggen Ray Jacobs en Remco Geerts van KPN Security.

partnerpagina kpn

lees meer

Zo bouwt Centric aan Common Ground

20 januari 2020
reacties: 1

Groningen

Onze klanten vragen er regelmatig naar en gemeenten nemen het al op in aanbestedingen: Common Ground, de breed gedragen visie op een vernieuwde informatievoorziening voor de decentrale overheid. Hoe draagt Centric bij aan deze veelbelovende ontwikkeling?

partnerpagina centric

lees meer

Alle data zijn verbonden in ruimte en tijd

door: Wouter Brokx | 17 januari 2020

aarde bekeken vanuit de ruimte

In 1969 zette de mens voor het eerst voet op de maan. Met de woorden ‘one small step for man, a giant leap for mankind’ gaf Neil Armstrong goed weer hoe groot de stap voorwaarts was. Vijftig jaar later versnelt de technologische ontwikkeling verder.

partnerpagina imagem

lees meer

laatste reacties