Hoax

iBestuur nieuwsbrief 25 april 2019

Flink wat automatiseringsbeloftes en digitale idealen zijn er gesneuveld. Het voorbeeld met de grootste maatschappelijke impact is natuurlijk internet dat niet zorgde voor wereldwijde democratisering en verlichting maar dat het ultieme instrument bleek voor conditionering en controle. En de automatisering van werk en arbeid leidde niet tot de 20-urige werkweek: we zijn met zijn allen nog nooit zo gestresst geweest als vandaag de dag. Maar dat zijn zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming.

Een luchtiger voorbeeld is de eeuwige belofte van het papierloze kantoor. Deze hoax dook voor het eerst op toen de bureaucratie gedigitaliseerd werd en alle kantoortijgers een scherm voor hun neus kregen. Maar van dat getuur naar een elektronenbuis wordt niemand gelukkig en de printers stonden roodgloeiend.
Met de opmars van laptop en tablet, en het tijd en plaats-onafhankelijk werken, wisten we het zeker. Vanaf nu kon het papier in het bos blijven staan.

Niet dus: De VNG schrijft een aanbesteding uit, het gemeenschappelijke aanbestedingsprogramma GT Print, voor de levering van printdiensten aan Nederlandse gemeenten. Begroot wordt dat de deelnemende gemeenten tussen 2020 en 2023 samen 562.000.000 pagina’s uitprinten.

Tot volgende week

Peter Lievense


nieuws

Data staan altijd in een politieke context

Provincies werken aan digitale agenda

door: Karina Meerman, 25 april 2019

Marcel Thaens is sinds 1 juni 2018 CIO van de provincie Noord-Brabant. Vanaf dag één werkt hij aan een visie voor datagedreven werken. De kern: geen data om de data, geen technologie om de technologie. Digitalisering moet altijd gekoppeld zijn aan de maatschappelijke opgaven van de provincie.

lees meer
weblogs

De stoelpoten van het BIT

door: Bas Linders, 25 april 2019

Bas Linders

Het BIT moet door de Tweede Kamer worden afgeschermd tegen de pogingen om dat instituut een kopje kleiner te maken.

lees meer


Van start-up naar scale-up

door: Dirk-Jan de Bruijn, 25 april 2019

Als je wil dat ondernemers instappen, participeren en investeren, dan zijn een stabiele koers én heldere benefits nodig.

lees meer


Techniek van regelgeving

door: Arjan Widlak, 24 april 2019

Arjan Widlak

Bier maken van regenwater. Een ware ontdekkingstocht voor Wietse en zijn kompanen, met name vanwege al die regeltjes.

lees meer


Ontwikkelen als Spotify

door: Jan Willem Boissevain , 23 april 2019

Jan Willem Boissevain

Overheden wereldwijd staan voor een forse vervangingsopgave van verouderde informatiesystemen. Da’s best risicovol!

lees meer
magazine

Droomwereld

door: Sander Klous, 23 april 2019

Sander Klous

Fouten maken is heel menselijk. En het is sociaal volstrekt geaccepteerd om de oorzaak buiten jezelf te leggen. Wie te laat op een vergadering komt, hoeft alleen maar iets te mompelen over een flinke file. Maar computers zijn geen mensen en we verwachten dan ook dat zij geen fouten maken. Als ze dat wel doen is de schok groot: als de radarcontroles van de KLPD verkeerd zijn afgesteld is dat voorpaginanieuws.

lees meer
Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Larissa Zegveld, Kristel Lammers, Hugo Aalders, Tom Kunzler, Mark Elstgeest en Evert-Jan Mulder.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor artikelen, visie en opinie van auteurs uit de publieke sector dan wel van auteurs op persoonlijke titel.
  • De rubriek Praktijk biedt plaats voor casuïstiek en verhalen uit de praktijk van (co-) auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?partners

Informatieveiligheid moet in het gemeentelijk DNA

door: Marieke Vos | 24 april 2019

VNG Realisatie ENSIA

Omdat informatievoorziening voor gemeenten cruciaal is, hoort de beveiliging daarvan hoog op de agenda te staan van het gemeentelijk bestuur en de gemeenteraad. Vanzelfsprekend? Blijkbaar niet. In IJsselstein verleiden een bestuurder en een raadslid hun collega’s tot meer i-bewustzijn.

partnerpagina vng realisatie

lees meer


Hosting en infra als water uit de kraan

door: Jet van Eeghen | 24 april 2019

NS bank

Gemeenten worstelen met veel logge, oude IT-systemen en zoeken naar manieren om hun IT toekomstbestendiger in te richten. Legacy staat goede dienstverlening immers vaak in de weg. KPN en de Nederlandse Spoorwegen herkennen deze worsteling maar al te goed. Beide hebben ervaring met de omschakeling van legacy naar ‘licht en luchtig’.

partnerpagina kpn

lees meer


’Migratie naar de cloud is vooral een organisatorische transformatie’

door: Maarten Veldhuizen | 23 april 2019

Icaros

“Als wedstrijdzeiler zoek ik de wolken op om optimaal gebruik te maken van windschiftingen”, zegt Maarten Veldhuizen, verantwoordelijk manager voor clouddiensten voor overheidsorganisaties van Capgemini. “De geschiedenis van de mens is doorspekt met verhalen over onze strijd om de wolken te bereiken; van Icarus tot de gebroeders Wright. Het lijkt nauwelijks toeval dat vandaag de dag de cloud symbool is voor aspiratie. De uitdagingen om de cloud te bereiken zijn nog steeds formidabel.”

partnerpagina capgemini

lees meer


Geen excuus meer met de flappenhapper

door: Marieke Vos | 23 april 2019

KM

Een geblokkeerde pinpas of niet genoeg contant geld op zak? Bij het betalen van openstaande boetes is dat geen excuus meer. Politie en marechaussee innen openstaande vorderingen contant, via pin of creditcard: alles is mogelijk. Een betaalvoorziening koppelt systemen aan elkaar en zorgt voor een efficiënte administratieve afhandeling.

partnerpagina cgi

lees meer


We moeten van inside-out naar outside-in

door: Marlies Ruijter | 19 april 2019

Yuri Versluis en zoon

Als de overheid de persoonlijke klantreis voor kinderen met een zorgvraag centraal zou stellen, zou dat ouders – en de overheid zelf! – veel tijd en frustratie schelen. Dat is de stellige overtuiging van Yuri Versluis van Blueriq die zelf een meervoudig gehandicapte zoon heeft.

partnerpagina blueriq

lees meer
laatste reacties