
zoeken binnen de website
iBestuur Magazine 30
-
Geen concurrentie, maar vriendelijke competitie
Galileo, het andere ‘GPS’
door: Roel van der Heijden
Nooit financierde de Europese Commissie zo’n duur en complex project als het satelliet-navigatie-systeem Galileo. Na flinke kostenoverschrijdingen en vertragingen nadert het project zijn ontknoping: om de aarde draaien nu 22 satellieten die je overal in de wereld exact vertellen waar je bent. Maar waarom investeert Europa eigenlijk in een eigen systeem naast het Amerikaanse GPS-systeem?
-
Heel Holland ‘kunstmatig intelligent’
De Nationale AI-cursus
door: Cyriel van Rossum
Kunstmatige intelligentie (AI) duikt overal op, terwijl de gemiddelde Nederlander geen idee heeft wat het is. Sinds 1 januari is er de Nationale AI-cursus; online, gratis en voor alle Nederlanders. De initiatiefnemer wil de goegemeente niet bang maken, maar future proof. “Anders krijgen we een heel raar land.”
-
Steden weten zich geen raad met ‘disruptors’
Platformeconomie
door: Erik Bouwer
-
Leave no (wo)man behind
Digitale inclusie
door: Quita Hendrison
Ineens duikt het overal op: digitale inclusie. In rapporten, tijdens conferenties, in de private sector en in een Kamerbrief van staatssecretaris Knops. Gemeenschappelijke boodschap: iedereen moet meedoen. Na jaren van digitaal vooruitsnellen is het tijd om achterom te kijken… en te zien dat er veel achterblijvers zijn.
-
Hoe een 2 een 10 moet worden
Ontwikkeling pgb-portaal
door: Rineke van Houten
-
Privacyhorror of welkome innovatie?
Payment Services Directive 2
door: Peter Olsthoorn
-
Data staan altijd in een politieke context
Provincies werken aan digitale agenda
door: Karina Meerman
-
‘Eerst burgers beschermen, dan data’
Sophie in ’t Veld over de macht van de overheid
door: Karina Meerman
Technologie heeft ons veel moois gebracht, zegt Europarlementariër Sophie in ‘t Veld (D66). Maar het wordt tijd dat de EU–lidstaten bewuster leren omgaan met het verzamelen en delen van persoonsgegevens en de waarde ervan leren kennen. Anders is Europa straks slechts een continent van 500 miljoen melkkoeien die geld verdienen voor niet-Europese bedrijven. Zonder daar iets voor terug te krijgen.
-
Uitgeklede Woo goed voor informatiehuishouding
Wet open overheid
door: Peter Mom
Zeven jaar nadat GroenLinks een initiatiefvoorstel voor een Wet open overheid (Woo) indiende, ligt een nieuw voorstel voor advies bij de Raad van State. Het oude moest grondig worden uitgekleed om dwarsliggende lagere overheden mee te krijgen. Toch heeft de Woo mogelijk een positief effect: de overheidsinformatie-huishouding kan eindelijk verbeteren.
-
Te complex voor een digitaal systeem?
De vele gezichten van het DSO
door: Bas Linders
2019 is het jaar van de waarheid voor het digitale onderdeel van de nieuwe Omgevingswet. Bij de programmaorganisatie die moet zorgen voor tijdige beschikbaarheid stapelen de deadlines zich op en stijgt de druk om te ‘leveren’, terwijl veel Nederlandse gemeenten zich nog niet lijken te realiseren dat ze in actie moeten komen om hun deel van de afspraken rondom de invoering van de wet na te komen. En de verantwoordelijke minister? Die schetst in de Tweede Kamer een beeld dat niet door alle betrokkenen wordt herkend.