UitgeW'appt

iBestuur nieuwsbrief 31 oktober 2019

Kijk, uit die hoek hadden we het niet verwacht. Niet de politiek of de Raad van State, maar WhatsApp zelf gooit de overheid van WhatsApp. De Kamer wilde big tech terugdringen uit het publieke domein, of dan toch in ieder geval als communicatiekanaal van de gemeenten, en de hoogste bestuursrechter vond dat WhatsApp-berichten ‘WOBable’ moesten zijn. Maar van beide trok de multichannelende overheid zich vooralsnog weinig van aan.

En toen kwam dat berichtje van WhatsApp: gemeenten en andere overheden mogen vanaf 7 december WhatsApp niet meer inzetten als dienstverleningskanaal. “Wij willen niet samenwerken met of gebruikt worden door overheden en/of politieke organisaties,” zo citeert een verbouwereerde burgemeester uit de correspondentie. Ik snap het wel: de communicatie via W’app is versleuteld en levert dus geen waardevolle data voor W’app-eigenaar Facebook en de W’app-account is kosteloos. Facebook wil WhatsApp natuurlijk niet als gratis nutsvoorziening voor de overheid inzetten. We zijn gekke Henkie niet.

Natuurlijk bestaat er ook zo iets als een betaalde zakelijke account maar het bijbehorende API past niet op de systemen van de Klant Contact Centra. WhatsApp dreigt in de communicatie met forse juridische stappen als er nog een W’app-nummer op een overheidswebsite wordt aangetroffen na 7 december. Een rondgang langs gemeentesites leert dat het W’app-kanaal nog overal open staat en vijf weken is kort dag.

Dus wat doet u hier nog achter de nieuwsbrief? U moet als de wiedeweerga een nieuw kanaal graven.

Tot volgende week

Peter Lievense

podium

Openbaarheid in de juridische praktijk

Een blik op een recente uitspraak van de Raad van State

door: Annemarie Balvert en Gijs van Maanen , 31 oktober 2019

open

Begrippen als openbaarheid en transparantie zijn steeds meer gemeengoed bij overheden, maar het is niet altijd even helder wat er wordt bedoeld met die begrippen. Aan de hand van een uitspraak van de Raad van State merken Annemarie Balvert en Gijs van Maanen (beiden Tilburg University) op dat door de aanwezigheid van verschillende ideeën van openheid de implementatie van openbaarheid van gegevens nog steeds een heikele bezigheid is.

lees meer


weblogs

Glimmend muizenrad

door: Dirk-Jan de Bruijn, 31 oktober 2019

Als je stuurt op trots, waardering en erkenning, zul je zien dat de hoofdjes omhoog gaan en de ruggen worden gerecht.

lees meer


Symposium Publieksgerichte Overheid - 20 november 2019

Informatie en aanmelden via iBestuur.nl. Nog enkele plaatsen beschikbaar!

De overheid wil slagvaardig, klantvriendelijk, transparant en efficiënt werken. Maar tussen droom en daad staan stroperige processen en verouderde IT. Proces- en ketengericht werken kan een oplossing zijn, maar hoe implementeer je dit zodanig dat het daadwerkelijk resultaat oplevert? En is het voldoende voor de digitale transformatie waar de overheid voor staat?

Met Jan Grijpink, Paul Iske, Filippa Jennersjö en Theodor Kockelkoren

  • Woensdag 20 november, Louwman Museum Den Haag
  • Van 12.00 uur tot 17.00 uur: met inlooplunch en borrel na
  • Deelname is gratis voor de doelgroep
  • De nieuwste en slimste dienstverlening op de innovatiemarkt.
  • Autogek? Gratis museumbezoek vanaf 10.00 uur

I.s.m. DICTU, Pegasystems, Alfresco, EnterpriseDB, Red Hat en 1DigitalNL

nieuws

‘Met quantumtechnologie hebben we goud in handen’

Wetenschapper Robbert Dijkgraaf:

door: Frits de Jong, 29 oktober 2019

Robbert Dijkgraaf

Nederland staat hoog aangeschreven als het gaat om de ontwikkeling van quantumtechnologie. Vooraanstaand wetenschapper Robbert Dijkgraaf is daar reuze trots op. Tegelijkertijd maakt hij zich zorgen. Met name over de mogelijke braindrain van Nederlandse quantumonderzoekers naar het buitenland. “Ik hoop dat ook de Nederlandse regering inziet dat zij goud in handen hebben.”

lees meer


weblogs

Alles voor een glimlach

door: Jan Willem Boissevain , 30 oktober 2019
reacties: 1

Jan Willem Boissevain

Wat kan de publieke sector leren van een bedrijf als Coolbue als het gaat om de verbetering van de klantbeleving?

lees meer


Betekenisvolle transparantie

door: Arjan Widlak, 30 oktober 2019

Arjan Widlak

Wat is betekenisvolle transparantie nu tal van besluiten zijn gebaseerd op gegevens van allerlei organisaties?

lees meer


De Raakvlakmanager

door: Seger de Laaf, 29 oktober 2019

Het unieke vermogen van de overheid om zelfs de simpelste zaken ingewikkeld te maken, uit zich ook in functietitels.

lees meer


Algoritmeschaamte

door: Christian Verhagen, 28 oktober 2019

Christian Verhagen

SyRI heeft met alle negatieve aandacht een nare bijsmaak gekregen, maar toch kleven er niet per se grote risico’s aan.

lees meer


Leren van Appie

door: Henk Plessius, 25 oktober 2019

Henk Plessius

Gemeenten vinden dat het Rijk te weinig geld overmaakt, maar slimmer organiseren kan ook een oplossing zijn.

lees meer


Sneak preview

Binnenkort op de website van iBestuur:

  • Blogs van onder anderen Rob van den Hoven van Genderen, Jos Dolstra, Willem Pieterson en Hugo Aalders.
  • De rubriek Podium biedt plaats voor artikelen, visie en opinie van auteurs uit de publieke sector dan wel van auteurs op persoonlijke titel.
  • De rubriek Praktijk biedt plaats voor casuïstiek en verhalen uit de praktijk van (co-) auteurs uit de publieke sector.
  • Aanmelden voor de nieuwsbrief of recente edities teruglezen?


partners

Het juiste kanaal kies je zelf

31 oktober 2019

illustratie VNG-R

De koning zegt het, de Agenda Digitale Overheid zegt het, de Nationale ombudsman zegt het namens de inwoners. En – minstens zo belangrijk – de gemeenten willen het: de dienstverlening aan inwoners en ondernemers moet beter. VNG Realisatie ontwikkelt samen met de gemeenten een aanpak voor passende dienstverlening. Een effectief hulpmiddel daarbij is een doordachte kanaalstrategie.

partnerpagina vng realisatie

lees meer

Bijblijven is topsport

door: Merel van Dijke en Rob Nijman | 30 oktober 2019

IBM running

De veranderingen in de wereld van vandaag zijn ongekend; het is nog nooit zo uitdagend geweest om bij te blijven. Er komen constant nieuwe technologieën en bedrijven op de markt met enorme impact op onze maatschappij. Burger en medewerker verwachten van de overheid dezelfde moeiteloze, gepersonaliseerde ervaringen die ze krijgen van de apps die ze thuis gebruiken.

partnerpagina ibm

lees meer

Zsolt Szabo: ‘Ik zie versnelling op het ICT-dossier’

29 oktober 2019

Zsolt Szabo

Het Kabinet Rutte III is halverwege de rit. Een mooi moment om de tussenbalans op te maken van de Agenda Digitale Overheid. We doen dat met Zsolt Szabo van Capgemini, als vice-president verantwoordelijk voor business innovaties binnen de publieke sector. Hij is tevens oud-Kamerlid en was in die rol woordvoerder digitale overheidsdienstverlening.

partnerpagina capgemini

lees meer

De burger als informatiebron: Melden van Vuurwerkoverlast

door: Tieme de Jonge | 28 oktober 2019

Vuurwerkapp

Oud en Nieuw is een tijd voor feesten, maar dit gaat jammer genoeg gepaard met overlast door vuurwerk. Naast dat vuurwerk slecht is voor het milieu en de luchtkwaliteit, is het ook gevaarlijk. Ze kunnen brand, schade, brandwonden of erger veroorzaken.

partnerpagina imagem

lees meer

‘Je moet eerst ‘bewijzen’ dat je kind Down heeft’

28 oktober 2019

Kinderen met Down

Je bent business consultant bij Blueriq en helpt organisaties om hun processen zo in te richten dat ze persoonlijke en efficiënte dienstverlening kunnen bieden. Thuis heb je een dochtertje waar je zielsgelukkig mee bent, maar die het syndroom van Down heeft. In zeven jaar ‘zorgervaring’ heeft Paul-Leander Welink geleerd dat ‘persoonlijk en efficiënt’ helemaal niet zo vanzelfsprekend is in de zorg.

partnerpagina blueriq

lees meer

Overheid en markt slaan de handen ineen

25 oktober 2019

Pega RijksZaak

De overheid en digitale transformatie: daar zijn de meningen over verdeeld. We zijn al een eind op weg, zegt het ene kamp. We blijven steken in het automatiseren van processen, zegt de ander. Maar één ding staat niet ter discussie: de manier waarop de digitale overheid nu functioneert loopt niet voldoende in de pas bij de wensen en ontwikkelingen in markt en samenleving. En: we moéten samenwerken.

partnerpagina pegasystems

lees meer

laatste reacties