Verstrooiing

iBestuur nieuwsbrief 26 juli 2018

Even een moment van verstrooiing voor de eenzamen die de uitgestorven overheidsgebouwen bewaken: een zomerse nieuwsbrief. Daarom deze week geen ingewikkelde onderwerpen in het voorwoord, zoals de dwangmatig sjoemelende autofabrikanten, of de Chinezen die doen wat ons kabinet naliet: zorgen dat de R&D van NXP voorlopig in Eindhoven blijft.

Nee, voor het verhaal van deze week gaan we naar het strand van Kijkduin. Volgens de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade werden daar het afgelopen weekend maar liefst vijftig kinderen door hun ouders als vermist gemeld. Bij Baywatch weten ze wel hoe dat komt: de ouders zitten de hele dag met hun snufferd in hun mobieltje.

Maar elk nadeel heb zijn voordeel: de reddingsbrigade deelt nu polsbandjes uit voor de kinderen waarop de ouders hun mobiele nummer kunnen schrijven. Als je dan als Baywatcher een verdwaald kind aantreft, heb je de bijbehorende ouders in ieder geval zo te pakken.

Tot over twee weken

Peter Lievense

- - - - -

weblogs

Robot neemt het stuur over

door: Jan Willem Boissevain, 26 juli 2018

Jan Willem Boissevain  directeur Public  Pegasystems

Als het gaat om ethische dilemma’s zegt een meerderheid zichzelf op te offeren bij de keuze tussen overstekende mensen op het zebrapad of het betonblok. Zou het echt?

lees meer

- - -

Management by walking away

door: Bas Linders, 25 juli 2018

Bas Linders

Van topambtenaren wordt verwacht dat zij om de zoveel jaar een andere post bekleden. Maar gaat het beleid om topambtenaren te laten rouleren niet ten koste van de inhoud?

lees meer

- - -

Knisperende lakens

door: Kristel Lammers, 23 juli 2018

Kristel Lammers - VNG

Als het gaat om de Omgevingswet is het kraakhelder. Focus aanbrengen betekent keuzes maken. Dit doen we wel en dat niet meer. Dat is wat ons na de vakantie te doen staat.

lees meer

- - -

Verplichte open data standaarden graag!

door: Tom Kunzler, 17 juli 2018
reacties: 2

Tom Kunzler

Open data voor lokale overheden zal zonder verplichte standaarden nooit goed van de grond komen. Alle goede bedoelingen van overheden die data beschikbaar stellen, ten spijt.

lees meer

- - -

 

- - - - -

nieuws

eID: sprintwedstrijd met hindernissen

door: Peter Mom, 19 juli 2018

Tijd voor extra privacydebat eID

Overheidsorganisaties willen e-diensten leveren aan de juiste burgers. Wie online aanklopt maakt zich bekend met een elektronische identiteit. Behalve DigiD, uitgebreid naar hogere betrouwbaarheidsniveaus, kan dat straks met private authenticatiemiddelen. De stand van zaken in een complex dossier met knelpunten.

lees meer

- - -

 

- - - - -

podium

Vastgoed in beeld

door: Paul Padding , 25 juli 2018

leegstand

De afgelopen jaren hebben het CBS, het Kadaster, Geonovum gewerkt aan het ontwikkelen van een landelijke informatievoorziening vastgoedgebruik, gebaseerd op beschikbare basisregistraties. Een mooi staaltje van samenwerking van experts van gemeenten, provincies, Rijk, kennisinstellingen en de branche. En een voorbeeld van het maatschappelijk nut van gecombineerde basisregistraties van de overheid.

lees meer

- - -

De kater na de AVG

door: Siri Beerends, 16 juli 2018

AVG Setup Rathenau

Op 25 mei ging de AVG van kracht en organiseerden we samen met het Rathenau Instituut het debat ‘Leven met algoritmen’. Sindsdien zijn we een hoop privacy-illusies armer en algoritme-wijsheden rijker. Terwijl kleine ondernemers zich het leplazerus werken om aan alle AVG regels te voldoen, hebben grote bedrijven vrij spel.

lees meer

- - -

 

- - - - -

magazine

Springende kikkers

door: Marens Engelhard, 23 juli 2018

Marens Engelhard

U kent het verhaal over de kikkers. Zet ze in een schaal met heet water en ze springen er meteen uit. Begin met koud water op een vuurtje en ze blijven versuft zitten tot ze levend gekookt worden. Het schijnt niet helemaal te kloppen, maar het blijft een krachtige metafoor. Hoe lang blijven wij zelf zitten in een veranderende omgeving? Wanneer besluiten wij dat we eruit moeten? En zijn we dan nog op tijd?

lees meer

- - -

 

- - - - -

partners

Kennis tanken in vier pitstops

door: Quita Hendrison, 26 juli 2018

JenV tour

De keuze was reuze. Het zou zomaar de titel boven dit verhaal kunnen zijn. Flauw natuurlijk, maar het menu van workshops van de JenV iTour 2018 (40!) rechtvaardigt hem wel. Aan iBestuur de taak om er vier uit te lichten: een prijswinnaar uit het circuit Specials en drie uit het circuit Data. Want data staan voor het ministerie van Justitie en Veiligheid centraal in het waarmaken van haar maatschappelijke opgaven. Zoals pSG en CIO Ronald Barendse het stelt: “Met een portie Max Verstappen-bravoure, met nieuwe technologie én met het behoud van onze waarden.”

partnerpagina minjenv

lees meer

- - -

‘iParticipatie past helemaal in onze nieuwe visie’

25 juli 2018

iparticpatie

Bedum, De Marne, Winsum, en Eemsmond – in het hoge noorden van Groningen – gaan per 1 januari 2019 officieel op in de heringedeelde gemeente Het Hogeland. De gemeente wordt niet alleen groter, maar ook digitaler. “Met de keuze voor iParticipatie zetten we weer een stap in de goede richting”, vindt informatiemanager Sven van der Veen.

partnerpagina pinkroccade

lees meer

- - -

Bemande #drone is geen #luchtkasteel

23 juli 2018

Drone - Capgemini

Onlangs presenteerde Capgemini het rapport ‘Trends in Mobiliteit 2018; van doorontwikkelen naar anders verplaatsen’ aan Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat. In het rapport wordt ingegaan op ontwikkelingen die doorslaggevend zijn voor een congestiearme toekomst. Tegelijkertijd worden deze ontwikkelingen geprojecteerd op de samenhangende doelstellingen die Nederland nastreeft op het gebied van mobiliteit.

partnerpagina capgemini

lees meer

- - -

 

- - - - -

partners

Computer can’t say no!

door: Quita Hendrison, 19 juli 2018

computer

‘Algoritme voorspelt wie fraude pleegt bij bijstandsuitkering’, kopte de NRC (18 april) en al snel volgden er Kamervragen. Een inmiddels even voorspelbare als begrijpelijke reactie zodra het erop lijkt dat de computer het nemen van besluiten over mensen van de mens overneemt. Met de nadruk op ‘lijkt’, want de feiten vertellen wat anders.

partnerpagina vng realisatie

lees meer

- - -

iBurgerzaken verbonden met Diginetwerk

door: Engelbert Wijnhoven, 19 juli 2018

Engelbert Wijnhoven - PinkRoccade

iBurgerzaken maakt nu naast het netwerk van KPN Lokale Overheid (Gemnet) ook gebruik van Diginetwerk. Zo krijgen gemeenten eenvoudig toegang tot de Pink Private Cloud. Diginetwerk is de toekomst voor het koppelen van besloten netwerken van de overheid. Via deze gekoppelde netwerken kunnen overheidsorganisaties onderling gegevens uitwisselen. Door het besloten karakter is Diginetwerk een veiliger alternatief dan het open internet voor het uitwisselen van gegevens tussen overheidsorganisaties. Diginetwerk sluit via één koppeling aan op alle aangesloten overheidsorganisaties.

partnerpagina pinkroccade

lees meer

- - -

Alle vervoer in één app

13 juli 2018

cgi

De verschuiving van bezit naar gebruik zet door. Wie koopt er nog dvd’s en cd’s als je op Netflix en Spotify alles kunt zien en beluisteren? Hetzelfde is mogelijk met vervoer. Want waarom zou je een auto bezitten als je vervoer als totaalpakket kunt afnemen? Dat is Mobility as a Service.

partnerpagina cgi

lees meer

- - -

 

- - - - -

laatste reacties

- - - - -

meest gelezen

Computer can’t say no!

door: Quita Hendrison, 19 juli 2018 partnerpagina vng realisatie

eID: sprintwedstrijd met hindernissen

door: Peter Mom, 19 juli 2018 nieuws

Verplichte open data standaarden graag!

door: Tom Kunzler, 17 juli 2018 weblog
reacties: 2

Tijd voor e-awareness voor raadsleden

door: Pascale Georgopoulou, 9 juli 2018 weblog
reacties: 1

Put your money where your mouth is

door: Dirk-Jan de Bruijn, 11 juli 2018 weblog
reacties: 2

Management by walking away

door: Bas Linders, 25 juli 2018 weblog

- - - - -