Bomauto's

iBestuur nieuwsbrief 28 november 2019

Het loopt een beetje uit de hand met de traditie-regressie. De achterbuurman van ons redactielokaal heeft al sinds half november een volledig opgetuigde kerstboom in de kamer staan. Het kan nog gekker: al weken wordt er in de provinciehoofdstad waar de redactie sinds de zomer is gehuisvest, vuurwerk afgestoken. Ik zal wel iets gemist hebben in die paar jaar dat we vanuit het buitengebied opereerden, want ik meende echt dat vuurwerk een treurnis was die je alleen in de laatste paar dagen van het jaar overkwam.

De hele dag door hoor je vuurwerk: veraf, dichterbij, en dan weer verder weg. Niemand trekt zich er iets van aan. Ik zag ooit een Franse film die zich afspeelde in de buurt van Verdun aan het eind van de Eerste Wereldoorlog. Het dagelijks leven ging zijn gang en niemand trok zich nog iets aan van het geplof en geknal uit de verre loopgraven.

Ik vind het zo vreemd dat niemand het vreemd vindt, zeg maar.

Nadat ik vorige week met de redactiehond door een heuse vuurwerkbóm het park uit werd geblazen, werd het me een beetje te veel. Op zo een moment wil je een beroep doen op de meest nabije overheid: je gemeente. Die verwees me echter door naar de politie. De callcenter-diender was oprecht geïnteresseerd en wilde alles weten: waar, hoe vaak, hoe laat, hoe hard? Toen ze alles had opgeschreven zei ze: “Ik heb het allemaal genoteerd, maar u begrijpt dat we daar geen tijd en mensen voor vrij kunnen maken.”

Daarom ben ik me er maar een beetje in gaan verdiepen; ook wat jongelui aangesproken. Het schijnt dat je de cobra’s, mortieren en nitraatbommen in Poolse en Tsjechische webshops kunt bestellen. En die geven de explosieven gewoon in een neutrale doos aan de post mee. Als je ziet hoeveel er wordt afgestoken, dan kan het haast niet anders dan dat er met grote regelmaat bomauto’s van PostNL, UPS, DHL en Pieter Post door de straat rijden.

En dat gaat goed tot het fout gaat.

Tot volgende week

Peter Lievense

nieuws

Van sprekende bril tot smart potato

5G moet jongeren de ICT in lokken

door: Fred van der Molen, 28 november 2019

5Groningen

Overheden en bedrijven hebben hun investeringen in digitalisering opgevoerd. Er blijft echter een hardnekkig tekort aan ICT’ers. Met creatieve initiatieven wordt geprobeerd jongeren te interesseren voor ICT én de aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven te verbeteren. Bijvoorbeeld met publiek-private samenwerkings-verbanden, zoals bij de proeftuin 5Groningen.

lees meer


weblogs

Overheidsinnovatie

door: Chrstian Verhagen, 28 november 2019

Christian Verhagen

Het is niet eenvoudig als overheid. De samenleving verandert snel en ieder verwacht dat de overheid meegaat.

lees meer


De vrijheid van OSS

door: Arjan Widlak, 27 november 2019

Arjan Widlak

Toezicht op algoritmen kan ook leiden tot een beter functionerende markt met minder kosten en minder debacles.

lees meer


'Geef ons ons geld terug'

door: Henk Bos, 26 november 2019

Henk Bos

Zouden wij burgers in beweging komen als wij de waarde van onze gegevens zelf kunnen inzien en regisseren?

lees meer


Blockchain en DAO

door: Ben van LIer, 25 november 2019

iBestuur academie, mastercourse smart cities - Ben van Lier

Zijn wij in staat om de reikwijdte en de essentie van een ontwikkeling als cyber-physical systems nog wel te begrijpen?

lees meer


magazine

Geile vleermuizen

door: Sander Klous, 26 november 2019

Sander Klous

Wat is anno 2019 het slechtst functionerende algoritme? Als wetenschapper zou ik zonder grondig onderzoek eigenlijk geen antwoord op die vraag mogen geven. Toch durf ik wel een gokje te wagen. Een algoritme dat al honderden jaren oud is, staat waarschijnlijk hoog op die lijst: het dagelijks nieuws.

lees meer


praktijk

Innovatieve overheden? Ze bestaan!

door: Steffie Verstappen, 27 november 2019

innovatie gemeente Den Haag

Dat overheden niet bekend staan als innovatief is geen geheim. De gemeente Den Haag is een uitzondering. Daar krijgen, aan de hand van het programma Startup in Residence, jonge bedrijven een kans om samen te werken met de gemeente. Een win-win situatie voor alle partijen. “Startups krijgen de kans om makkelijker de markt van de overheid en de gemeente binnen te komen en als gemeente plukken wij daar zelf de vruchten van.”

lees meer


‘Trots, maar ik zie ook een keerzijde’

Hans Tijl zwaait af als directeur geo-informatie bij BZK

door: Frits de Jong, 25 november 2019
reacties: 1

Hans Tijl

Geo-informatie biedt veel kansen en is bij verschillende vraagstukken die de economische, maatschappelijke en politieke agenda bepalen, van groot belang. Vaak zelfs randvoorwaardelijk. Hans Tijl vindt dat we daar best trots op mogen zijn, maar hij ziet ook een keerzijde. Over wat mag en niet mag. Een debat daarover vindt hij noodzaak.

lees meer


Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Dirk-Jan de Bruijn, Larissa Zegveld, Jan Willem Boissevain en Hugo Aalders.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor artikelen, visie en opinie van auteurs uit de publieke sector dan wel van auteurs op persoonlijke titel.
  • De rubriek Praktijk biedt plaats voor casuïstiek en verhalen uit de praktijk van (co-) auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


laatste reacties