Aan het hart

iBestuur nieuwsbrief 24 januari 2019

Morgen op de mat en vandaag al als pdf op de website: iBestuur magazine 29. Een paar verhalen in dit nummer gaan deze oude IT-journalist echt aan het hart.

Smullen, zo een case bij de SVB waar ze na een mislukte nieuwbouw de COBOL-oldtimer hebben gerestaureerd. Of de stoere verhalen uit Amsterdam, waar de IT gierend uit de bocht vloog een paar jaar terug. Ontelbare IT-koninkrijkjes telde de gemeente. Amsterdam met de ‘A’ van anarchie. Jan Flippo heeft daar flink gereorganiseerd, geconsolideerd en gecentraliseerd om van Amsterdam een ‘normale ICT-stad’ te maken.
Ze hadden daar de gulste gemeentelijke belastingdienst van Nederland bovendien: 10.000 armen mochten 188 miljoen euro aan woonkostenbijdrage onder elkaar verdelen. Foutje, bedankt. Ook daar is flink doorgepakt. Hier is het oude maatwerksysteem juist vervangen door een standaardoplossing uit de cloud. Hoezo zou Amsterdam bijzonder zijn? Onroerendezaakbelasting innen ze overal.

Maar laten we nu niet overmoedig raken: er gaat nog steeds van alles mis. En niet zelden zijn de meest kwetsbaren daar de dupe van. Wat te denken bijvoorbeeld van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet – al jaren aangekondigd, want hoogst urgent – die door ICT-problemen bij de Belastingdienst voorlopig op de plank blijft liggen. Die wet moest voorkomen het laatste beetje geld dat mensen met de schulden nog te makken hebben – precies: de beslagvrije voet – alsnog door de deurwaarder wordt ingepikt. Dat verhaal leest u niet in het magazine, want het kwam net ná het sluiten van dit nummer, maar het gaat me – op een andere manier – ook aan het hart.

Tot volgende week

Peter Lievense


nieuws

‘Algoritmes vervangen niet het stadsbestuur’

door: Cyriel van Rossum, 24 januari 2019

Saskia Bruines

De grootste uitdaging voor de overheid op het vlak van big data, is voorkomen dat grote ondernemingen en technologieën het publieke belang kapen. “De overheidsrelevantie is heel erg groot”, zegt de Haagse wethouder Saskia Bruines. Zij voert het initiatief aan van de vijf grote steden om gezamenlijk op te trekken in de ontwikkeling van het concept Smart City.

lees meer
weblogs

Puntjes op de i voor Woo

door: Tom Kunzler, 24 januari 2019

Tom Kunzler - Open State Foundation

De Wet open overheid is een belangrijke stap voor een transparantere overheid, maar er zijn nog wel wat verbeterpunten.

lees meer


Sneeuwbaleffect

door: Arjan Widlak, 23 januari 2019

Arjan Widlak

Als er een fout is gemaakt door burgers of door de overheid, dan blijkt dit sneeuwbaleffect maar één kant op te gaan.

lees meer
podium

Pak problemen bij de wortel aan: bij het beleid

door: Dirk Schravendeel, 22 januari 2019
reacties: 2

Paspoort

“De recent ingediende nota over online identiteit en regie is een prima initiatief, maar het helpt primair niet om de problemen bij het gebruik van basisgegevens door de overheid op te lossen.” Dat zegt Dirk Schravendeel. Hij ziet liever dat de term ‘regie op gegevens’ alleen gebruikt wordt in situaties waarin burgers zelf gegevens verstrekken en zelf ook iets te kiezen hebben.

lees meer
Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Youri Lammerts van Bueren, Walter van Holst, Evert-Jan Mulder, Henk Bos en Hugo Aalders.
  • Podium-artikel (‘Wat kan de Nederlandse digitale overheid leren van de koploper in Europa?’) van Erik Boerma, Laura Steenbrink en Mark Elstgeest.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?weblogs

Drie zere plekken

door: Jan van Ginkel, 22 januari 2019

Jan van Ginkel

Als variant op Panacea lijkt innovatie soms de panacee om levensverlengende kracht aan de overheid te schenken.

lees meer


Zwevende ambtenaren

door: Seger de Laaf, 21 januari 2019
reacties: 2

Sommige ambtenaren lanceren non-stop nieuwe initiatieven en laten onbewust een spoor van verbijstering achter.

lees meer
praktijk

‘Dit is groter dan alleen gemeenten’

Marcel Reuvers (Kadaster) over Common Ground:

door: Frits de Jong, 21 januari 2019

Kadaster

Common Ground is de gemeenschappelijke informatiekundige visie op ICT-infrastructuur voor gegevensverkeer binnen en tussen gemeenten. Maar het zijn niet alleen gemeenten die zich aangetrokken voelen tot de ‘van-onderop-beweging’. Dat doet ook bijvoorbeeld het Kadaster.

lees meer
bijeenkomsten

Nieuwspoort Rondetafeldiscussie

Nieuwe datum: 18 februari!

Rondetafeldiscussie ‘Armchair auditing’ – maandag 18 februari 2019, Nieuwspoort, Den Haag. Van 15.00 uur tot 17.30 uur. Borrel en netwerken na!

U komt van ver? Geen nood, voor een maaltijd wordt gezorgd! Deelname is kosteloos, maar uitsluitend voor de vermelde doelgroep.

Gemeentefinanciën zijn te belangrijk om exclusief aan de specialisten over te laten. Daarom onderzoeken we tijdens deze rondetafel in Nieuwspoort ‘armchair auditing’: de burger inzage geven in de uitgaven van de overheid ‘vanuit zijn leunstoel’. Hoe werkt dat? Helpt dit de lokale democratie? En kunnen we deze methodiek opschalen naar de centrale overheid? Capelle aan den IJssel probeert het uit in een pilot. Schuift u aan bij de discussie?

Aan tafel: • Egbert Jongsma, Algemene Rekenkamer • Anne de Baat, gemeentesecretaris Capelle aan den IJssel • Hein Albeda, adviseur met een missie: Een betere overheid met sterkere burgers
Moderatie: Marcel Thaens, CIO provincie Noord-Brabant

Bent u gemeentebestuurder of wellicht raadslid? Of verantwoordelijk voor het ontsluiten van overheidsdata? Of misschien lid van de gemeentelijke rekenkamer, of ‘gewoon’ burger actief in lokale politiek. Doet u mee?

Meer informatie vindt u op ibestuur.nl


partners

De digitale overheid en het sociaal domein: blik op 2019!

door: Erleyne Brookman | 18 januari 2019

Erleyne Brookman

Een traditionele vooruitblik op het jaar. Misschien een iets te vanzelfsprekend begin, maar ik neem je graag mee in mijn ambities en visie voor de komende maanden. Het afgelopen jaar hebben wij namelijk een paar bijzondere stappen gezet. Die zijn je vast niet ontgaan. De introductie van iParticipatie schreeuwden we van de daken. Met de start van selfservice voor de burger is een belangrijke stap gezet in de Digitale agenda 2020 voor gemeenten. En daar blijft het niet bij.

partnerpagina pinkroccade

lees meer
laatste reacties