Mijn Onderzoek

iBestuur nieuwsbrief 29 mei 2019

Die pet past ons allemaal! Jammer genoeg is de redactie niet gehuisvest in een van de regio’s Oost-Nederland, Oost-Brabant, Noord-Nederland of Rotterdam. Ik kan namelijk niet wachten tot we ook hier met de politie-app ‘Mijn Onderzoek’ aan de slag kunnen. Er gebeuren hier met enige regelmaat misdrijven. Vorig jaar nog werd ons Verkeersmaatje Victor Veilig – SLOW – uit de voortuin ontvreemd. Maakt misschien weinig indruk in de grote stad, maar hier waren we flink ontdaan. Bovendien is dat nu precies waar ‘Mijn Onderzoek’ voor bedoeld is: slachtoffers van diefstal zelf onderzoek laten doen. Getuigen interviewen, foto’s van bewijsstukken toevoegen en bijvoorbeeld buurtonderzoek uitvoeren. Het echte werk!

De politiewoordvoerder benadrukte bij de persconferentie wel dat “..wij niet aan de burger vragen om ons werk te doen.” Dat zei hij natuurlijk niet zo maar. Als het gaat om het vergaren van bewijs moet de politie zich houden aan strenge regels. Bewijs dat de burger inbrengt is altijd toelaatbaar, ongeacht hoe die dat bewijs boven water heeft gekregen. Tenzij de politie de burger expliciet opdracht geeft, dan gelden dezelfde strenge regels uit het wetboek van strafvordering.

Nu mogen we dan wel het onderzoek uitvoeren voor de politie, maar we mogen niet voor eigen rechter spelen. Er is, zeg maar, nog geen app ‘Mijn Vonnis’. En dus is het maar de vraag wat al dat private gespeurneus nou onder de streep gaat opleveren. Want met aangiftes van diefstal gebeurt meestal niet zo veel. Eind november berichtte de NOS dat de politie nog 23.000 zaken betreffende geweldpleging en bijvoorbeeld overvallen op de plank had liggen. En dat zij 16.000 aangiftes van winkeldiefstal, mishandeling en inbraak helemaal niet meer zouden behandelen. Wij hebben de ontvreemding van Victor Veilig dan ook maar niet meer gemeld bij de politie.

Tot volgende week

Peter Lievense

podium

‘Blockchain is niet meer dan een technologie’

door: Maarten Velthuijs, Jamal Vleij en Tom van Leijsen, 29 mei 2019

blockchain

In de afgelopen jaren zijn gemeenten op verschillende manieren ‘lekker gemaakt’ met blockchain. Het zou de heilige graal zijn, maar tot nu toe slaat het gebruik van blockchain bij die groep nog niet aan. Volgens Maarten Velthuijs, Jamal Vleij en Tom van Leijsen is blockchain in de kern ook niet zo interessant (“het is maar een technologie”), maar wél welke toepassingen er mee worden gemaakt.

lees meer


weblogs

Boete en bezwaar

door: Arjan Widlak, 29 mei 2019

Arjan Widlak

Voor veel organisaties is het belang van de burger niet de drijvende kracht. Wat wel? Het belang van de organisatie zelf.

lees meer


Gyroscopisch sturen

door: Hugo Aalders, 28 mei 2019

Hugo Aalders - VNG Realisatie

Het samenwerken in netwerken lijkt op motorrijden. Dus als je gezamenlijke doel rechts ligt, dan stuur je naar links!

lees meer


Modellenbureau Wiebes

door: Henk Bos, 27 mei 2019

Henk Bos

Gezond verstand wijkt steeds meer voor computermodellen. Waarom gaan we zo makkelijk mee met domme algoritmen?

lees meer


25 miljoen

door: Tom Kunzler, 24 mei 2019

Tom Kunzler - Open State Foundation

Er ligt te veel werk op het bordje van Kamerleden en hun ondersteuners. Dus wordt het tijd voor extra steun. Wie helpt?

lees meer


nieuws

Heel Holland ‘kunstmatig intelligent’

De Nationale AI-cursus

door: Cyriel van Rossum, 27 mei 2019

Jom Stolz

Kunstmatige intelligentie (AI) duikt overal op, terwijl de gemiddelde Nederlander geen idee heeft wat het is. Sinds 1 januari is er de Nationale AI-cursus; online, gratis en voor alle Nederlanders. De initiatiefnemer wil de goegemeente niet bang maken, maar future proof. “Anders krijgen we een heel raar land.”

lees meer


Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Walter van Holst, Mark Elstgeest, André Huykman en Ruben Boyd.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor artikelen, visie en opinie van auteurs uit de publieke sector dan wel van auteurs op persoonlijke titel.
  • De rubriek Praktijk biedt plaats voor casuïstiek en verhalen uit de praktijk van (co-) auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


partners

Think Summit: aan zet blijven in tijden van digitale transformatie

29 mei 2019

Think Summit - IBM

Op donderdag 13 juni wordt in het IBM Client Center in Amsterdam Think Summit gehouden.

partnerpagina ibm

lees meer

persberichten

Samenwerking Decos en Centric

29 mei 2019

Centric heeft in Decos de perfecte partner gevonden om klanten binnen de lokale & regionale overheid te helpen met klantcontact en zaakgericht werken.

partnerpagina centric

lees meer

laatste reacties