zoeken binnen de website

iBestuur Magazine 30

 • Geen concurrentie, maar vriendelijke competitie

  Galileo, het andere ‘GPS’

  door: Roel van der Heijden

  Galileo

  Nooit financierde de Europese Commissie zo’n duur en complex project als het satelliet-navigatie-systeem Galileo. Na flinke kostenoverschrijdingen en vertragingen nadert het project zijn ontknoping: om de aarde draaien nu 22 satellieten die je overal in de wereld exact vertellen waar je bent. Maar waarom investeert Europa eigenlijk in een eigen systeem naast het Amerikaanse GPS-systeem?

 • Heel Holland ‘kunstmatig intelligent’

  De Nationale AI-cursus

  door: Cyriel van Rossum

  Jom Stolz

  Kunstmatige intelligentie (AI) duikt overal op, terwijl de gemiddelde Nederlander geen idee heeft wat het is. Sinds 1 januari is er de Nationale AI-cursus; online, gratis en voor alle Nederlanders. De initiatiefnemer wil de goegemeente niet bang maken, maar future proof. “Anders krijgen we een heel raar land.”

 • Steden weten zich geen raad met ‘disruptors’

  Platformeconomie

  door: Erik Bouwer

  platformeconomie

  Tien jaar na hun start hebben Airbnb en Uber niet alleen hun respectievelijke markten verstoord, maar roepen ze vooral weerstanden op bij politiek en samenleving. Amsterdam worstelt, net als andere steden, al langere tijd met deze ‘disruptors’. Waarom zijn ze zo ongrijpbaar?

 • Leave no (wo)man behind

  Digitale inclusie

  door: Quita Hendrison

  digitale inclusie

  Ineens duikt het overal op: digitale inclusie. In rapporten, tijdens conferenties, in de private sector en in een Kamerbrief van staatssecretaris Knops. Gemeenschappelijke boodschap: iedereen moet meedoen. Na jaren van digitaal vooruitsnellen is het tijd om achterom te kijken… en te zien dat er veel achterblijvers zijn.

 • Hoe een 2 een 10 moet worden

  Ontwikkeling pgb-portaal

  door: Rineke van Houten

  PGB

  Volgende maand start een tweede pilot met het nieuwe ICT-portaal voor patiënten met een persoonsgebonden budget (pgb). Dat is groter nieuws dan het lijkt, na pittige debatten in de Tweede Kamer, steggelende stakeholders en bezorgde budgethouders.

 • Privacyhorror of welkome innovatie?

  Payment Services Directive 2

  door: Peter Olsthoorn

  PSD2

  Gaat de betalingsrichtlijn PSD2 ons helpen in ons financiële huishouden (de believers), of vergooien we hiermee ons laatste restje privacy aan de datamonsters (de sceptici)?

 • Data staan altijd in een politieke context

  Provincies werken aan digitale agenda

  door: Karina Meerman

  Marcel Thaens is sinds 1 juni 2018 CIO van de provincie Noord-Brabant. Vanaf dag één werkt hij aan een visie voor datagedreven werken. De kern: geen data om de data, geen technologie om de technologie. Digitalisering moet altijd gekoppeld zijn aan de maatschappelijke opgaven van de provincie.

 • ‘Eerst burgers beschermen, dan data’

  Sophie in ’t Veld over de macht van de overheid

  door: Karina Meerman

  Sophie in't Veld

  Technologie heeft ons veel moois gebracht, zegt Europarlementariër Sophie in ‘t Veld (D66). Maar het wordt tijd dat de EU–lidstaten bewuster leren omgaan met het verzamelen en delen van persoonsgegevens en de waarde ervan leren kennen. Anders is Europa straks slechts een continent van 500 miljoen melkkoeien die geld verdienen voor niet-Europese bedrijven. Zonder daar iets voor terug te krijgen.

 • Uitgeklede Woo goed voor informatiehuishouding

  Wet open overheid

  door: Peter Mom

  Uitgeklede Woo goed voor informatiehuishouding

  Zeven jaar nadat GroenLinks een initiatiefvoorstel voor een Wet open overheid (Woo) indiende, ligt een nieuw voorstel voor advies bij de Raad van State. Het oude moest grondig worden uitgekleed om dwarsliggende lagere overheden mee te krijgen. Toch heeft de Woo mogelijk een positief effect: de overheidsinformatie-huishouding kan eindelijk verbeteren.

 • Te complex voor een digitaal systeem?

  De vele gezichten van het DSO

  door: Bas Linders

  ambtelijke top

  2019 is het jaar van de waarheid voor het digitale onderdeel van de nieuwe Omgevingswet. Bij de programmaorganisatie die moet zorgen voor tijdige beschikbaarheid stapelen de deadlines zich op en stijgt de druk om te ‘leveren’, terwijl veel Nederlandse gemeenten zich nog niet lijken te realiseren dat ze in actie moeten komen om hun deel van de afspraken rondom de invoering van de wet na te komen. En de verantwoordelijke minister? Die schetst in de Tweede Kamer een beeld dat niet door alle betrokkenen wordt herkend.