Grijp 'm in zijn kraag!

iBestuur nieuwsbrief 27 september 2018

Vorige maand kwam er een persbericht voorbij van de Fraudehelpdesk dat één op de vier Nederlanders de afgelopen jaren slachtoffer was geworden van internetfraude of telefonische oplichting. Aangezien onze eindredacteur, onze webredacteur en onze vormgever nog nooit digitaal zijn opgelicht, zou ik de statistische sigaar moeten zijn geweest. Maar mij is nooit iets dergelijks aangedaan. Bij de Fraudehelpdesk op de site gezocht naar het onderliggende onderzoek, maar dat bleek niet gepubliceerd. Waarom niet? “De uitkomsten van het externe onderzoek kwamen niet overeen met onze eigen bevindingen. Die lagen lager.” Juist ja.

Serieuzere bron lijkt het CBS: 11 procent van bevolking is vorig jaar het slachtoffer geweest van een cyberincident. Bij de politie is vorig jaar bijvoorbeeld 2300 keer aangifte gedaan van ‘hackmisdrijven’. Het topje van de ijsberg: van naar schatting 80 procent van de hacks wordt geen aangifte gedaan. Van die 2300 aangiftes heeft de politie er nog geen 5 procent opgelost. Het moge duidelijk zijn: de politie worstelt met de materie. Wij gaan ze helpen. Wij doen aangifte en we leveren de dader er direct bij: Mark Zuckerberg. Vandaag werd bekend dat Facebook de telefoonnummers misbruikt die gebruikers invoeren om hun account extra te beveiligen, voor het tonen van gerichte advertenties. Grijp ‘m in zijn kraag!

Tot volgende week

Peter Lievense

- - - - -

magazine

e-Evidence: mag Trump straks jouw e-mails lezen?

door: Sophie in 't Veld, 27 september 2018

Sophie in 't Veld

e-Evidence zou kunnen werken binnen de EU als de waarborgen voor burgers ook binnen de hele EU gegarandeerd zijn, maar dat scenario is nu niet realistisch. Hoe zouden we het vinden als de Hongaarse politie rechtstreeks bij Google e-mails opvraagt van kritische NGO’s? Of als een Poolse rechter bij Facebook berichten opeist van vrouwen die een abortus hadden?

lees meer

- - -

 

- - - - -

podium

De overheid heeft geen haast bij de digitale transformatie

door: Erik Bouwer, 24 september 2018

Beeld van Amsterdam

We zijn op weg naar 2019. Twee jaar geleden zou de Nederlandse overheid bereikt moeten hebben dat het grootste deel van de dienstverlening volledig digitaal zou verlopen. Het was een van de beloften van het kabinet Rutte II. Die doelen zijn niet gehaald. Er is geen nieuwe doelstelling, wel zijn er recent weer nieuwe regie- en overlegorganen opgetuigd. Voorlopig kost digitalisering geen banen, maar levert het vooral nieuwe banen op.

lees meer

- - -

 

- - - - -

advertentie

FG Café – 150 dagen na AVG D-Day

donderdag 1 november van 13.00 tot 17.00 uur, Theater Spant! in Bussum,

Met 150 FG’s en de Autoriteit Persoonsgegevens kijken we in een interactief programma terug op de eerste 150 dagen AVG: wat zijn de trends; hoe is de relatie FG met de eigen organisatie en bestuurders; hoe blijf je in control; wat zijn de grootste uitdagingen?

Uitsluitend voor functionarissen gegevensbescherming uit de publieke sector!
De bijeenkomst wordt georganiseerd door CIP, iBestuur en VNG Realisatie.

Aanmelden kan bij janneke.lenderink@uwv.nl

- - - - -

weblogs

Digitaal (niet) vaardig? Onzin

door: Larissa Zegveld, 27 september 2018
reacties: 1

Als mensen de digitale dienstverlening van de overheid niet weten te vinden of niet begrijpen, dan ligt dat dus niet aan hun vaardigheid, maar aan hoe wij als overheid de boel organiseren.

lees meer

- - -

Spekkoek

door: Kristel Lammers, 25 september 2018

Kristel Lammers - VNG

Met de komst van de Omgevingswet en het DSO moet de digitale keten, de beleidscyclus, blijven draaien, maar ook in de verbinding moet het kloppen.

lees meer

- - -

Icebreaker

door: Ben Kokkeler, 24 september 2018

Ben Kokkeler

Een stad mag dan energiezuiniger of veiliger worden dankzij digitale data en technologie, maar hoe kom je daar? Hoe maak je de juiste keuzes en ben je genoeg deskundig?

lees meer

- - -

 

- - - - -

advertentie

- - - - -

nieuws

AI gaat over de kwaliteit van data

door: Frits de Jong, 26 september 2018

Chihuahua of muffin

De meeste mensen denken dat ze nog nauwelijks met kunstmatige intelligentie te maken krijgen: de waarheid is anders. AI is overal. Ook bij de overheid. Hoe kunnen we kunstmatige intelligentie demystificeren en transparant inzetten? Hoe houden we grip op algoritmes? Een verslag van de iBestuur-bijeenkomst ‘Computer says no!’

lees meer

- - -

 

- - - - -

advertentie

- - - - -

laatste reacties

- - - - -