zoeken binnen de website

iBestuur Magazine 22

 • Cruciaal voor goed opdrachtgeverschap: nadenken en tegenspreken

  door: Karina Meerman

  iBestuur Prijs 2017

  Voormalig directeur inkoopbeleid Rijksoverheid Siep Eilander geeft drie criteria voor goed opdrachtgeverschap bij ICT-projecten: interesse in de materie, bemoeienis met de inkoop en het organiseren van tegenspraak. “Het begint met nadenken.”

 • Hoe open source toch gewoon wordt

  door: Freek Blankena

  Hoe open source toch gewoon wordt

  DUO zag zich enkele jaren geleden genoodzaakt het opleveringsproces van nieuwe applicaties flink te moderniseren en te versnellen. Die operatie is inmiddels bijna afgerond – vrijwel geheel met behulp van opensourcesoftware.

 • ‘Wees niet bang voor het BIT’

  door: Freek Blankena

  De beoordelingen van grote ICT-projecten door het BIT zijn niet mals. Projecten blijken niet goed doordacht, beginnen te groot, complexe risico’s worden te veel ‘naar achteren’ geschoven, of men worstelt met de agile-aanpak. Bureaumanager Cokky Hilhorst wil graag de expertise van het BIT inzetten zodat er een constructief gesprek ontstaat over de haalbaarheid van een project. “Kom bij ons langs!”

 • Geen dwangbuis voor mobiele overheid

  Enterprise Mobility Rijk als gids in een snel innoverende wereld

  door: Fred van der Molen

  Smartphones en tablets zijn een verlengstuk van ons leven en ons werk geworden. De ICT-afdelingen van de Rijksoverheid doen hun best deze mobiele wereld volwaardig, gebruiksvriendelijk én veilig te integreren in de bedrijfssystemen – een flinke uitdaging. Twee handreikingen kunnen daar wellicht bij helpen.

 • Dat mobieltje hóeft niet door de shredder

  door: Karina Meerman

  Waarom moeten alle mobiele devices bij de overheid na twee of drie jaar door de versnipperaar? Die praktijk is niet duurzaam en schuurt met actuele ontwikkelingen. “Je schuift je dienstauto na twee jaar toch ook niet door de shredder?”, aldus Ernst Eilering van SSC-I DJI.