Oost en west

iBestuur nieuwsbrief 23 mei 2019

Er tekent zich een technologische koude oorlog af tussen oost en west. Dat Huawei straks geen chips meer geleverd krijgt van Qualcomm en NXP is één ding – die gaan ze zelf wel bakken – maar dat de runner-up onder de smartphones ook uit het Androïd ecosysteem wordt gegooid: ‘eat shit!’

Naar verluidt komt Huawei in het najaar met een alternatief besturingssysteem: HongMeng. Maar dit OS was eigenlijk bedoeld voor Chinese gebruikers en het lijkt er niet op dat Huawei-klanten in het Westen hiermee uit de voeten kunnen: de meest gebruikte apps als Facebook, Youtube en Google Maps werken er niet op. Apps die sowieso al werden tegengehouden door de Chinese Muur. Huawei komt er in steeds meer westerse landen ook met zijn 5G-technologie niet meer in. Met een beetje geo-politiek gefantaseer stel ik mij een wereld voor die verdeeld raakt in twee techno-invloedsferen: het internet van de censuur in de landen in Azië en Afrika die economisch afhankelijk zijn van Beijing en het internet van Big Tech.

Brrr.. dan toch liever een internet met normen en waarden. Ga vooral stemmen vandaag!

Peter Lievense


nieuws

Steden weten zich geen raad met ‘disruptors’

Platformeconomie

door: Erik Bouwer, 23 mei 2019

platformeconomie

Het waren de nieuwe vlaggenschepen van Silicon Valley. Met hun digitale businessmodellen zouden ze bestaande markten opschudden. Tien jaar na hun start hebben Airbnb en Uber niet alleen hun respectievelijke markten verstoord, maar roepen ze vooral weerstanden op bij de lokale politiek en lokale samenleving. Amsterdam worstelt, net als steden in andere delen van de wereld, al langere tijd met deze ‘disruptors’. Waarom zijn ze zo ongrijpbaar?

lees meer

weblogs

Gebruikersgenot

door: Yvonne van der Brugge-Wolring, 23 mei 2019

Yvonne van der Brugge-Wolring

Als overheid moeten we diensten dusdanig ontwikkelen en leveren dat die ook zo eenvoudig mogelijk te gebruiken zijn.

lees meer


Spookbewoner

door: Arjan Widlak, 22 mei 2019

Arjan Widlak

Wat doe je als er van de gemeente een brief bij je op de mat valt die niet voor jou is en als onderwerp ‘adreswijziging’ heeft?

lees meer


Self-Stabilising systems

door: Ben van Lier, 21 mei 2019

iBestuur academie, mastercourse smart cities - Ben van Lier

Onderling verbonden technologieën bieden niet alleen nieuwe mogelijkheden. Er vloeien ook bedreigingen uit voort.

lees meer


Digital me

door: Larissa Zegveld, 20 mei 2019

De (digitale) samenleving van morgen vraagt om een overheid waarbij de burger centraal staat. Ook écht centraal staat.

lees meer
podium

'Waarom ik partij ben in een rechtszaak tegen het vakantieregister'

door: Kathalijne Buitenweg, 20 mei 2019

Luchthaven

Vorige week is een rechtszaak aangespannen tegen Duitsland, Oostenrijk en meerdere luchtvaartmaatschappijen wegens het opslaan, verwerken en delen van te veel gegevens. Waarschijnlijk is de PNR-richtlijn strijdig met het Europees Grondrechtenhandvest. Om die reden heeft GroenLinks gevraagd om een rechterlijke uitspraak. Nu dat politiek niet gelukt is, sluit Kathalijne Buitenweg zich als burger aan bij de rechtszaak.

lees meer
praktijk

‘De wil is er, de stip op de horizon staat’

door: Eric Went, 23 mei 2019

tablet

Welke inspanningen zijn er nodig om een persoonlijke inkomensomgeving van de grond te krijgen en welke rol speelt het thema ‘regie op gegevens’ daarbij? Daarover gaan Bernard ter Haar en Simon Sibma in gesprek in ‘DEEL!’, een uitgave van het programma Regie op Gegevens.

lees meer


Pragmatisch en risicogestuurd als vertrekpunt

Privacyaanpak Leidschendam-Voorburg anders dan anders

door: Frits de Jong, 20 mei 2019

Privacy

Waar veel gemeenten als het gaat om privacy kiezen voor een vraaggestuurde ‘juridische’ aanpak, doet Leidschendam-Voorburg het anders: pragmatisch en risicogestuurd. Het betekent dat zij zich niet storten op de berg met privacyvragen, maar concrete instructies geven over wat zorgvuldig omgaan met informatie betekent voor medewerkers en prioriteren op basis van privacyrisico’s.

lees meer

Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Tom Kunzler, Mark Elstgeest, Hugo Aalders, Ruben Boyd en Henk Bos.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor artikelen, visie en opinie van auteurs uit de publieke sector dan wel van auteurs op persoonlijke titel.
  • De rubriek Praktijk biedt plaats voor casuïstiek en verhalen uit de praktijk van (co-) auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?partners

Samen de eerste stappen naar het Nederlanderschap!

23 mei 2019

paspoort

In de maand april zijn 4 regionale sessies georganiseerd om aan de slag te gaan met iNationaliteit voor naturalisatie- en optieverzoeken. Kees Springer, adviseur I&A, is samen met 2 burgerzakencollega’s ook aangesloten. Gedurende de dag zijn ze al gestart om de eerste naturalisaties in het systeem te verwerken.

partnerpagina pinkroccade

lees meer


Vijf jaar iBurgerzaken: innovatie, samenwerking en vertrouwen

20 mei 2019

PinkRoccade - Waalwijk

De allereerste digitale aanvraag ooit was voor het partnerschap van Bart en Yvonne, op 24 juni 2014. Dit markeert de livegang van iBurgerzaken bij gemeente Waalwijk, nu bijna vijf jaar geleden. Mogelijk gemaakt door innovatiekracht, samenwerking en vertrouwen.

partnerpagina pinkroccade

lees meer


‘Niemand heeft alle antwoorden’

17 mei 2019

DIO

Nieuwe technologieën raken de fundamenten van onze samenleving: hoe versterken en borgen we onze grondrechten en publieke waarden? De overheid zoekt naar nieuwe antwoorden op nieuwe vragen. En daar mag iedereen over meepraten.

partnerpagina minbzk

lees meer
laatste reacties