eerder verschenen nummers

zoeken binnen de website

iBestuur Magazine 8

 • Publieke Veranderaars en Publieke Pioniers

  Nieuwe houvasten voor ambtelijke professionals

  door: Marielle de Groot

  Jan Hof, programma Beter Werken in het Openbaar Bestuur

  Doe-democratie, horizontalisering, vertrouwen in burgers en ruimte voor maatschappelijk initiatief. De relatie tussen overheid en maatschappij verandert. Initiatieven van ambtenaren proberen antwoord te geven op de vraag hoe ambtenaren dat in hun werk handen en voeten kunnen geven. Professor Noordegraaf ziet de mogelijkheden voor professionals veranderen, maar het gaat langzaam.

 • Openbaar maken van geheimen

  door: Mathieu Paapst

  Overheidsdienaren zijn voor sommige informatie onderworpen aan een geheimhoudingsplicht of het ambtsgeheim. En daar moeten ze niet al te licht over denken, zoals blijkt uit enkele gerechtelijke uitspraken.

 • Laveren tussen lobbyisten, kiezers en gezond verstand

  Europarlementariërs manifesteren zich op het gebied van privacyregels en netneutraliteit

  door: Peter Olsthoorn

  EU: Laveren tussen lobbyisten, kiezers en gezond verstand

  Heeft Nederland in Europa nog wat te vertellen op het gebied van de privacyregels, internet en iOverheid? Bestaan er bij die onderwerpen wel nationale belangen? Europarlementariërs zijn realistisch, maar hebben in 2014 wel weer te maken met hun sceptische nationale kiezers.

 • Na één jaar al de langst zittende CIO

  Interview met Jan Flippo, CIO en directeur Dienst ICT Amsterdam

  door: Fred van de Molen

  Jan Flippo

  Jan Flippo is ruim een jaar CIO van Amsterdam, de baan die ingewijden hun ergste vijand nog niet toewensten. Krijgt hij het hoofdstedelijke ICT-monster wel onder controle? Een tussenbalans.

 • 'Hopelijk zijn de gemeenten ons straks dankbaar.'

  Erik Gerritsen op weg naar zijn digitaal gezinsdossier

  door: Bas Linders

  Erik Gerritsen

  Instellingen die niet zeker zijn van hun toekomst, maar die wel 5 miljoen investeren in een nieuw ICT-systeem. Niet erg gebruikelijk, maar Jeugdzorg Nederland gaat het toch doen. Een tegendraadse beweging of een bottom-up de facto standaardisering die de kiem moet leggen voor wat ooit het digitale gezinsdossier kan worden?

 • De prijs van transparantie

  door: Chris Verhoef

  Prof. Chris Verhoef

  Wat mag een nieuw ICT-programma kosten? Er zijn allerlei redenen waarom je die kosten niet iedereen aan zijn neus hangt. Bijvoorbeeld omdat het anders te duur kan worden.

 • ‘Stelselbeheersysteem’ heeft tijd nodig

  Community voor doorontwikkeling Rotterdams ‘huzarenstuk’

  door: Peter Mom

  Stelselbeheersysteem Rotterdam

  Basisregistraties zijn het hart van de e- en i-overheid. Elke overheidsorganisatie moet ze gebruiken en daarvoor dus voorzieningen treffen. Handig om het samen te doen en over te nemen wat elders goed werkt. Maar dat heeft wel tijd nodig.

 • U verlaat nu de EU, vergeet niet uit te checken

  door: Sophie in 't Veld

  Sophie in 't Veld

  De Commissie had, alvorens de voorstellen te lanceren, eens kunnen kijken hoe vergelijkbare programma’s elders zijn gelopen. Dan had ze vast kunnen stellen dat het in de VS al jaren niet wil lukken om het programma US Visit goed van de grond te krijgen.

 • Het nieuwe winkelen

  door: Marijke van Hees

  Marijke van Hees

  In de zomervakantie bleef het onderwerp terugkomen; de leegstand van winkels in de Nederlandse binnensteden. Enschede had de treurige rol aanvoerder te zijn van een rijtje van steden met hoge leegstand en mocht zich verheugen in de belangstelling van journalisten.