iBestuur nieuwsbrief 23 april 2020

Nieuws

iBestuur Thuisdebat #2 – Privacy in tijden van corona

microfoon Het tweede iBestuur Thuisdebat vindt plaats op donderdag 30 april (10.30 uur – 11.00 uur). Onderwerp: ‘privacy in tijden van corona’.
Na aanmelding ontvangt u de link naar de livestream.

De reuring rond de ‘corona-app’ zal u niet ontgaan zijn. Ook over de verruiming van de toegang tot medische patiëntendossiers van miljoenen burgers klonken kritische geluiden. Laten we onder druk van – of moeten we zeggen ten behoeve van – de coronacrisis de privacyteugels te makkelijk vieren? Wat is privacy waard in tijden van nood? Waar liggen de grenzen, ook of juíst voor de overheid?

Deelnemers aan het debat zijn: Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en voorzitter van de stichting Privacy by Design, Jan Willem Boissevain, client success manager Pegasystems. De derde deelnemer maken we bekend op het moment van bevestiging van deelname. Het debat staat onder leiding van Wouter Welling, coördinerend beleidsmedewerker digitale overheid bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Aanmelden voor het online debat, kan hier

lees meer over het debat

Magazine

Wie krijgt het toezicht op kunstmatige intelligentie?

twee 'waak'hondenMededinging of privacy? Brussel of Den Haag? Justitie en Veiligheid of Economische Zaken? De Autoriteit Persoonsgegevens of het Agentschap Telecom? Eén nieuwe toezichthouder of netwerksamenwerking? De arena voor regulering van geautomatiseerde data-analyse ligt open. Wie biedt?

lees meer

Sophie in’t Veld – Buurmans gek

De Britten hebben eind januari dan toch de EU verlaten. Het afscheid van de Britse collega’s viel zwaar, in de wetenschap dat brexit niets meer dan een tragische fout is. Voor­taan zijn het VK en de EU slechter af in een kolkende wereld vol grote uitdagingen. Taking back control in een vijver met Trump, Facebook en Huawei.

lees meer


Nieuws

Digitale special: Future Lab neemt je mee naar 2030

Voorkant iBestuur e-zine 2020 De informatiehuishouding van het Rijk kent vele kamers, wandelgangen en verdiepingen. Hierin moet de komende jaren een drastische modernisering plaatsvinden. In opdracht van het Rijksprogramma Duurzaam Digitale Informatiehuishouding, maakte iBestuur een digitale special over Future Lab, de toekomstige informatiehuishouding van het Rijk.

Ga hier naar de digitale special over Future Lab

De hoeveelheid informatie neemt toe en ook het aantal informatiekanalen waar ambtenaren gebruik van maken. Tegelijk stelt de digitale werkelijkheid ons voor nieuwe uitdagingen. Hoe zorgen we er bijvoorbeeld voor dat informatie authentiek, integer en betrouwbaar is? In het digitale debat heeft de waarheid het vandaag de dag al zwaar te verduren.

Met het project Future Lab maakt het Rijksprogramma Duurzaam Digitale Informatiehuishouding een duik in de toekomst. In het project zijn negen typen van informatie geformuleerd. Bij elk type hoort een andere houding ten aanzien van informatie en ook andere vaardigheden. Met behulp van die typen kunnen organisaties kijken welke stappen zij de komende jaren zelf moeten maken op het gebied van informatiehuishouding.

De digitale special is gevuld met video’s, artikelen en een column van Marleen Stikker, internetpionier en directeur en oprichter van Waag technology & society. Ook heeft de lezer toegang tot een animatievideo en het rapport Future Lab – ‘De informatiehuishouding van het Rijk in 2030’.

lees hier de digitale special

Podium

Bernold Nieuwesteeg – Meer licht op datalekken

eenen en nullenWie een – enigszins – christelijke opvoeding heeft gehad, weet dat het licht en de duisternis onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De Bijbel vertelt in het boek Genesis dat God al op dag één licht in de duisternis bracht. Het licht was dus duidelijk een prioriteit.

lees meer


Weblogs

  • Jan van Ginkel – Verwekt in april – Als overheid werken we de laatste weken vooral digitaal, maar dat heeft allemaal weinig met digitale transformatie te maken. lees meer
  • Eveline Bakker – Concurrentie uitgeschakeld – Het kabinet wil voor 20 mei alsnog een corona-app, maar zijn ze dan niet meer geholpen met een beroep op andere procedures? lees meer
  • Maurits Kreijveld – Nepnieuwsverantwoordelijkheid – Waarom we sociale platformen niet als enige verantwoordelijk mogen houden voor het bewaken van onze democratie. lees meer
  • Walter van Holst – Schoolvoorbeeld – De appathon geeft aan hoe een marktconsultatie in een aanbestedingstraject veel op kan leveren, ook al betekent het dat er nog niets zeker is. lees meer
  • Menno Weij – Appnificent7 – De appathon van afgelopen weekeinde was een uniek event, maar wat wordt het vervolg? Wordt het één van de zeven geselecteerde apps, of…? lees meer
  • Christian Verhagen – Ongefundeerd wantrouwen – De corona-app leidt tot veel weerstand. Alsof Nederland met zo’n app afglijdt naar een totalitaire surveillancestaat… lees meer


Partners

KPN – Artikel: Security ratings bieden inzicht in digitale weerbaarheid

security ratings KPNMede door recente incidenten is er op directie- en bestuursniveau meer bewustzijn ontstaan en worden er andere vragen gesteld aan de Security Officer. Gemeenten willen antwoorden op die vragen, maar dat is niet zo eenvoudig.

lees meer

PinkRoccade – Nieuws: Meerjarenplanbord om de strategische koers te bepalen

Meerjarenplanbord De omstandigheden waarin je als gemeente opereert veranderen snel. Daardoor is het noodzakelijk om altijd het reactievermogen te hebben om op nieuwe ontwikkelingen in te springen. Met dat in het achterhoofd is het meerjarenplanbord tot stand gekomen.

lees meer

VNG Realisatie – Artikel: ‘Basis op orde’ als opmaat naar één overheid

radartjesVoor de overheid én de samenleving is één overheid hét ideale plaatje. Om dat voor elkaar te krijgen moet de basis van de overheidsinformatiehuishouding op orde zijn. Daarbij is Common Ground voor gemeenten een belangrijke pijler.

lees meer

IBM – Artikel: Everyday Ethics for Artificial Intelligence

(robot-)hand‘Everyday Ethics for Artificial Intelligence’ gaat in op principes op het gebied van een verantwoorde omgang met data en AI. Het zet vijf ethische focusgebieden centraal: Accountability, Value Alignment, Explainability, Fairness en User Data Rights.

lees meer

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Indra Henneman, Hugo Aalders, Bart Karstens, Jan-Willem Wesselink, Eddy Van der Stock en Willem Bantema.
  • Podium-artikelen van onder anderen Wouter Nieuwenhuizen (Universiteit Utrecht) en Esther Keymolen (Tilburg Institute for Law, Technology, and Society – Tilt).


meest recente reacties