iBestuur nieuwsbrief 24 september 2020

Terugblik iBestuur Congres 2020

iBestuur Congres 2020 is collectors item

iBestuur Congres Het had op vrijdag 11 september een Olympisch iBestuur Congres moeten worden. Met sushi, karaoke en Chef de Mission Pieter van den Hoogenband met als titel ‘de digitale Olympiade’. Door corona liep het allemaal anders en werd het een digital only congres. Het werd een uniek congres, met een heel relaxte sfeer. “Wie er is, vindt het bijzonder om erbij te zijn. Dit iBestuur Congres is een echt collectors item”.

lees meer

Informatiesamenleving maakt een sprong in de tijd

opening Een ongekend sociaal experiment dat je vanuit de politiek in geen jaren voor elkaar zou hebben gekregen. Corona heeft de informatiesamenleving in één beweging de toekomst in geduwd. De crisis maakt duidelijk hoe afhankelijk de samenleving is geworden van digitale voorzieningen. ‘Informatievoorziening is het primaire proces geworden’, zo klinkt het in de plenaire openingssessie van het iBestuur Congres.

lees meer


Podium

‘Onze digitale identiteit staat op het spel’

digitale identiteit ganzenbord Morgen, op 22 september, spreekt de Eerste Kamer over het wetsvoorstel Digitale Overheid (WDO). Deze wet regelt onder meer de digitale toegang (van marktpartijen) tot dienstverlening voor burgers en bedrijven. Volgens Marleen Stikker staat met de nieuwe wet onze digitale identiteit op het spel, maar volgens haar is het nog niet te laat. “Tenminste, als de Eerste Kamer duidelijke en eenvoudige eisen stelt aan alle partijen die inlogmiddelen willen aanbieden: open source en decentrale architectuur & opslag.”

lees meer


Weblogs

  • André Huykman – De code gekraakt – Datagestuurd werken en -beslissen vraagt kennis, inzicht en moed. Moed om te handelen als bijvoorbeeld de code gekraakt is. lees meer
  • Jan van Ginkel – Linda rookt niet – In onze wereld van data en technologieën staan fundamentele democratische waarden op het spel. Misschien tijd voor activisme? lees meer
  • Hans de Vries – Aorta van Nederland – Het cyberveilig houden van Nederland lukt alleen als we verantwoordelijkheid nemen om te oefenen én samenwerken. lees meer


Magazine

College Chris Verhoef: Onbekendheid met AI vertroebelt debat

Kunstmatige intelligentie Wat is er eigenlijk slim aan een slim algoritme? Hoe zit het met willekeur? Weten we wel waarover we debatteren? iBestuur, zelf geregeld plek van debat, wil hier graag duiding aan geven. Dat doen we met een aantal ‘papieren’ colleges van Chris Verhoef, hoogleraar informatica aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. “Statistiek is het vak dat uit onbetrouwbare gegevens betrouwbare conclusies trekt.”

lees meer


Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Christian Verhagen, Paul Ruijgrok, Dirk-Jan de Bruijn en Pascale Georgopoulou.
  • Podium-artikelen van onder anderen Astrid Oosenbrug (over het belang van open data); Roland Bisscheroux (over de gaten in ons digitale geheugen); Piek Visser-Knijff (over drones die er uit zien als duiven of meeuwen en ingezet worden/kunnen worden door bijvoorbeeld de overheid); Bahreddine Belhaj (over hoe gemeenteraden omgaan met digitalisering).


Partners

TOPdesk- Blog Ludo Bergkamp: 7 tips voor het selecteren van een nieuw softwarepakket

Ludo Bergkamp - TOPdesk Stel, je wilt als overheidsinstelling een nieuw softwarepakket selecteren. Je bestaande software is niet meer voldoende, of je wilt iets introduceren waar je nu nog geen oplossing voor hebt (of Outlook, Excel of Post-Its voor gebruikt). Hoe pak je dat handig aan? Sinds mijn eerste werkdag in 1991 heb ik te maken met aanbestedingen, aan de leverancierskant. Ik zie overheden regelmatig dezelfde fouten maken. Daarom zet ik vandaag 7 tips op een rij waarmee je jullie aanbestedingsproces een stuk makkelijker maakt, en de implementatie en gebruik succesvol voorbereidt.

lees meer

PinkRoccade – Nieuws: Regio-overleggen GV PRLG platform Publiekszaken – najaar 2020

Agenda 2020 De najaarsoverleggen van de GebruikersVereniging platform Publiekszaken staan weer voor de deur! We hebben gezien de geldende overheidsmaatregelen en het beleid bij verschillende gemeenten – weer – gekozen voor een online editie. Meld je nu aan, er is altijd wel een datum die voor jou past. Bijeenkomsten worden onder meer gehouden in Weert, Bergen op Zoom, Velsen, Dalfsen en Smilde.

lees meer

Capgemini – Persbericht: eGovernment Benchmark: Europeanen steeds beter online gefaciliteerd door overheid

Capgemini heeft de eGovernment Benchmark 2020 gepubliceerd, een studie in opdracht van de Europese Commissie. Daaruit blijkt dat Nederland zijn digitale overheidsdiensten blijft verbeteren: burgers en bedrijven kunnen meer publieke diensten online gebruiken. Het onderzoek is geleid door Capgemini en uitgevoerd in samenwerking met Sogeti, IDC en Politecnico di Milano.

lees meer


meest recente reacties