iBestuur nieuwsbrief 29 mei 2020

iBestuur Thuisdebat #4:
Nog veel dilemma’s en vraagstukken rond datadelen

Screenshot vierde Thuisdebat Datadelen mag dan van groot belang zijn in de relatie tussen overheden onderling en tussen overheid en burgers en bedrijven, maar echt goed van de grond komen doet het niet. Moet de overheid de touwtjes op het dossier datadelen dan misschien (meer) in handen nemen? Volgens een grote meerderheid (60 procent) van de kijkers van het vierde iBestuur Thuisdebat ligt een oplossing met name in publiek-private oplossingen.

lees meer


iBestuur Thuisdebat #5:
Kan de overheid eisen stellen aan de digitale veiligheid van leveranciers?

Op donderdag 11 juni (10.30 – 11.00 uur) wordt het vijfde iBestuur Thuisdebat gehouden. Centraal in dat debat staat de vraag in hoeverre de overheid eisen mag en kan stellen aan de digitale veiligheid van leveranciers. Deelnemers aan het bekend worden spoedig bekendgemaakt. Aanmelden voor het vijfde Thuisdebat kan vanaf donderdag 4 juni.


iBestuur webinar ‘Safety by design & by default’

Dinsdag 9 juni (15.00 – 16.00 uur) delen Brenno de Winter en Gerrit Berkouwer hun kennis en ervaringen over de risico’s van de digitale jungle van overheidswebsites en wat we eraan kunnen doen om problemen te voorkomen. Larissa Zegveld is moderator. Het webinar wordt mede mogelijk gemaakt door Forum voor Standaardisatie.

lees meer en aanmelden


iBestuur College ‘Futureproof informatiehuishouding’

Het iBestuur College ‘Futureproof informatiehuishouding’ is een online video van 60 minuten waarin Matthijs van Dijk, Jacqueline Rutjens en Femke de Boer dieper ingaan op een nieuw denk- en werkmodel met betrekking tot de informatiehuishouding bij het Rijk. De online video is vanaf 4 juni beschikbaar. Op vrijdag 26 juni is voor de deelnemers aan het college een Q&A-sessie georganiseerd met de sprekers.

lees meer en aanmelden


Podium

Bob Kronenburg – ‘Self Sovereign Identity kan het échte verschil maken’

digitale identiteit Het kabinet heeft onlangs, naar aanleiding van de kaderwet Wet digitale overheid (WDO), een internetconsultatie gehouden. Centraal in die consultatie stond de vraag waaraan identificatiemiddelen die toegelaten willen worden, moeten voldoen. Bob Kronenburg (SIDN) vindt het een goed idee dat gebruikers straks meer keuzevrijheid hebben en breekt specifiek een lans voor zogenoemde Self Sovereign Identity-toepassingen, zoals IRMA (I Reveal My Attributes).

lees meer

Wouter Nieuwenhuizen – Dashboards met waarde voor de héle organisatie

Bij de invoering van dashboards, bijvoorbeeld ingezet in de strijd tegen het coronavirus, staat vaak de techniek centraal. Uit onderzoek van de Datawerkplaats blijkt dat organisatorische en menselijke aspecten minstens zo belangrijk zijn. Wouter Nieuwenhuizen legt uit hoe je tot dashboards met waarde voor de hele organisatie kunt komen aan de hand van een door de Datawerkplaats ontwikkeld instrument.

lees meer


Nieuws

Tweede Kamer wil meer invloed uitoefenen op digitale onderwerpen

Kathalijne Buitenweg De Tweede Kamer moet meer invloed kunnen uitoefenen op onderwerpen die met digitalisering te maken hebben. Deze zaken worden nu nog te veel als bijzaak behandeld, vindt een tijdelijke onderzoekscommissie van Kamerleden die zich over het onderwerp boog. Een vaste commissie voor digitale zaken moet zich buigen over de vraag “welke digitale ontwikkelingen gestimuleerd worden en welke juist begrensd”.

lees meer

‘Stop overhaaste invoering Super SyRI’

Begin februari haalde de rechtbank in Den Haag definitief een streep door het risicoprofileringssysteem SyRI (Systeem Risico Indicatie). Het kabinet kreeg weliswaar klappen, maar raakte niet knockout. Sterker: het kabinet heeft recent een wetsvoorstel ingediend voor een ‘Super SyRI’, een grotere, ingrijpendere opvolger. In een open brief roept de SyRI-coalitie het kabinet op daar mee te stoppen.

lees meer


Weblogs

  • Pascale Georgopoulou – Stappen zetten – Hoe blijven raadsleden digitaal bij? In ieder geval zullen ze moeten (blijven) investeren in vaardigheden en competenties. lees meer
  • Mark Elstgeest – Innovatie in de rechtspleging – De coronacrisis is óók voor het rechtssysteem hét moment om na te denken hoe het verder wil in het ‘nieuwe normaal’. lees meer
  • Chris Verhoef – Contacttracing – Nu we bezig zijn met een app om de coronabesmettingen te tracen, moeten we zorgen dat we het doel niet uit het oog verliezen. lees meer
  • Jan Willem Boissevain – Zeilen op de wind van gisteren – In deze coronatijd is het verzamelen van contactinformatie van groot belang. Hoe kunnen QR-codes daar een rol in spelen? lees meer
  • Jan-Willem Wesselink – Aan de slag met processen – Als de hele wereld verandert door digitalisering en technologisering, geldt dat ook voor onszelf. Ook wij moeten veranderen. lees meer


Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van: Indra Henneman, Menno Weij, Hugo Aalders, Christian Verhagen, Digicampus en Willem Bantema.
  • Podium-artikelen van: Maaike Harbers (Hogeschool Rotterdam) en Veron Wormeester (Stichting Accessibility).


Partners

PinkRoccade – Blog: De nieuwe manier van (samen)werken

Tjerk Venrooij Een optimale klantbeleving –en daarmee optimale dienstverlening- creëren: iets waar wij iedere dag opnieuw mee bezig zijn. Door onze ‘nieuwe manier van werken’ vanwege de crisis heeft dit echter een hele andere dimensie gekregen. Het vraagt om creativiteit, een andere manier van werken en communiceren met elkaar. “Als je samen de schouders eronder zet en ondanks alle onzekerheden en misschien beperkingen het toch voor elkaar weet te krijgen, dan geeft dat een super goed gevoel toch?”

lees meer


meest recente reacties