Collateral damage

iBestuur nieuwsbrief 30 mei 2018

Bijkomende schade van onze AVG-implementatie: voor het eerst in zeven jaar ontving u vorige week onbedoeld geen iBestuur nieuwsbrief. En we hadden u nog wel om advies gevraagd: moeten we voor onze extra-mailinglijst – waarmee we u regelmatig uitnodigingen sturen voor onze bijeenkomsten – een opt-in actie op touw zetten of komen we weg met een fictieve 0-euro factuurrelatie. Allereerst: hartelijk dank voor uw hartverwarmende reacties, het waren er bijna honderd! Zonder uitzondering positief (‘Vooral sturen die uitnodigingen!’): echt een hart onder de riem! Al is dat natuurlijk niet helemaal objectief. Iedereen die iBestuur spam vindt, is allang ge-opt-out, of out-ge-opt.

Veel serieuze adviezen en beschouwingen ook waarbij vooral opviel dat iedereen er zo het zijne of het hare van denkt. En dat zelfs echte FG’s tot tegenovergestelde interpretaties van de AVG komen. De V staat voor vaag, zou je bijna denken. Dat belooft nog wat!

Bovendien, zo hield een van u ons fijntjes voor, is toestemming voor mailings niks nieuws uit de AVG. Opt-in is al sinds de WBP en het daarmee samenhangend artikel 11.7 van de Telecommunicatiewet vereist. Dat wij, en die drie miljoen andere nieuwsbrieven, u nu zo dringend om toestemming vragen, betekent vooral dat we tot nu toe in overtreding waren. Waarvan acte!

Rest nog het verhaal over de nieuwsbrief die niet verscheen. Uiteindelijk, zo vonden we, heeft iBestuur ook een soort voorbeeldfunctie en dus gingen we op 24 mei alsnog aan de slag met een verzoek-tot-opt-in mailing aan al onze >10.000 relaties. Helaas bleek van onze zelfgehoste mailer ook een nieuwe AVG-proof release te moeten worden geïnstalleerd en die weigerde consequent meer dan een paar honderd adressen tegelijk te verzenden. Zo werd onze AVG-actie een megaklus tot diep in de nacht en konden we de mailer niet meer inzetten voor het verzenden van de nieuwsbrief.

Deze nieuwsbrief is onze eerste mailing sindsdien en we hebben de bug nog niet met zekerheid opgelost. Mocht u ook deze nieuwsbrief niet ontvangen, dan weet u hoe dat komt.

Wie weet tot volgende week.

Peter Lievense

- - - - -

weblogs

Digitaliseren als een kip zonder kop

door: Michiel Phaff, 30 mei 2018

Michiel Phaff

We zijn al 22 jaar bezig met digitale infrastructuur, identificatieprotocollen, digitaliseringsprogramma’s. Maar wat is eigenlijk de rol van de gebruiker bij al die woorden?

lees meer

- - -

De informatiepositie van een raadslid

door: Henk Bos, 29 mei 2018

Henk Bos

De komende jaren gaat er binnen gemeenten veel veranderen. Het gekunstelde onderscheid tussen democratie en dienstverlening zal verdwijnen en ‘vraagsturing’ zal centraal komen te staan.

lees meer

- - -

Precies weten hoe het zit

door: Kristel Lammers, 28 mei 2018

Kristel Lammers - VNG

De kern van de Omgevingswet is dat we er samen uit moeten komen. Dat begint met te erkennen dat het nooit klaar is en dat je niet kunt vasthouden aan je eigen standpunt.

lees meer

- - -

Wolfsen: wees geen wankele waakhond

door: Menno Weij, 25 mei 2018

Menno Weij - SOLV

Als het gaat om de AVG blinkt de voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (‘Neerlands hoop in bange privacydagen’) nog niet uit in duidelijkheid. “Wees die rots in de branding.”

lees meer

- - -

 

- - - - -

podium

Robots als rechtsprekers?

door: Rob van den Hoven van Genderen, 28 mei 2018

robotrechter

Zullen rechters en advocaten op termijn worden vervangen door robots? Kan de angst voor vooringenomenheid of chagrijnige rechters worden weggenomen door objectieve, neutrale robotrechters? Het wraken van rechters door Geert Wilders zou dan in ieder geval niet meer hoeven voor te komen. Maar is de robotrechter wel zo objectief als de algoritmen zijn ontworpen door menselijke programmeurs? En worden ook ethische beginselen meegenomen door eisen te stellen als ‘ethics by design’?

lees meer

- - -

‘Privacy is gewoon hygiëne’

Leidschendam-Voorburg doet haar inwoners beloftes

door: Frits de Jong, 25 mei 2018

Eén A4’tje. Zes thema’s en drie bullets. Dat is het privacybeleid van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Het lijkt simpel, maar de aanpak is radicaal anders dan gangbaar. Het anders zijn komt vooral door het doen van beloftes. Gebaseerd op de ambitie om zorgvuldig en
betrouwbaar te zijn en geïnspireerd door een voormalig inwoner: Baruch Spinoza. “Een van zijn uitspraken was: ‘Het doel van de staat is de vrijheid’. Daar hoort bescherming van de privacy van onze inwoners bij.”

lees meer

- - -

 

- - - - -

advertentie

- - - - -

nieuws

‘Gij zult harmoniseren’

Zeven West-Friese gemeenten, één informatiehuishouding

door: Peter Mom, 29 mei 2018

West-Friesland

Zeven West-Friese gemeenten zijn geestdriftig doende hun informatievoorziening op één regionale leest te schoeien. De programmamanager is slechts parttime en faciliterend, de harmoniserende activiteiten ontplooien zich op de werkvloer. Het raakt iedereen, wat wel extra aandacht vraagt.

lees meer

- - -

De burger als bindmiddel

Participatiesamenleving klopt aan de deur bij lokale Rekenkamers

door: Frits de Jong, 24 mei 2018

burger en armchair

Burgers laten meepraten over beleid, oplossingen of uitgaven. Over de inrichting van stadspleinen, het verstrekken van subsidies, wat al niet? Overheden zijn er maar druk mee. Maar wat betekent dat voor hun rol en voor de lokale rekenkamers? “Waarom zouden wij burgers of burgergroepen niet kunnen helpen bij het ontsluiten van informatie?”

lees meer

- - -

Wie samenwerkt levert soms in

Dimpact: gemeenschappelijk innoveren hoeft niet in hetzelfde tempo

door: Karina Meerman , 23 mei 2018

Dimpact

De coöperatieve vereniging Dimpact begon tien jaar geleden met vijf gemeenten en één digitaal loket. Nu telt de vereniging ruim dertig lidgemeenten die toegang hebben tot digitale producten en diensten. Directeur-bestuurder René Bal weet waar de toekomst ligt: via verbeterde dienstverlening naar datagestuurd beleid.

lees meer

- - -

 

- - - - -

weblogs

Het Bouwbesluit voor de Smart City

door: Jan-Willem Wesselink, 24 mei 2018

Jan-Willem Wesselink

Stel, Google staat morgen op de stoep met een tool die helpt om steden beter te maken. Reuze handig en gratis ook nog, maar welke vragen stel je dan als bestuurder?

lees meer

- - -

Mist Europa de boot?

door: Evert-Jan Mulder, 23 mei 2018

De bedreiging van de internetvrijheid komt niet alleen vanuit de VS, maar ook uit China. Als het gaat om ónze vrijheid is een prangende vraag waar Europa blijft in dit digitale geweld.

lees meer

- - -

Onstuitbare zendingsdrang

door: Seger de Laaf, 22 mei 2018

Wij (van het vak dienstverlening) moeten veel meer op onze strepen gaan staan. Niemand zou zich nog op moeten dringen met zaken die irrelevant zijn voor ons primaire proces.

lees meer

- - -

Blockchain-of-Things

door: Ben van Lier, 18 mei 2018

iBestuur academie, mastercourse smart cities - Ben van Lier

In diverse sectoren en culturen voeren machines steeds vaker zelfstandig betrouwbare informatietransacties uit zonder tussenkomst van een menselijke trusted third party.

lees meer

- - -

 

- - - - -

Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Willem Pieterson, Paul Ruijgrok en Mark Elstgeest.
  • Podiumbijdrage van Dirk Strijker en Koen Salemink (Rijksuniversiteit Groningen) over de digitale overheid en de blanco gebieden.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor achtergrondartikelen, praktijkverhalen en opinie van (co-)auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


- - - - -

partners

Laat de Omgevingswet maar komen!

29 mei 2018

Omgevingswet - Centric

Dankzij het landelijke Digitaal Stelsel Omgevingswet als fundament voor de Omgevingswet is het straks mogelijk gegevens uit verschillende bronnen te combineren. Het Portaal Leefomgeving van Centric brengt alle puzzelstukjes samen voor een totaaloverzicht en geeft gemeenten daarmee de juiste tool in handen voor overwogen besluitvorming en optimaal beheer van de kwaliteit openbare ruimte.

partnerpagina centric

lees meer

- - -

Fuck-up night

door: Matthijs Kerkvliet , 28 mei 2018

Failure

Ik heb (natuurlijk) best een tijdje zitten nadenken of ik wel met een titel als deze kan aankomen. Enerzijds prikkelt hij (natuurlijk) de nieuwsgierigheid, maar anderzijds zet het wel gelijk de toon. En de vraag is of de toon wel passend is. Maar ik kies er toch voor het te doen, maar daarover later meer.

partnerpagina pblq

lees meer

- - -

De lengte van je duim inschatten

door: Ilse de Jonge, 22 mei 2018

credit card

We gaan op reis. Met z’n twintigen vertrekken we met het vliegtuig op studiereis naar Israël. Opgewekt en vrolijk pratend banen we ons een weg door de veiligheidscontroles en de rij het vliegtuig in. We hebben er zin in.

partnerpagina pblq

lees meer

- - -

Succesvolle pilot met iVerkiezing

door: Dylan Kusters, 22 mei 2018

Dylan Kusters - PinkRoccade

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 gebruikten de gemeenten Hardenberg en Ommen naar volle tevredenheid de spiksplinternieuwe app iVerkiezing. De belangrijkste ervaringen: de nieuwe applicatie zorgt voor minder kans op fouten, tijdsbesparing voor de medewerkers en selfservice door de inwoners.

partnerpagina pinkroccade

lees meer

- - -

 

- - - - -

laatste reacties

- - - - -

meest gelezen

iBestuur bijeenkomsten en activiteiten

23 mei 2018 formulieren

‘Privacy is gewoon hygiëne’

door: Frits de Jong, 25 mei 2018 podium

Het Bouwbesluit voor de Smart City

door: Jan-Willem Wesselink, 24 mei 2018 weblog

Wolfsen: wees geen wankele waakhond

door: Menno Weij, 25 mei 2018 weblog

Open invitatie

door: Hugo Aalders, 16 mei 2018 weblog
reacties: 2

Van 'proces naar mens'

door: Arnoud van Gemeren, 14 mei 2018 podium

- - - - -