eerder verschenen nummers

zoeken binnen de website

IBC 16 special

 • De eerste lessen uit het post-Elias tijdperk

  door: Fred Teunissen

  De commissie-Elias voegde twee nieuwe elementen toe aan het automatiseringslandschap van de landelijke overheid: het bureau ICT-Toetsing en een reeks aanbevelingen om de CIO-functie verder te professionaliseren. John Schattorie en Berthil Köster trekken de eerste lessen uit het werken met de nieuwe aanpak. Een verslag uit de iBestuur Congres 2016 Special.

 • Ondernemingsdossier op de schop: ‘Het roer moet om’

  door: Nicole van der Steen

  Mark Bressers, directeur Regeldruk en ICT-beleid bij Economische Zaken, waarschuwt zijn toehoorders in de iBestuur Congres-sessie op voorhand: “Dit wordt geen gelikt verhaal.” Hij valt meteen met de deur in huis. “De digitale voorzieningen voor bedrijven en met name het Ondernemingsdossier moeten anders.”

 • Digitaal 2017: ‘Alleen haalbaar met meer samenwerking’

  door: Mariëlle de Groot

  In 2017 kunnen burgers en bedrijven al hun zaken met de overheid digitaal doen. Voor die tijd moet nog 32 procent van de overheidsproducten en -diensten gedigitaliseerd worden. “We zijn goed op weg, maar als we zo doorgaan, halen we het niet”, waarschuwt programmamanager Anja Lelieveld. Een gezamenlijk pleidooi voor samenwerking. Een verslag uit de iBestuur Congres 2016 Special.

 • Bestuurders, digitaliseer!

  door: Peter Mom

  Bestuurders moeten nog steeds overtuigd worden van de noodzaak van digitalisering en het VNG-programma Digitale Agenda 2020 moet daarbij helpen. Vooral door gemeenten zich te laten realiseren dat ze onderdeel zijn van een netwerk en dingen samen moeten oppakken. Een verslag uit de iBestuur Congres 2016 Special.

 • ‘Een digitale markt is essentieel voor Europa’

  door: Petra Pronk

  Het gebrek aan uniforme Europese regels op digitaal terrein is voor ondernemers en burgers een belemmering. Geharmoniseerde regels zijn nodig voor ‘één digitale markt’ en er worden al stappen gezet op dat gebied. Maar met e-commerce gaat dat minder vlot. Een verslag uit de iBestuur Congres 2016 Special.

 • Wet GDI moet ‘2017’ dichterbij brengen

  door: Freek Blankena

  De Wet GDI moet de het gebruik van de Generieke Digitale Infrastructuur wettelijk regelen. John Newton van BZK gaf alvast een korte vooruitblik op wat die wet gaat betekenen. Er blijkt nog heel wat overleg nodig voordat hij definitief kan worden ingevoerd. Een verslag uit de iBestuur Congres 2016 Special.

 • Lessen uit de Gateway Reviews

  door: Marieke Vos

  Wat maakt IT-projecten bij de overheid succesvol? De driehonderd Gateway Reviews die inmiddels zijn gehouden leveren waardevolle lessen op, waar overheid en markt van kunnen leren. Een verslag uit de iBestuur Congres 2016 Special.