zoeken binnen de website

iBestuur Magazine 15

 • De smalle marges van het integer zakendoen

  'Klanten uitnodigen voor een golftoernooi was tot voor kort normaal'

  door: Fred van der Molen

  Nederland scoort geruststellend hoog in de jaarlijkse corruptie-index. Toch is deze eeuw het beeld van de onkreukbare dienaar van het volk enigszins bezoedeld geraakt. Wordt er steeds meer gerommeld of komt de lat hoger te liggen?

 • 'Aanbesteders missen kennis, mentaliteit om te innoveren'

  door: Nicole van der Steen

  Aanbestedingsprocedures ontwikkelen zich de laatste jaren tot beleidsinstrumenten. De Europese Commissie stimuleert er thema’s als innovatie, duurzaamheid en sociaal ondernemen mee. Wat komt er via deze weg van deze thema’s terecht? Volgens Stephan Corvers, specialist in Europees aanbestedingsrecht, is er vooral op het gebied van innovatie nog een wereld te winnen.

 • Aanbesteden kán een beetje agile

  door: Daan Kalmeijer

  Aanbesteden kan een beetje agile

  Binnen Nederlandse overheidsorganisaties is agile werken eerder uitzondering dan regel. Eigenlijk past die werkwijze nauwelijks binnen de aanbestedingskaders, maar de agile-waarden en -principes zijn wel enigszins bruikbaar in aanbestedingstrajecten.

 • Welke apps heb je in 2015 echt nodig?

  door: Tim Aarts

  Tijd om de app-balans op te maken. Of het nu op de bureau-pc of op mobile of tablet is, zonder apps ben je nergens als je de vruchten van moderne technologie wilt plukken. iBestuur maakt een mooie selectie uit het aanbod van apps die het leven overzichtelijker, makkelijker en inspirerender maken.

 • Aanbesteden verandert in 2016

  De gevolgen van de Europese aanbestedingsrichtlijn op een rij

  door: Bram Lamens

  De nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijn moet vanaf volgend jaar het aanbesteden nog goedkoper, flexibeler en eerlijker maken. Voor ICT-bedrijven is relevant dat er meer ruimte komt voor innovatieve dialogen. Over een ‘zwarte lijst’ lijken ze zich weinig zorgen te hoeven maken.

 • Right to challenge geeft burgerinitiatief wind in zeilen

  Maar eigenlijk is de challenge wederzijds

  door: Mariëlle de Groot

  De overheid zoekt manieren om de doedemocratie in de praktijk te brengen. Actieve burgers willen meer eigenaarschap van hun wijk. Kan het ‘right to challenge’-burgerinitiatief en doedemocratie een vlucht geven? Waarom is het überhaupt nodig? Hoe regel je het en wat zijn voorwaarden voor succes?

 • 'Onmogelijke opdrachten neem ik niet aan'

  door: Bas Linders

  Ze is sinds 2012 lid van de raad van bestuur van UWV en daar verantwoordelijk voor de ICT-portefeuille. Daarnaast is ze voorzitter van de Manifestgroep. Voor de uitvoering van het PGB nieuwe stijl zou ze haar vinger niet hebben opgestoken, zegt ze. José Lazeroms digitaliseert UWV, maar niet tot elke prijs.

 • Best Value Procurement: oplossing of truc?

  door: Fred van der Molen

  Ook in de ICT-sector is inmiddels ervaring opgedaan met Best Value Procurement. Dat lijkt een zinnige route, maar vanuit de advocatuur komt de bedenking dat de methode wordt misbruikt om rechtszaken te ontlopen.

 • 'Waar deskundigheid ontbreekt, duikt de regelneef op'

  Kees Stuurman over de ARBIT

  door: Fred van der Molen

  iBestuur 15: ‘Waar deskundigheid ontbreekt, duikt de regelneef op’

  Hoogleraar Kees Stuurman evalueerde in 2012 de toepassing van de Algemene Rijksvoorwaarden bij IT-overeenkomsten, kortweg ARBIT. Hij drong toen onder andere aan op meer maatwerk. Maar, concludeert hij drie jaar later: “Het vereist echter zowel de wil als de kennis en kunde om een dergelijke flexibiliteit te kunnen betrachten.”

 • Al het werk naar de knoppen

  Worden ambtenaren vervangen door robots?

  door: Cyriel van Rossum

  De media verdringen zich om technologieën met menselijke trekken en voorspellen met veel aplomb een massale opkomst van robots. Ook bij de overheid? Staan we straks oog in oog met overheidsdienaren die geen koffie drinken, nooit pauzeren en geen looneis formuleren?

 • Weg uit de juristerij

  door: Freek Blankena

  Het stikt van de aanbestedingsjuristen, volgens ingewijden hét symptoom van de doorgeslagen regelgeving in het aanbesteden. Bij ICT-aanbestedingen is het helemáál ingewikkeld om via eerlijke mededinging te komen tot een goed resultaat. Hoe haal je ICT-aanbestedingen nu uit de juridische sfeer?

 • 'Burgerrechten zijn er niet voor niets'

  Hans Franken over privacy, gegevensbescherming en schijnveiligheid

  door: Henri Rauch en André Biesheuvel

  Prof. dr. Hans Franken kijkt terug op een tumultueuze periode rond het bewaken van de persoonlijke levenssfeer van burgers, kijkt vooruit naar nieuwe wetgeving – de wetsvoorstellen Cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens in de zorg en de Meldplicht datalekken – en waarschuwt voor gevaren zoals hij die ziet in de opstelling van sommige conservatieve partijen in binnen- en buitenland.