zoeken binnen de website

digitale toekomst eu

  • Tijdlijn Europese wet- en regelgeving digitalisering

    door: Redactie iBestuur

    De Europese digitale regeltrein dendert voort. Voor veel overheidsorganisaties is het een hele opgave op alle Europese beleidsvoorstellen over digitalisering te volgen en te vertalen naar de eigen beleidsaanpak. Het Kenniscentrum Europa Decentraal ontwikkelde een tijdlijn waarin alle wetgeving netjes op een rijtje staat.

  • Europese Commissie presenteert voorstel voor digitaal rijbewijs

    door: Sjoerd Hartholt

    De Europese Commissie heeft 2 maart jl. een voorstel gepresenteerd voor de invoering van een digitaal rijbewijs dat in de hele EU geldig is. Het vervangen of verlengen van een rijbewijs moet daarmee eenvoudiger worden. Het plan vraagt om vergaande afspraken en digitale samenwerking tussen de EU-lidstaten.

  • EU-toezichthouder start pilot Europees cloudplatform

    door: Redactie iBestuur

    De European Data Protection Supervisor (EDPS) is begonnen met een pilotproject voor een eigen Europees cloudplatform. De EDPS doet dit niet alleen voor zichzelf. De instantie heeft een contract gesloten met een Nextcloud-partner dat open staat voor alle EU-instituten, -organen, -kantoren en -agentschappen.

  • Kabinet kan door met plannen Europese digitale identiteit

    door: Redactie iBestuur

    De Tweede Kamer blijft kritisch, maar het kabinet kan door met de plannen voor een Europese digitale identiteit. Slechts één van de zes moties over de Europese digitale identiteit werd afgelopen dinsdag aangenomen. Nederland moet steviger inzetten op vrijwilligheid, regie op eigen data en transparantie.

  • Leidt Europa de dans om digitale identiteit?

    door: Redactie iBestuur

    Is het Europa of de Tweede Kamer die het voor het zeggen heeft als het gaat om de ontwikkeling van een digitale identiteit? Die vraag stond gisteren centraal in het debat met staatssecretaris van Huffelen. Aanleiding was het niet uitvoeren van een motie waarin het kabinet werd opgeroepen niet in te stemmen met het Europese voorstel voor een Europese digitale identiteit.

  • Europa zet druk op invoering 'Open Data-richtlijn'

    door: Redactie iBestuur

    De Europese Commissie daagt Nederland voor de Europese rechter omdat het de EU-regels voor het vrijgeven van overheidsinformatie nog niet ingevoerd heeft. Het Europees Hof van Justitie kan Nederland daarvoor een dwangsom of boete opleggen. Het kabinet wil voor de zomer het wetsvoorstel indienen bij de Tweede Kamer.

  • Europa en VS bereiden AI-overeenkomst voor

    door: Redactie iBestuur

    De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben vrijdag 27 januari een overeenkomst aangekondigd om het gebruik van kunstmatige intelligentie te versnellen en te verbeteren om de landbouw, gezondheidszorg, noodhulp, klimaatvoorspellingen en het elektriciteitsnet te verbeteren.

  • Storing Microsoft raakte ook Tweede Kamer en gemeenten

    door: Redactie iBestuur

    Een wereldwijde storing bij softwarebedrijf Microsoft trof ook overheden in Nederland. Zo waren debatten en commissievergaderingen van de Tweede Kamer moeilijker te volgen via livestreams. Bij enkele gemeenten konden mensen geen afspraken maken of paspoorten aanvragen, of was het moeilijk om contact te krijgen.

  • European Digital Innovation Hub Oost-Nederland van start

    door: Redactie iBestuur

    De provincies Gelderland en Overijssel hebben op 16 januari de European Digital Innovation Hub (EDIH) Oost-Nederland gepresenteerd. EDIH is onderdeel van het Digital Europe Program, een netwerk van digitale innovatiehubs dat alle regio’s van de Europese Unie bestrijkt. Nederland krijgt vijf industriële EDIH’s.

  • Europese Commissie komt deze zomer met wetsvoorstel digitale euro

    door: Redactie iBestuur

    De Eurogroep en Ecofinraad kijken 16 en 17 januari a.s. terug op de besprekingen over de digitale euro in het afgelopen jaar. Dit moet uitmonden in een gezamenlijke verklaring op weg naar een wetsvoorstel dat de Europese Commissie in het tweede kwartaal van 2023 aan de lidstaten wil voorleggen.

  • Interactieve digitaliseringskaart van Europa

    door: Redactie iBestuur

    Hoe volwassen is de digitalisering in Nederland en waar staan we in verhouding tot andere Europese lidstaten? Om die informatie toegankelijk te maken, ontwikkelde de werkgroep Digitale Transitie van de Sociaal Economische Raad (SER) een interactieve kaart van Europa. Met een paar clicks is te zien hoe landen ervoor staan in de DESI-index en wat de digitale ambities zijn.

  • Nederland werkt mee in 3 'Large Scale Pilots' Digitale Identiteit

    door: Redactie iBestuur

    Eind dit jaar wil de Europese Commissie de eerste versie van de technische specificaties en standaarden voor een Europese Digitale Identiteit publiceren. Dan starten ook vier ‘grootschalige pilots’. Nederland sluit zich aan bij 3 van de 4 consortia die in het kader van de ‘Large Scale Pilots’ de Europese Digitale Identiteit gaan testen in belangrijke ‘use-cases’.

  • Nederlandse id-wallet: 'open source en gedecentraliseerd'

    door: Redactie iBestuur

    De Nederlandse versie van de ‘identiteitswallet’ wordt open source ontwikkeld en data wordt decentraal opgeslagen. De ICT-Uitvoeringsorganisatie van het Rijk (ICTU) bouwt aan een eerste proefversie van de nieuwe digitale identiteit: een digitale kluis waarin onder andere een rijbewijs, diploma of verzekeringsgegevens kan worden opgeslagen.

  • Raad van Europa buigt zich over 'smart cities' en 'fake news'

    door: Redactie iBestuur

    Het Congres van Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa heeft tijdens de zitting op 25 oktober 2022 in Straatsburg, rapporten aangenomen over ‘smart cities’ en ‘hate speech and fake news’. Bij beide rapporten waren Nederlandse afgevaardigden betrokken: Jan Markink (Provincie Gelderland) en Wilma Delissen (Gemeente Raad Peel en Maas).

  • Nederland wil meer grip op ontwikkeling 6G

    door: Redactie iBestuur

    Bij de ontwikkeling van 5G trokken Chinese bedrijven het initiatief naar zich toe, dat wil de Europese Commissie niet nog eens laten gebeuren met 6G. Nederland wil daar graag nauw bij betrokken worden. Het ministerie van EZK en de Topsector ICT steunen het Groeifondsvoorstel van TNO en partners voor het realiseren van het Future Networks Services programma.