Menselijke onvolmaaktheid

iBestuur nieuwsbrief 25 oktober 2018

Flink wat kunstmatige intelligentie in het nieuwe nummer van iBestuur magazine dat morgen op de mat valt, maar vandaag hier al te downloaden is. Dit voorwoordje is nog gewoon geschreven door uw hoofdredacteur. Naar het schijnt proberen zuinige uitgevers robots nieuwsverhalen te laten tikken, maar die komen vooralsnog niet verder dan de advertorials.
Kunstmatig betekent tenslotte ‘niet echt’. Heel wat kunstmatig intelligente systemen zijn helemaal niet zo goochem. Zie het artikel van Ruben Boyd in dit magazine waarin Apple Maps toeristen op de fiets de Piet Heintunnel in stuurt.

Volgens de professoren is het de menselijke onvolmaaktheid die KI opbreekt. Een voorbeeld: Alpha Go leerde Go spelen door 40 miljoen grootmeesterpartijen tot zich te nemen en versloeg de menselijke wereldkampioen met 5-0. Opvolger Alpha Go Zero kreeg alleen de spelregels aangereikt en leerde zichzelf het spel. En versloeg Alpha Go met 100-0. De grootmeesters waren dan wel grootmeester, maar ook mens en derhalve niet perfect.

Met deep learning wordt kunstmatige intelligentie dus pas écht slim. Deep learning is net zo iets mysterieus als slapend leren: je Franse woordenboek onder je kussen leggen en de volgende dag een 10 halen voor de repetitie. Betekent wel dat je als verantwoordelijk bestuurder geen idee hebt hoe de algoritmen tot een besluit zijn gekomen.

En in een democratische samenleving kun je het niet hebben dat sneaky algoritmen van alles lopen te bedisselen. Zie waar dat toe kan leiden: manipulatie door slimme algoritmen bracht Trump in het Witte Huis en joeg de Britten uit de EU. De samenleving moet kunstmatige intelligentie onder de duim houden met wet- en regelgeving die transparantie afdwingt. U leest het allemaal in iBestuur magazine!

Tot volgende week

Peter Lievense

- - - - -

nieuws

‘Er zijn straks meer things dan mensen’

Mona Keijzer over de digitale samenleving

door: Cyriel van Rossum, 25 oktober 2018

Mona Keijzer

Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf staat op de drempel om geweldige digitaliseringskansen te verzilveren. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat, wil het een duwtje geven. Met speciale aandacht voor de veiligheid. “Een cyberaanval via een klein boekhoudbedrijfje kan rampzalige gevolgen hebben.”

lees meer

- - -

Bepaald geen overbodige luxe

Vijf maanden verplichte Functionaris Gegevensbescherming

door: Peter Mom, 24 oktober 2018

privacy - GDPR

Vijf maanden AVG, dus vijf maanden een verplichte functionaris gegevensbescherming bij alle overheidsorganisaties. Hun eerste ervaringen leren: de Algemene verordening gegevensbescherming heeft het privacybewustzijn in de publieke sector bepaald geen overbodige boost bezorgd.

lees meer

- - -

 

- - - - -

weblogs

‘Wie neemt er regie op transparantie?’

door: Tom Kunzler, 25 oktober 2018

Tom Kunzler - Open State Foundation

Open data kan een belangrijke bouwsteen zijn voor versterking van de democratie, maar wie voelt zich nu écht verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van deze informatie?

lees meer

- - -

Duikboten en dolfijnenl

door: Kristel Lammers, 24 oktober 2018

Kristel Lammers - VNG

De kort-cyclische aanpak die gehanteerd wordt bij de invoering van het DSO-LV lijkt op een dolfijn die elk kwartaal boven water komt en checkt: ben ik nog de goede dingen aan het doen?

lees meer

- - -

De kat en het spek (1)

door: Henk Bos, 23 oktober 2018

Henk Bos

Er is een ‘derde cultuur’ nodig tussen politiek en techniek. Tussen de minder en meer rationele aspecten die nu eenmaal altijd aanwezig zijn, ook bij ‘complexe ICT-projecten’.

lees meer

- - -

Digitale integriteit

door: André Huykman, 22 oktober 2018

Andre Huykman

Integriteit moet gelden voor al onze processen. Uiteraard bij menselijke interactie, maar ook bij het gebruik van geautomatiseerde systemen, big data-toepassingen en slimme apparaten.

lees meer

- - -

 

- - - - -

magazine

Enkeltje konijnenhol

door: Sander Klous, 22 oktober 2018

Sander Klous

In de filmklassieker The Matrix staat hoofdpersoon Neo voor een principiële keuze. Slikt hij de blauwe pil, dan blijft alles zoals het was. Slikt hij de rode, dan zal hij onder de motorkap de (lelijke) echte wereld ervaren. Compromisloos: ‘I show you how deep the rabbit hole goes’, aldus een niet te missen verwijzing naar die andere klassieker, Alice in Wonderland.

lees meer

- - -

 

- - - - -

Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Jan-Willem Wesselink, Jan Willem Boissevain, Larissa Zegveld, Willem Pieterson, Walter van Holst en Pascale Georgopoulou.
  • Podiumbijdragen van onder anderen Laurens Naudts, Caroline Raat en Sebastiaan ter Burg.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor achtergrondartikelen, praktijkverhalen en opinie van (co-)auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


- - - - -

partners

Datadieet door AVG: kansen voor innovatie

door: Ton Monasso en Marijn Janssen, 25 oktober 2018

Spijkerbroek

De AVG wordt vaak gezien als een belemmering voor technische innovatie. Het zou een van de grote aanjagers van vernieuwing bemoeilijken: het kunnen beschikken over grote hoeveelheden data. Maar er is ook een andere kant. De AVG geeft privacy en informatiebeveiliging meer gewicht. Dat betekent dat er ruimte ontstaat voor innovatieve toepassingen die kunnen leven op een gezond datadieet.

partnerpagina pblq

lees meer

- - -

Van Everest naar Blueriq

door: Marlies Ruijter, 25 oktober 2018

lopende man

ICT-dienstverlener Everest neemt de naam aan van de software die het bedrijf levert: Blueriq. Dat is niet alleen om verwarring te voorkomen, maar ook om de visie van het bedrijf te ondersteunen: de software, de mensen en de aanpak zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Blueriq-experts halen – samen met de opdrachtgever! – het beste uit de technologie.

partnerpagina blueriq

lees meer

- - -

 

- - - - -

laatste reacties

- - - - -