Niets is wat het lijkt

iBestuur nieuwsbrief 30 maart 2018

Deze keer geen flauwe grappen in de nieuwsbrief. Sterk overwogen zelfs om vandaag helemaal geen nieuwsbrief te verzenden. Want wij zijn vol van het verdriet om het overlijden van onze vriend en onvervangbare eindredacteur, Freek Blankena. We hebben bijna twintig jaar samen gewerkt, en samen gewandeld.
Freek is woensdag overleden op 56 jarige leeftijd, bijna een jaar nadat bij hem een agressieve hersentumor werd geconstateerd.

Waar gaan we heen en waar komen we vandaan? Terugkijkend hing dat mysterie ook boven de meest vervreemdende wandeling die Freek en ik ooit maakten: de ontdekkingstocht naar de bronnen van de Rotte, een jaar of vijf geleden.

We begonnen bij de monding zoals we die samen met een beetje fantasie hadden gedefinieerd; daar waar de Leuvenhaven in de Nieuwe Maas stroomt. De Rotterdammers hebben een vreemd soort bescheidenheid: ze wonen aan de monding van misschien wel de belangrijkste rivier van Europa, de Rijn, maar ze houden zelf hardnekkig vol dat ze aan de Maas wonen, een onbetekenende noord-Franse regenrivier.

Eerst als gracht en daarna als vaart slingert de Rotte door het naoorlogse centrum, langs Crooswijk en het oude Noorden. We duiken onderdoor de Rotterdamse ring en volgen de Rotte – de naam komt van ‘Rot a’, dat troebel water betekent! – door het groen van Hillegersberg, Terbregge en het Bergse bos. Langs de Zevenhuizerplas rechts, met de woontorens van Nesselande, en het bedrijventerrein van Bleiswijk, links. Er is weinig natuurlijks aan de voormalige veenrivier: het grootste deel van het traject ligt de Rotte bekneld tussen dijken meters boven de ingeklonken polders, soms krijgt ze de ruimte en stroomt ze uit in brede plassen, zoals ten noorden van de A12. Onderdoor de Hollevoeterbrug bij Moerkapelle versmalt de Rotte snel: we naderen de oorsprong!

Na vijfhonderd meter, voorbij Molen nummer 1, is de rivier alleen nog maar een sloot en weer tweehonderd meter verder, nog slechts een meter breed, loopt zij dood in de dijk. En daar ontdekken we het mysterie van de bron. Uit de dijk steekt een kraantje dat druppelt in een volle, overlopende emmer. De bron van de Rotte blijkt een lekkende kraan! Niets is wat het lijkt.

Zoals gezegd: we hebben overwogen om vandaag geen nieuwsbrief uit te brengen, maar dat zou Freek niet hebben gewild. Al die ontelbare keren dat we vreesden dat we de deadline niet gingen halen omdat het laatste artikel maar niet binnenkwam of omdat zegslieden dwars lagen, hield Freek op de redactie de moed erin met zijn adagium: “Er is nog nooit een iBestuur níet verschenen!”

En dat is vandaag niet anders.

Peter Lievense

- - - - -

weblogs

Recht en Robots

door: Matthias Dobbelaere-Welvaert, 29 maart 2018

Matthias Dobbelaere-Welvaert

De uitdagingen en mogelijkheden voor de advocatuur zijn enorm, onder meer door de komst van robots. Er zijn twee routes die de advocatuur kan bewandelen: verzet of omscholing.

lees meer

- - -

 

- - - - -

nieuws

Toegankelijkheid is meer dan video’s ondertitelen

door: Frits de Jong , 29 maart 2018

Eva Westerhoff

Als het gaat om toegankelijkheid van digitale informatie, dan is er nog een wereld te winnen. Nog te vaak is die informatie niet toegankelijk voor mensen met een beperking, zoals dove mensen. Eva Westerhoff is één van hen. Zij pleit voor een andere mindset. “Als je de toegankelijkheid van informatie voor mensen met een beperking beter maakt, heeft iedereen daar baat bij.”

lees meer

- - -

 

- - - - -

- - - - -

podium

Stroomvoorziening staat onder digitale spanning

door: Douwe Wielenga, Bas Waterhout en Annemieke Nijhof , 26 maart 2018

Rli

Geavanceerde software en algoritmes bepalen in toenemende mate de opwekking en distributie van stroom. De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) spreekt zijn zorgen uit over de betrouwbaarheid van de Nederlandse stroomvoorziening op de langere termijn. De Rli roept alle betrokken partijen op om de kwetsbaarheden in het systeem te onderzoeken en gezamenlijk te komen tot conclusies en strategieën.

lees meer

- - -

 

- - - - -

advertentie

- - - - -

weblogs

Blockchain Liquid Democracy

door: Raoul de Vries, 28 maart 2018

Raoul de Vries

Het is hoog tijd dat democratische participatie kennis maakt met het digitale landschap van de 21ste eeuw. Centraal daarin staan twee ideeën: liquid democracy en blockchaintechnologie.

lees meer

- - -

Bedrijfsleven verplicht

door: Seger de Laaf, 27 maart 2018

Overheidsambtenaren moeten binding houden met het bedrijfsleven. Al was het alleen maar omdat je daar leert dat er voor vrijwel iedere oplossing een probleem is.

lees meer

- - -

Nieuwe raad, nieuwe kansen

door: Paul Ruijgrok, 26 maart 2018

Paul Ruijgrok

Inwerkprogramma’s moeten gemeenteraden snel op de hoogte krijgen op inhoudelijke dossiers. Digitalisering krijgt daarin nog onvoldoende aandacht. Tijd om dát te veranderen.

lees meer

- - -

 

- - - - -

advertentie

The Digital Dutch 2018

The Digital Dutch: hét ICT-evenement waar u bij moet zijn!

Op 12 april vindt de 3e editie plaats van The Digital Dutch: hoe u succesvol wordt in uw Digitale Transformatie.

Next steps in Digitale Transformatie voor overheden en hulpverleningsorganisaties. Hoe maakt u een succes van uw digitalisering? Hoe selecteert en pakt u technologische kansen? Met bijvoorbeeld:

• Smart society en smart mobility oplossingen
• Integrale IoT- en security-oplossingen
• De impact van 5G op organisaties
• Prof. Nico Baken over de trans-sectorale innovatie

Met concrete praktijkvoorbeelden laten we zien welke ICT-oplossingen in het publieke domein worden gebruikt en hoe u deze in uw organisatie kunt inzetten.

Bekijk het programma en meld u alvast aan.

- - - - -

Sneak preview

Volgende week op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Carolien Nicolai (gemeente Zeewolde), Marc de Vries (Geonovum, over een dataparagraaf voor in coalitieakkoorden), Youri Lammerts van Bueren (CISO voor de werkorganisatie BUCH) en Hugo Aalders (directeur VNG Realisatie, met terugblik op congres ‘Back tot the future’).
  • Podiumbijdragen Johan Groenen, betrokken bij DataLab Amsterdam en een van de bedenkers van de Fixxx-methode. “In maximaal veertien weken wordt een oplossing gezocht voor een tastbaar probleem, waarbij met open source software wordt gewerkt en zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van bestaande (open) databronnen.” en Nandenie Lachman over de effectiviteit van het Meldpunt datalekken.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor achtergrondartikelen, praktijkverhalen en opinie van (co-)auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


- - - - -

partners

Centric en Antea Group investeren in startups via CAG Ventures

30 maart 2018

start-ups

Centric en Antea Group investeren via CAG Ventures in samenwerkingsverbanden met start-ups en scale-ups die actief zijn op het snijvlak van IT en engineering.

partnerpagina centric

lees meer

- - -

‘Ik vind de gekozen oplossing nu niet goed genoeg’

door: Quita Hendrison, 29 maart 2018

Gabrielle Haanen en André Huykman

De basis van Samen Organiseren staat. Maar om door te groeien en écht een doorbraakrol te spelen in de gemeentelijke ontwikkelingen, is er ook tegenspraak nodig. André Huykman, gemeentesecretaris in Leidschendam-Voorburg, is kritisch over de wijze waarop Samen Organiseren wordt opgepakt. “Ik vind de gekozen oplossing nu niet goed genoeg.” Hij gaat in discussie met zijn Utrechtse evenknie Gabrielle Haanen.

partnerpagina vng realisatie

lees meer

- - -

Van gewaardeerd product naar professioneel systeem

door: Lars Wortel en Johan van Wamelen, 29 maart 2018

COA

Hoe richt je een Agile ontwikkeltraject in binnen een organisatie die nog bezig is om de transformatie naar Agile te maken? Welke effecten heeft de wijze waarop de informatieanalyse is uitgevoerd op een daarop volgend softwareontwikkeltraject? In dit tweede artikel over de informatievoorziening bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wordt er op deze en andere vragen ingegaan.

partnerpagina capgemini

lees meer

- - -

‘Gemeenten moeten meer als één branche opereren’

door: Marieke Vos, 28 maart 2018

Irma Woestenberg

Het verbeteren van de gemeentelijke dienstverlening en bedrijfsvoering. Dat is het voornaamste doel van de Taskforce Samen Organiseren. Wat betreft haar voorzitter Irma Woestenberg kan dat alleen als gemeenten veel meer als één branche opereren. “Niet als 380 verschillende organisaties.”

partnerpagina vng realisatie

lees meer

- - -

iBestuur special Samen Organiseren

28 maart 2018

iBestuur special samen organiseren VNG-realisatie

Gemeenten gaan meer samen doen: samen hun dienstverlening en bedrijfsvoering verbeteren. De VNG ondersteunt dit, maar het is aan gemeenten zelf om dit op te pakken. Zij hebben besloten tot Samen Organiseren. Samen Organiseren is een beweging van onderop. De Taskforce verzamelt goede initiatieven, de VNG helpt met opschaling. Het College van Dienstverleningszaken zorgt voor de bestuurlijke verankering van dit proces. In deze special komen alle facetten van Samen Organiseren aan bod.

U kunt de special hier downloaden.

partnerpagina vng realisatie

lees meer

- - -

 

- - - - -

laatste reacties

- - - - -

meest gelezen

Actieve openbaarheid: hoog tijd voor een brede aanpak

door: Guido Enthoven, 22 maart 2018 podium
reacties: 1

Zes succesfactoren van digitale burgerparticipatie

door: Ira van Keulen en Iris Korthagen, 22 maart 2018 podium

Blockchain Liquid Democracy

door: Raoul de Vries, 28 maart 2018 weblog

Stroomvoorziening staat onder digitale spanning

door: Douwe Wielenga, Bas Waterhout en Annemieke Nijhof , 26 maart 2018 podium

Wie wordt wethouder Digitale Transitie?

door: Evert-Jan Mulder, 20 maart 2018 weblog

- - - - -