zoeken binnen de website

iBestuur Magazine 29

 • ‘We moesten het wiel uitvinden’

  Experimenteren met datagedreven beleid

  door: Brigit Kooijman

  Rotterdam - datagedreven beleid

  In Rotterdam werkt een consortium aan een innovatief, experimenteel project dat meer kennis moet genereren over datagedreven beleidsontwikkeling. De komst van de AVG afgelopen mei zorgde voor verwarring, en voor vertraging, maar alle partijen – de gemeente Rotterdam, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en TNO – zijn niettemin enthousiast over de samenwerking. “Niemand kan het meer alleen.”

 • 'We bouwen dit voor 17 miljoen Nederlanders'

  MijnApp Eindhoven

  door: Peter Olsthoorn

  MijnApp

  Met MijnApp werkt de gemeente Eindhoven, samen met gemeenten, VNG en BZK aan een instrument om burgers digitale dienstverlening te bieden met toegang tot alle informatie en transacties van overheden en andere partijen, met regie over ‘mijn eigen gegevens’.

 • ‘Zo uniek is lokale belastingheffing niet’

  Maatwerk de deur uit

  door: Fred van der Molen

  DBGA

  In december 2013 knetterde het op het hoofdstedelijke stadhuis toen het door Jan Flippo genoemde ICT-monster toesloeg bij de Amsterdamse Belastingen. Een miljoenenblunder noopte de dienst tot nadenken. Met een wellicht verrassende uitkomst: maatwerk moest plaatsmaken voor standaardprogrammatuur.

 • Amsterdamse ICT: vijf jaar later

  Jan Flippo, CIO en directeur hoofdstedelijke ICT

  door: Fred van der Molen

  Amsterdam

  In de zomer van 2010 kon de hoofdstedelijke burgerlijke stand tot drie keer toe geen rijbewijzen en paspoorten uitgeven. Daarbij liepen de ICT-uitgaven gierend uit de hand. Jan Flippo nam per 1 juli 2012 de opdracht aan om van Amsterdam – althans op ICT-terrein – een ‘normale stad’ te maken. Wat is daarvan terechtgekomen?

 • Realiteit met ambitie

  Tussenstand NL DIGIbeter

  door: Quita Hendrison

  NL DIGIbeter

  NL DIGIbeter, de agenda voor de digitale overheid belooft ‘debat en aan de slag’. Voortvarendheid is immers het devies van verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops. Daarom kloppen we nu, ruim een halfjaar later, voor een tussenstand aan bij Katja Verhulst. Met een data agenda, een Kamerbrief, een waaier aan hackatons, challenges en pilots lijkt het erop dat de vaart er goed in zit.

 • ‘Algoritmes vervangen niet het stadsbestuur’

  door: Cyriel van Rossum

  Saskia Bruines

  De grootste uitdaging voor de overheid op het vlak van big data, is voorkomen dat grote ondernemingen en technologieën het publieke belang kapen. “De overheidsrelevantie is heel erg groot”, zegt de Haagse wethouder Saskia Bruines. Zij voert het initiatief aan van de vijf grote steden om gezamenlijk op te trekken in de ontwikkeling van het concept Smart City.

 • Goed archief is grondslag voor transparantie

  De nieuwe Archiefwet

  door: Rineke van Houten

  Archiefkasten

  Er komt een nieuwe Archiefwet. Dat is voor overheidsorganisaties geen reden tot overhaaste acties om de boel op orde te brengen, maar rustig afwachten is ook niet verstandig. Al was het maar vanwege de voorgenomen halvering van de overbrengingstermijn van 20 naar 10 jaar.

 • ‘Goed informatiebeheer is een burgerrecht’

  Arie Slob versus de dementerende overheid

  door: Bas Linders

  Arie Slob

  De afgelopen vijftien jaar is steeds meer overheidsinformatie gedigitaliseerd. Vaak zonder rekening te houden met digitale archivering. Om te kunnen garanderen dat overheidsinformatie vindbaar en bruikbaar blijft, wil minister Slob de Archiefwet moderniseren. Het wetsvoorstel moet nog voor komende zomer klaar zijn.