zoeken binnen de website

nieuws

 • Hof van Twente sleept IT-bedrijf voor de rechter na hack

  door: Eveline Meijer

  Gemeente Hof van Twente wil de schade van de veelbesproken hack in 2020 verhalen op de ict-leverancier. Volgens de gemeente leverde het bedrijf een wanprestatie. Switch IT stelt daarentegen dat de gemeente fouten heeft gemaakt. Hackers deden vanaf oktober 2019 al tienduizenden inlogpogingen per dag. Switch IT miste die signalen echter.

 • Nederland werkt mee in 3 'Large Scale Pilots' Digitale Identiteit

  door: Redactie iBestuur

  Eind dit jaar wil de Europese Commissie de eerste versie van de technische specificaties en standaarden voor een Europese Digitale Identiteit publiceren. Dan starten ook vier ‘grootschalige pilots’. Nederland sluit zich aan bij 3 van de 4 consortia die in het kader van de ‘Large Scale Pilots’ de Europese Digitale Identiteit gaan testen in belangrijke ‘use-cases’.

 • Kabinet presenteert Strategie Digitale Economie

  door: Redactie iBestuur

  Minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat heeft de Strategie Digitale Economie naar de Tweede Kamer gestuurd. Ze wil gaan werken aan een weerbare, ondernemende, vernieuwende en duurzame digitale economie, waarin iedereen in Nederland mee kan doen. Deze missie is uitgewerkt in een vijftal pijlers.

 • Gaat de Rijksoverheid stoppen met Facebook?

  door: Redactie iBestuur

  Na een zogeheten Data Protection Impact Assessment (DPIA) overweegt de rijksoverheid te stoppen met Facebook. Onderzoekers vonden maar liefst zeven hoge risico’s bij de gegevensverwerking. Het bedrijf moet maatregelen nemen om de zorgen van het Rijk weg te nemen.  Facebook verzet zich en noemt het rapport ‘onnauwkeurig’.

 • Queeny Rajkowski is 'Meest digibewust Kamerlid 2022'

  door: Redactie iBestuur

  VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski is tijdens het ECP Jaarfestival uitgeroepen tot het ‘Meest Digibewuste Kamerlid 2022’. Juryvoorzitter Tineke Netelenbos roemde niet alleen haar inhoudelijke kennis, maar ook haar energie en het feit dat ze aandacht heeft voor zowel cyberveiligheid, als voor de kansen van innovatie.

 • Veel websites van overheden nog altijd slecht beveiligd

  door: Redactie iBestuur

  Uit de laatste meting van Forum Standaardisatie blijkt dat slechts 53% van alle domeinnamen voldoet aan alle verplichte standaarden voor informatieveiligheid. Voor e-mail is dat percentage nog lager: slechts 44 procent voldoet aan de afspraken. Voor het eerst werd met een grotere set overheidsdomeinnamen gemeten.

 • AP: Stimuleer Europese Cloud-initiatieven

  door: Redactie iBestuur

  Het kabinetsplan om overheidsdata op te slaan bij commerciële clouddiensten brengt grote risico’s met zich mee, schrijft de Autoriteit Persoonsgevens in een brief aan de staatssecretaris. Opslag van data bij een Europees bedrijf zou qua privacy de beste keuze zijn. Veel cloudaanbieders zijn echter Amerikaans, de staatssecretaris zou Europese alternatieven moeten stimuleren.

 • NIB2-richtlijn door Europees parlement goedgekeurd

  door: Alexander Leeuw

  Het Europees Parlement heeft de nieuwe Europese cyberwet, de NIB2-richtlijn, goedgekeurd die burgers beter moet beschermen tegen cyberaanvallen. De wet is een update van een eerdere, inmiddels gedateerde richtlijn. Er komen strengere eisen en meerdere sectoren zullen met de wet rekening moeten houden

 • Vakmanschap en lifecyclemanagement grootste hordes bij ICT-plannen rijk

  door: Redactie iBestuur

  Digitale ambities genoeg in de IV-plannen van departementen. Maar er zijn twee belangrijke hordes te nemen, schrijft staatssecretaris Van Huffelen in haar Kamerbrief over rijksbrede beschouwing op de meerjarige, departementale informatieplannen. Hoe vinden we gekwalificeerd personeel en hoe krijgen we grip op de digitale landschappen?

 • Overheid investeert extra miljoenen in openbare bibliotheken.

  door: Redactie iBestuur

  Staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) wil dat elke gemeente een toekomstgerichte bibliotheekvoorziening heeft. Gaten in het fysieke bibliotheeknetwerk moeten worden gedicht en online bibliotheken uitgebreid. Gemeenten moeten er voor zorgen dat de toegang tot bibliotheken in de toekomst is gewaarborgd.

 • Nederlandse id-wallet: 'open source en gedecentraliseerd'

  door: Redactie iBestuur

  De Nederlandse versie van de ‘identiteitswallet’ wordt open source ontwikkeld en data wordt decentraal opgeslagen. De ICT-Uitvoeringsorganisatie van het Rijk (ICTU) bouwt aan een eerste proefversie van de nieuwe digitale identiteit: een digitale kluis waarin onder andere een rijbewijs, diploma of verzekeringsgegevens kan worden opgeslagen.

 • Kabinet presenteert Werkagenda Digitalisering

  door: Marjolein van Trigt

  In de Werkagenda Digitalisering die het kabinet 4 november presenteerde, ligt de focus op het borgen van publieke waarden, zoals privacy, toegankelijkheid en transparantie. De staatssecretaris erkent dat er nog veel moet gebeuren voordat de ict-systemen van de overheid de ambities kunnen waarmaken. ‘We hebben in alle opzichten een inhaalslag te maken.’

 • Centric blij met duidelijkheid na periode van onrust

  door: Redactie iBestuur

  Het managementteam van Centric is blij dat er na de uitspraak van de Ondernemingskamer duidelijkheid is over het bestuur van het bedrijf. Dat laten ze weten in een reactie op hun website. In het belang van de continuïteit van het bedrijf blijft Peter Mous, van wie de eerdere schorsing ongedaan is gemaakt, aan als niet uitvoerend bestuurder.

 • Agentschap Telecom wordt Rijksinspectie Digitale Infrastructuur

  door: Eveline Meijer

  De toezichthouder Agentschap Telecom gaat vanaf 1 januari 2023 verder onder de naam Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. Dat heeft de overheidsinstantie aan AG Connect laten weten. De toezichthouder behoudt zijn huidige taken, maar gaat ook nadrukkelijk investeren in de digitale veiligheid van Nederland.

 • Raad van Europa buigt zich over 'smart cities' en 'fake news'

  door: Redactie iBestuur

  Het Congres van Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa heeft tijdens de zitting op 25 oktober 2022 in Straatsburg, rapporten aangenomen over ‘smart cities’ en ‘hate speech and fake news’. Bij beide rapporten waren Nederlandse afgevaardigden betrokken: Jan Markink (Provincie Gelderland) en Wilma Delissen (Gemeente Raad Peel en Maas).