eerder verschenen nummers

zoeken binnen de website

iBestuur Magazine 40

 • Estse premier pleit voor 'trusted connectivity'

  door: Simon Trommel

  De wereldinfrastructuur voor data is in de maak. In gidsland Estland, tijdens de Tallinn Digital Summit 2021 (TDS), benadrukten regeringsleiders van de vooral democratische wereld, dat vrije data­stromen en interoperability de sleutel zijn voor economische voorspoed. Er is nog wereld te winnen, blijkt uit de boodschap van de Estse premier Kaja Kallas.

 • Hoogleraar Rik Maes: ‘CIO moet het vooral van gezag en persoonlijkheid hebben’

  door: Sjoerd Hartholt

  De rol van CIO’s bij grote organisaties verandert, constateert Rik Maes, hoog­leraar informatie-­ en communicatie­management. “Een ICT-project is tegenwoordig vooral een organisatieveranderingstraject.” Een sociale persoonlijkheid zijn en natuurlijk gezag uitstralen is volgens hem voor een CIO belangrijker dan ooit.

 • I-strategie Rijk I in ’t hart: ‘Is dit ook maakbaar voor de uitvoering?’

  door: Pieter van den Brand

  Op 1 in de I-strategie Rijk staat het thema ‘I in het hart’. Doel is de ‘I’ vanaf de start van de beleidsvorming mee te nemen. Het beoogde resultaat: beter uitvoer­bare wetgeving en betere ICT. Nienke Weegink, CIO van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), trekt het thema. SZW als lichtend voorbeeld.

 • Kees Verhoeven breekt lans voor digitale infrastructuur

  door: Marjan Arenoe

  Het economisch en strategisch belang van digitale infrastructuur moet veel beter in het vizier komen van de politiek. Voor de Europese Unie is digitalisering – naast klimaat – dé grote beleidsvraag. ‘Als we niet afhankelijk willen zijn, moeten we het zelf maken. Maar in Nederland hebben we geeneens een minister van Digitale Zaken,’ zegt Kees Verhoeven.’

 • Digitaal magazine: Terugblik iBestuur Congres 2021

  door: Redactie iBestuur

  De Nationale ombudsman zette direct bij de aftrap van het iBestuur Congres 2021 de piketpaaltjes uit: ‘de burger heeft recht op een fatsoenlijke digitale overheid!’ Het thema liep als een rode draad door de debatten en 52 break-out-sessies die vanuit tien studio’s in de Fokker Terminal in Den Haag werden verzorgd. In dit magazine een compleet video-overzicht met de integrale opnamen van het congres.