Computer says no!

iBestuur nieuwsbrief 29 juni 2018

Als journalist kom je nog eens ergens, niet zelden ook op bijeenkomsten om naar bevlogen sprekers te luisteren. Hun visionaire verhalen beginnen meestal met de constatering dat de wereld om ons heen ‘in een razend tempo’ verandert en dan volgt een opsomming van ontwrichtende zaken als big data, kunstmatige intelligentie, blockchain, 3D printen, de deel-economie en het internet der dingen, om af te sluiten met de zegeningen dan wel de uitdagingen die dat allemaal brengt. Naarmate je dat verhaal vaker hoort, luister je steeds minder.

We centrifugeren met meer dan 1000 kilometer per uur om de aardas en we slingeren met een snelheid van 30 kilometer per seconde om de zon heen, maar hier achter mijn bureau merk ik daar weinig van. Zoiets.

En dat is jammer, want enige alertheid is op zijn plaats als het gaat om de zegeningen van de digitalisering. Alles wat kan, zal gebeuren, zo heb ik geleerd. Dus hebben we tegenwoordig reclamezuilen die uw gelaatsuitdrukking analyseren, politieke partijen die uw onderbewustzijn manipuleren, robotrechters die onnavolgbaar recht spreken, overheden die hun burgers bespioneren. Maar ook epidemische slechtziendheid door het getuur op die schermpjes en fietsers met een koelbochel die zich voor een fooi door een app door de stad laten jagen.

Trekken we ergens een grens of accepteren we digitalisering als een soort natuurverschijnsel waarop we geen invloed hebben? We zijn benieuwd waar u de grens trekt. Daarom hebben we op de website een enquete gemaakt – zonder enige wetenschappelijke pretentie natuurlijk – waarin u kunt aangeven wat door de beugel kan en wat een brug te ver is. ‘Computer says no!’, of u zegt: ‘ho!’

De uitkomsten van onze peiling nemen we mee naar de rondetafeldiscussie op 17 september over algoritmen en hoe daar grip op te houden.
Vandaag valt iBestuur magazine nummer 27 bij de abonnees op de mat. Niet bij u? U kunt het magazine ook als pdf downloaden!

Zoals elke zomer schakelen we in juli en augustus over op de relax-modus: één nieuwsbrief per twee weken.

Daarom: tot over twee weken!

Peter Lievense

- - - - -

nieuws

‘We zullen dingen anders moeten doen!'

Onze man op ICT

door: Bas Linders, 29 juni 2018

Raymond Knops

Acht maanden staat staatssecretaris Raymond Knops (CDA) inmiddels aan het roer van de digitale overheid. “Ik had al gauw door dat ik hier niet in een gespreid bedje terecht ben gekomen”. Knops staat voor de opgave de digitale dienstverlening op orde te houden, maar wil ook stap voor stap experimenteren.

lees meer

- - -

‘IoT-apparaten zijn zo lek als een mandje’

Cybersecurityprofessor Michel van Eeten:

door: Fred van der Molen, 28 juni 2018

Michel van Eeten

Het internet of things (IoT) geeft cyberdreigingen een nieuwe dimensie. Des te erger is het dat het met de beveiliging van IoT-apparaten rampzalig is gesteld. Smart-tv’s, beveiligingscamera’s, slimme espressomachines, stofzuigers; zodra er een internetaansluiting in zit, dreigt infiltratie van de botnets.

lees meer

- - -

 

- - - - -

weblogs

Slecht plan

door: Marc van Opijnen, 28 juni 2018

Marc van Opijnen

Publicatie van álle rechterlijke uitspraken dient geen enkel redelijk doel, het kost handenvol geld en het zal de toegang tot het recht eerder verslechteren dan verbeteren.

lees meer

- - -

Terug naar de kerntaken!

door: André Huykman, 27 juni 2018
reacties: 1

Andre Huykman

Er moet een publiek debat komen over de informatiesamenleving en de rol van de overheid daarin. Als overheid kunnen we het niet overlaten aan partijen als Apple, Facebook of Google.

lees meer

- - -

Digital wellbeing

door: Maurits Kreijveld, 26 juni 2018

Maurits Kreijveld

Partijen als Apple en Google gaan zich actief bezighouden met het bestrijden van de verslaving aan sociale media en met name die van jongeren. Wat betekent dat voor de rol van overheden?

lees meer

- - -

De oorlog op informatie

door: Ruben Boyd, 25 juni 2018

Ruben Boyd

Het is met geheimzinnigheid omgeven: de Bilderberg Meeting. De toestand in de (digitale) wereld komt aan de orde, maar wat en hoe is niet bekend. Tijd voor meer transparantie?

lees meer

- - -

 

- - - - -

magazine

Black box

door: Sander Klous, 27 juni 2018

Sander Klous

De Amerikaanse stad Tempe had onlangs tegen wil en dank een wereldprimeur: het eerste dodelijke slachtoffer van een zelfrijdende auto, een testtaxi van Uber. De ijzeren wetten van de medialogica zorgden voor stevige discussies over het incident. Er valt dan ook veel over te zeggen.

lees meer

- - -

 

- - - - -

podium

Als algoritmen met ‘Mm-hmm’ beginnen te spreken

door: Siri Beerends, 25 juni 2018

barber shop

Begin mei presenteerde Google zijn digitale assistent Duplex. Het pratende algoritme klinkt als een mens en maakt moeiteloos een afspraak bij de kapper. Iets om enthousiast voor te klappen?

lees meer

- - -

 

- - - - -

advertentie

- - - - -

Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Henk Bos, Hugo Aalders, Pascale Georgopoulou en Larissa Zegveld.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor achtergrondartikelen, praktijkverhalen en opinie van (co-)auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


- - - - -

partners

Makkelijker, veiliger en beter verkiezingen organiseren

29 juni 2018

Verkiezingsbord Den Haag

Bij iedere verkiezing staan de gemeenten weer voor een nieuwe logistieke uitdaging. Zo ook de gemeente Den Haag. Mensen stemmen op tijdelijke locaties die bemand worden door vrijwilligers. Tegelijkertijd moeten de uitgebreide protocollen wel worden gevolgd. En dat vergt een solide organisatie. Om de organisatie beter te managen en minder gevoelig te maken, is de StembureauApp ontwikkeld.

partnerpagina kpn

lees meer

- - -

Een Smart City bouw je samen, in je eentje bouw je alleen luchtkastelen

door: Pascal Huijbers en Samuel de Groot, 27 juni 2018

smart cities

In 2050 wonen en werken rond de 9 miljard mensen in onze steden. Om deze stedelijke omgevingen op een duurzame wijze leefbaar, toegankelijk en productief te houden, kunnen we gebruik maken van allerlei slimme ICT-oplossingen.

partnerpagina cgi

lees meer

- - -

DCMR en inkoop: een onwrikbaar geloof in gezamenlijkheid

door: Daan Oltheten, 26 juni 2018

DCMR

Vanuit VNG Realisatie (voorheen KING) worden sinds een aantal jaar gezamenlijke aanbestedingen op het gebied van telecommunicatie gedaan. DCMR, de milieudienst van de provincie Zuid-Holland en vijftien gemeenten in de regio Rijnmond en Goeree-Overflakkee, heeft ervaring met dergelijke trajecten. Sinds 2000 doet zij mee met gezamenlijke telefonieaanbestedingen.

partnerpagina vng realisatie

lees meer

- - -

Op bezoek bij gemeente Heerhugowaard

door: Engelbert Wijnhoven, 25 juni 2018

Engelbert Wijnhoven - PinkRoccade

In april zijn we op bezoek geweest bij gemeente Heerhugowaard vanwege grote onvrede over de performance, en daarover hieronder meer. In mijn vorige blog schreef ik over ons bezoek aan gemeente Edam-Volendam in maart en de constateringen aldaar; de verbeteringen in het zoekscherm en de instellingen van Gemnet. Ook deed ik een oproep aan de applicatiebeheerders om alle performanceproblemen bij ons te melden. En de belofte om ervaringen van klantbezoeken te delen.

partnerpagina pinkroccade

lees meer

- - -

 

- - - - -

laatste reacties

- - - - -

meest gelezen

Terug naar de kerntaken!

door: André Huykman, 27 juni 2018 weblog
reacties: 1

Programma iBestuur Mobility Congres 2018

20 juni 2018 mobility

Voors en tegens cloudoplossingen

door: Frits de Jong, 21 juni 2018 partnerpagina vng realisatie

iBestuur Mobility Congres 2018

28 januari 2018 mobility

De oorlog op informatie

door: Ruben Boyd, 25 juni 2018 weblog

De overheid is Google niet

door: Hugo Aalders, 7 juni 2018 weblog
reacties: 10

- - - - -