eerder verschenen nummers

zoeken binnen de website

iBestuur Magazine 7

 • Een tweet onder diensttijd, mag dat?

  door: Mathieu Paapst

  Werk en privé lopen vaak in elkaar over. Op het werk je privémail afhandelen en niet-werkgerelateerde websites bezoeken mag. Maar er zijn grenzen. ‘Goed werknemerschap’ staat voorop.

 • Ondernemen is netwerken: de hybride ambtenaar komt eraan

  door: Marielle de Groot

  Frans Rewijk

  Steeds meer ambtenaren willen hun vleugels uitslaan en hun werkgevers onderkennen het belang daarvan. Wat beweegt die ambtenaren en hoe komen ze aan werk in een flexibiliserende overheid?

 • Overheid kan cybersecurity niet alleen aan

  door: Bas Linders

  Cybersecurity

  Hoe zit het met de overheidsverantwoordelijkheid voor de veiligheid van het elektronische verkeer als de daarvoor gebruikte vitale digitale infrastructuur zich grotendeels buiten de directe invloedssfeer van de overheid bevindt?

 • Anoniempje

  door: Sophie in 't Veld

  Sophie in 't Veld

  Geanonimiseerde data, zo is de gedachte, kunnen geen kwaad meer doen omdat deze niet meer herleid kunnen worden tot een bepaald individu. Dat lijkt logisch. Anonieme gegevens zijn per definitie niet meer identificeerbaar. Of toch?

 • Woensdag 8 augustus: Het netwerk gaat plat

  door: Nicole van der Steen

  Myriam Meertens

  In de zomer van 2012 legt het Dorifel-virus de systemen van de gemeente Weert een week plat; de dienstverlening is zwaar ontregeld. Myriam Meertens, locogemeentesecretaris, leidde het crisisteam en heeft een belangrijke raad: “Ga er maar van uit dat een virus ook een keer in uw organisatie gaat binnendringen.”

 • Wilt u mijn pleister zien?

  door: Peter van Schelven

  Peter van Schelven

  In de sfeer van de preventie van ICT-conflicten valt naar mijn stellige overtuiging nog een wereld te winnen. Immers, de instrumenten die de ICT-praktijk van oudsher heeft, blijken vaak onvoldoende te zijn om grote conflicten en kleinere conflictjes buiten de deur te houden.

 • WiFi-walhalla

  door: Peter Olsthoorn

  Wifi-walhalla

  Iedereen internettoegang, en voor niets. Likkebaardend schetsten vele steden dit prachtige vergezicht voor initiatieven voor een gemeente- of zelfs provinciedekkend WiFi-netwerk. Terecht enthousiasme, maar de nuchtere vraag luidt: kan het uit?

 • We zijn slimmer, sneller en innovatiever

  door: Nicole van der Steen

  Tineke Netelenbos

  Terwijl Nederlandse jongeren continu online zijn, moet ons bedrijfsleven nota bene ICT’ers uit het buitenland halen. “Het onderwijs moet veel beter bij de tijd blijven dan het nu doet”, zegt ‘digital champion’ Tineke Netelenbos.

 • Kink in de keten

  door: Marieke Vos

  Fred Teeven

  De toeslagenfraude, de zaak Dolmatov, de moeizame aanpak van het scheefwonen. Het zijn drie verschillende voorbeelden van haperende ketensamenwerking. Bij alle drie is er meer aan de hand dan falende ICT.

 • Handige Jip en Janneke

  door: Marijke van Hees

  Marijke van Hees

  Dé kansen voor innovatie in de zorg liggen bij de care en de zorg voor chronische patiënten. Jip en Janneke willen best gebruikmaken van technologie in huis en e-healthtoepassingen, maar hoe kom je eraan? Hoe weet je wat betrouwbaar is en wie heeft er het geduld om je wegwijs te maken als het bij herhaling vraagt om uitleg?