zoeken binnen de website

iBestuur Magazine 28

 • Iedereen centraal op het digitaal ontmoetingsplein

  'De burger is er niet mee gediend als iedereen in zijn eigen koker blijft zitten'

  door: Peter Mom

  cellen

  Na jarenlange lippendienst aan ‘de burger centraal’ ontstaan hier en daar initiatieven om daarvan nu echt werk te maken. In het sociaal domein bijvoorbeeld. De vier grote steden in Wigo4it, maar ook vier kleinere, werken aan digitale platformen, waar burgers zelf zaken kunnen regelen en gemakkelijk kunnen communiceren met publieke dienstverleners.

 • Niet omdat het kan, maar omdat het moet

  Agenda Digitale Overheid

  door: Quita Hendrison

  stuur

  Digitalisering raakt aan alles. Van de manier waarop we daten, bedrijven inrichten en boeven vangen tot en met de manier waarop we politiek bedrijven en besturen. Dat vraagt om een overheid die snapt hoe technologie en maatschappelijke processen op elkaar inwerken, en wat voor impact dit heeft op sociale, economische en politieke structuren.

 • Maar begrijpen wij de vraag wel?

  Computer says yes

  door: Ruben Boyd

  Toeristen in Piet Hein tunnel

  ‘Het was Apple Maps die ons deze kant opstuurde. Als de politie iets van ons wil, klaag ik Apple aan’, jammerde een toerist tegen een verslaggever van het Amsterdamse AT5 nadat hij door de Piet Heintunnel was gefietst. ‘We hadden wel dood kunnen zijn’. Niet computer says no, maar computer says yes, bleek het probleem. Kunstmatige intelligentie die mensen aanzet om fouten te maken. Dat was niet wat ons beloofd was.

 • Een nieuw verhaal, een nieuwe vorm

  Afscheid van ambtenaar 2.0

  door: Marie Louise Borsje

  afscheid

  Na tien jaar gaat er een strik om Ambtenaar 2.0, het platform voor de ambtenaar 2.0. Ooit begonnen als blogsite, groeide het uit tot een breed multimediaal platform. Maar de razendsnelle ontwikkelingen in de informatie-technologie vragen om een nieuwe beweging. “Ambtenaar 2.0 mag dan stoppen, het nadenken over vernieuwing houdt natuurlijk nooit op.”

 • ‘Onbekend maakt ook onbemind’

  Logius gaat zich prominenter profileren

  door: Fred van der Molen

  Yvonne van der Brugge

  Eens een bouwkundestudente, nu algemeen directeur van Logius. Sinds een krap jaar staat Yvonne van der Brugge-Wolring aan het hoofd van de organisatie die bij het grote publiek vooral bekend is van de diensten DigiD, MijnOverheid en de Berichtenbox. Hoe kijkt zij terug op dat eerste jaar? En welke nieuwe richting slaat Logius in, zoals het jaarverslag aankondigt?

 • ‘Er zijn straks meer things dan mensen’

  Mona Keijzer over de digitale samenleving

  door: Cyriel van Rossum

  Mona Keijzer

  Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf staat op de drempel om geweldige digitaliseringskansen te verzilveren. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat, wil het een duwtje geven. Met speciale aandacht voor de veiligheid.

 • Bepaald geen overbodige luxe

  Vijf maanden verplichte Functionaris Gegevensbescherming

  door: Peter Mom

  privacy - GDPR

  Vijf maanden AVG, dus vijf maanden een verplichte functionaris gegevensbescherming bij alle overheidsorganisaties. Hun eerste ervaringen leren: de Algemene verordening gegevensbescherming heeft het privacybewustzijn in de publieke sector bepaald geen overbodige boost bezorgd.

 • De lucht klaart op voor de drone

  Van ‘drones mogen, mits’ naar ‘drones moeten, tenzij’

  door: Cyriel van Rossum

  brandweer en drones

  De stormachtige ontwikkeling van de arendsogen en speurneuzen in de lucht wordt minder en minder belemmerd door regelgeving. De publieke sector ziet steeds meer kansen. 
Een overzicht. “Waar we vroeger een helikopter moesten regelen of een werkschip laten uitvaren, hoeven we nu alleen maar de kofferbak te openen.”

 • 'Kunstmatige intelligentie hoort in de wet'

  door: Bas Linders

  Marietje Schaake

  Het is tijd voor een in de wet verankerd stelsel van regels en afspraken over het gebruik kunstmatige intelligentie. “De transparantie van algoritmen moet je kunnen afdwingen”. D66-Europarlementariër Marietje Schaake keert niet terug na de verkiezingen van mei volgend jaar. Voor haar vertrek wil ze de ethiek van de inzet van AI op de politieke agenda zetten.