Zwarte Vrijdag

iBestuur nieuwsbrief 30 november 2017

Drommen mensen die zich op een onchristelijk vroeg uur onder de rolluiken door naar binnen worstelen en zich letterlijk een weg vechten naar de koopjes in de schappen. Amerikaanse ketens delen de beelden graag op YouTube. Ook bij de webshops rammelen de kopers om middernacht aan de luiken. Black Friday is de natte droom van de middenstand. Een nachtmerrie voor de beschaving.

Het voelde alsof wij jaren onder een steen hadden geleefd. De tsunami aan Black Friday-reclame overviel ons vorige week totaal: niemand op de redactie herinnerde zich deze hyperventilatie van eerdere jaren.

Daar zijn onze marketeers goed in: commerciële kitsch uit Amerika zo groot opblazen dat je er heilig van overtuigd bent dat wij diezelfde onzin hier ook al vieren sinds Willem van Oranje. Denk aan Valentijnsdag bijvoorbeeld, of Halloween. Black Friday is de overtreffende trap. Volgens persberichten stond er zelfs voor de Mediamarkt in Emmen om middernacht een rijtje wachtenden klaar om zich naar goed gebruik onder de rolluiken door te worstelen. Online kreeg de electronicaketen die nacht vijf maal zoveel aanloop als vorig jaar.

Op diezelfde vrijdag staakten duizenden werknemers van de megamagazijnen van Amazon in Duitsland en Italië om te protesteren tegen de abominabele arbeidsomstandigheden. “Wij zijn mensen, geen robots!” Negen seconden hebben de arbeiders om een pakketje gereed te maken: ze doen er driehonderd per uur, voor een grijpstuiver.
Jeff Bezos – eigenaar van Amazon en in 2014 door de internationale federatie van vakbonden uitgeroepen tot ‘slechtste baas ter wereld’ – is sinds kort de rijkste man op aarde. Op Black Friday, echt waar!, groeide zijn vermogen tot boven de grens van 100 miljard dollar.

Het was een zwarte vrijdag, inderdaad.

Tot volgende week

Peter Lievense

- - - - -

weblogs

Maak publieke waarden concreet

door: Larissa Zegveld, 30 november 2017

Als het gaat over publieke waarden, dan wordt het snel abstract. Waarom leren we niet van de manier waarop IT wordt ontwikkeld: kortcyclisch, in kleine stappen én met gebruikers.

lees meer

- - -

 

- - - - -

podium

Geodata is voor brandweer randvoorwaardelijk

door: Frits de Jong, 30 november 2017

Brandweer

Als er één groep is waarbij geodata (in combinatie met basisregistraties) van levensbelang kunnen zijn, dan zijn het de hulpdiensten. Bijvoorbeeld voor de brandweer. Goede geodata geeft onder meer antwoord op vragen waar opbrekingen zijn op weg naar de brand, hoe het pand eruit ziet waar de brand is, hoeveel mensen er staan ingeschreven en welke vergunningen er zijn afgegeven.

lees meer

- - -

 

- - - - -

weblogs

De kracht van een digitale handtekening

door: Jos van den Oever, 29 november 2017

Jos van den Oever

Recent verstuurde Follow The Money e-mails zogenaamd namens leden van de Tweede Kamer. Dit was gemakkelijk te voorkomen geweest. Hoe? Door een digitale handtekening te gebruiken!

lees meer

- - -

Reason yourself out of blockchains

door: Bart Jacobs, 28 november 2017
reacties: 2

Bart Jacobs

Scherpe, kritische vragen zijn nodig als antwoord op opdringere blockchaingurus met hyperige beloften. Waar staan bijvoorbeeld de gevoelige gegevens en hoe zijn ze beschermd?

lees meer

- - -

Verbied gratis!

door: Maurits Kreijveld, 27 november 2017

Maurits Kreijveld

De AVG zal niet voldoende zijn om onze privacy te beschermen in een digitale samenleving. De overheid zal meer moeten doen. Misschien zelfs overwegen om gratis diensten te verbieden?

lees meer

- - -

De verleiding is groot

door: Bas Eenhoorn, 24 november 2017

De verleiding is groot om iets te zeggen over het eerste optreden van de staatsecretaris voor de digitalisering van de overheid of om me er nog eens stevig tegen aan te bemoeien.

lees meer

- - -

 

- - - - -

nieuws

ICT-woordvoerders in de Tweede Kamer

door: Karina Meerman, 29 november 2017

Tweede Kamer

Waar de vorming van de nieuwe regering maanden in beslag nam, is het voor de Tweede-Kamerleden al sinds maart business as usual. Wie zijn de ICT-woordvoerders die een ‘tweede Elias’ moeten voorkomen? We stellen er zes voor: Hanke Bruins Slot (CDA), Nevin Özütok (GroenLinks), Kees Verhoeven (D66), Jan Middendorp (VVD), Lammert van Raan (PvdD) en Maarten Hijink (SP),

lees meer

- - -

 

- - - - -

podium

'Informatievoorziening is een onderwerp voor de raad'

door: Marieke Vos, 27 november 2017

Sticky notes

Digitalisering van dienstverlening vraagt om goede informatievoorziening. Maar informatievoorziening is meer dan dat, want het is ook randvoorwaardelijk voor het behalen van maatschappelijke doelen. Dat maakt het een onderwerp voor de gemeenteraad.

lees meer

- - -

 

- - - - -

partners

‘Het helpt overheden om beter te besturen’

door: Nicole van der Steen , 29 november 2017

Stefaan Verhulst - open data

“Nederlandse overheden zouden beter moeten bepalen welke maatschappelijke vraagstukken ze willen aanpakken met data.” Dat zegt Stefaan Verhulst, medeoprichter en hoofd onderzoek en ontwikkeling van GovLab. Het instituut, verbonden aan New York University (NYU), timmert wereldwijd aan de weg met open data. Met als ambitie: overheden en non-gouvernementele organisaties (NGO’s) beter helpen besturen.

partnerpagina minjenv

lees meer

- - -

 

- - - - -

magazine

Geld, wetten en cowboys

door: Peter van Schelven, 28 november 2017

Peter van Schelven

Gerrit van der Burg, de hoogste baas van het OM, noemde cybercrime de fietsendiefstal van de toekomst. Zijn grote zorgen zijn terecht. ICT-systemen van mensen, bedrijven en organisaties zijn inmiddels op grote schaal doelwit van internetgerelateerde misdaad.

lees meer

- - -

 

- - - - -

partners

Waarom zijn uitzonderingen de regel in uw parkeerbeleid?

door: Kees-Jan de Graaf, 29 november 2017

Onlangs bleek uit onderzoek van BNR in samenwerking met leverancier Esri dat veel gemeenten hopeloos achterlopen met het digitaliseren van hun dienstverlening. Het onderzoek spitste zich toe op drie thema’s: belastingen, meldingen over de openbare ruimte en bereikbaarheid van de gemeente.

partnerpagina centric

lees meer

- - -

Vooruitblik voor de financiële afdeling binnen de lokale overheid

door: Wilco Moen, 28 november 2017

Is er nog wat gebeurd in het afgelopen jaar waarmee we verder kunnen naar de toekomst? Jazeker. Voor CiVision Innen hebben we onder andere nieuwe modules voor de MijnOverheid Berichtenbox en het automatisch verwerken van machtigingskaartjes. Met het gebruikersplatform Financiën & Services kijken we ook naar de toekomst en bespreken we de roadmap voor de komende tijd. We zien veel gebeuren op het gebied van e-facturatie, procesoptimalisaties en rondom de accountantscontrole. Daar nemen we je graag in mee.

partnerpagina pinkroccade

lees meer

- - -

Dweilen met de geldkraan open?

door: Eelco Stofbergen, 27 november 2017

Eelco Stofbergen - CGI

Volgens het regeerakkoord van Rutte III gaat het nieuwe kabinet tientallen miljoenen euro’s extra investeren in cybersecurity. In de basis een goede zaak, want cybersecurity is cruciaal voor onze digitaliserende maatschappij. Maar is meer overheidsgeld wel de oplossing van de cybersecurity uitdagingen waar Nederland mee kampt?

partnerpagina cgi

lees meer

- - -

De blockchaincoalitie begint in Zuidhorn

door: Quita Hendrison, 24 november 2017

Fiets

Kijk naar buiten. Zie hoe de wereld verandert. Zie hoe technologie zich ontwikkelt en pak vervolgens uit het palet van technologische mogelijkheden die dingen op die je kunt inzetten voor de samenleving. Dat is de even Gronings nuchtere als idealistische aanpak waarmee de relatief kleine gemeente Zuidhorn groot uitpakt met blockchaintechnologie.

partnerpagina king

lees meer

- - -

De keten vereist meer dan samenwerken

door: Karina Meerman, 24 november 2017

UWV

De loonaangifteketen begon als een alliantie van CBS, UWV en Belastingdienst. Inmiddels is het uitgegroeid tot de belangrijkste informatiestroom van Nederland, binnen een ecosysteem van honderden publieke en private partijen. Om dat te laten werken moeten drie zaken op orde zijn: samenwerking, informatisering en besturing.

partnerpagina pblq

lees meer

- - -

 

- - - - -

persberichten

Cloud Governance, de rol en verantwoordelijkheden van de Overheid voor Succesvol en Veilig Cloud

29 november 2017

Rollen en verantwoordelijkheden van de Overheid bij de verwerving en het succesvol en veilig gebruik van Clouddiensten.

partnerpagina cip

lees meer

- - -

De eGovernment Benchmark 2017 roept op tot slimmere en meer transparante, digitale overheidsdiensten

28 november 2017

Drie van de vijf overheidsdiensten in de Europese Unie worden inmiddels online aangeboden, zo blijkt uit Europees onderzoek uitgevoerd door een consortium onder leiding van Capgemini. Hiervan is meer dan de helft (54%) mobielvriendelijk.

partnerpagina capgemini

lees meer

- - -

 

- - - - -

laatste reacties

- - - - -

meest gelezen

De FG is overbodig, dus weg ermee!

door: Youri Lammerts van Bueren, 20 november 2017 weblog
reacties: 4

Locatiegebonden gegevens

door: Dorine Burmanje, 22 november 2017 weblog

De blockchaincoalitie begint in Zuidhorn

door: Quita Hendrison, 24 november 2017 partnerpagina king

Reason yourself out of blockchains

door: Bart Jacobs, 28 november 2017 weblog
reacties: 2

Blockchain en smart contracts

door: Sandra van Heukelom-Verhage, 16 november 2017 weblog

VIK haalt meer uit basisregistraties

door: Marieke Vos, 15 november 2017 podium

- - - - -