zoeken binnen de website

nieuws

 • Handboek quantumcommunicatie voor overheden

  door: Redactie iBestuur

  TNO, CWI en AIVD verwachten dat datasets die nu versleuteld worden opgeslagen over enkele jaren niet meer als veilig kunnen worden beschouwd. Kwantumcomputers zijn dan mogelijk al al krachtig genoeg om cryptografische standaarden te breken. Op 4 april verschijnt een handboek over veilige quantumcommunicatie.

 • Deventer gaat bestemmingsplannen controleren met drones

  door: Redactie iBestuur

  De gemeente Deventer gaat drones inzetten op bestemmingsplannen te controleren. Dit verhoogt de controle- en detectiekans en heeft daarmee een preventieve werking, zegt de gemeente. De kosten voor de opleiding en het aanschaffen van een drone bedragen volgens de gemeente 10.000 euro.

 • Testomgeving voor Gaia-X clouddiensten in mei 2023 klaar

  door: Redactie iBestuur

  De Nederlandse Gaia-X hub, TNO, BIT, Intermax, Info Support, SURF en AMS-IX gaan samen een nationale Gaia-X testomgeving bouwen. Cloudbedrijven kunnen er onderzoeken hoe ze kunnen voldoen aan de Europese cloudstandaarden, specificaties en regels van Gaia-X. De verwachting is dat de testomgeving in mei 2023 operationeel is.

 • "IT provincies heeft politieke aandacht nodig, maar niet té veel"

  door: Sjoerd Hartholt

  De verkiezingen van gisteren brengen op bestuurlijk vlak de nodige verschuivingen aan in de provinciale politiek. De vraag rijst of er, gezien de beperkte aandacht voor IT-uitdagingen in de programma’s wel genoeg bestuurlijke prioriteit is voor diverse IT-uitdagingen. Marten Tilstra, programmamanager Interprovinciale Digitale Agenda heeft er vertrouwen in.

 • Omgevingswet per 1 januari 2024 van kracht

  door: Martin Hendriksma

  Een krappe meerderheid in de Eerste Kamer stemde vanmiddag voor invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2024. Gemeenten en provincies drongen al maanden aan op een snelle invoeringsdatum. De oppositie wilde eerst meer zekerheid over de staat van het digitale stelsel, maar kreeg daarvoor niet genoeg stemmen bij elkaar.

 • Afhankelijkheid van de techreuzen neemt toe

  door: Redactie iBestuur

  Terwijl de Tweede Kamer bezwaren aantekent tegen de invloed van Amerikaanse cloudleveranciers bij de rijksoverheid, neemt de afhankelijkheid van Amerikaanse techreuzen Microsoft en Google bij Nederlandse organisaties in het algemeen juist sterk toe. Het aantal grote contracten blijkt in 2022 verdubbeld.

 • Dashboard Digitoegankelijkheid: overheid moet achterstand inhalen

  door: Redactie iBestuur

  4,5 miljoen mensen hebben problemen met het gebruiken van websites en apps van de overheid. 16 maart wordt een dashboard gelanceerd dat in één overzicht laat zien hoe toegankelijk de websites en apps van de overheid zijn. 25 procent van de geregistreerde websites en apps voldoen nog niet aan de wet rond digitale toegankelijkheid.

 • Eerste Kamer nog kritisch over invoering Omgevingswet

  door: Martin Hendriksma

  Het commentaar van de Raad van State op de staat van het Digitale Stelsel Omgevingswet is ‘te serieus om onweersproken te laten’, erkende minister De Jonge gisteren in wat eigenlijk het finale debat over de Omgevingswet in de Eerste Kamer had moeten worden. Hij zal er binnen een week per brief op reageren.

 • Rijk wil digitale toegankelijkheid verplichten bij IT-aanbestedingen

  door: Redactie iBestuur

  PIANOo, het Expertisecentrum Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, gaat toegankelijkheidseisen toevoegen aan het sectordossier. Alle inkopers van de overheid krijgen een set met eisen die ze kunnen stellen aan toegankelijkheid bij aanbestedingen.

 • De zeven IT-uitdagingen voor provincies in partijprogramma's

  door: Sjoerd Hartholt

  Provincies wachten grote uitdagingen, zoals de software van de Omgevingswet, nieuwe security-wetgeving en algoritmeregisters. In partijprogramma´s komen IT-dossiers zoals security, aanbestedingen en algoritmen echter weinig aan bod. iBestuur, AG Connect en Binnenlands Bestuur analyseerden 144 provinciale partijprogramma’s.

 • VS gaat techbedrijven meer verantwoordelijk maken voor cybersecurity

  door: Eveline Meijer

  De Amerikaanse regering wil de verantwoordelijkheid voor het voorkomen van cyberaanvallen meer bij (grote) techbedrijven neer gaan leggen. Dat blijkt uit de nieuwe National Cybersecurity Strategy die het Witte Huis donderdag heeft gepresenteerd. In het document ligt ook een grotere focus op ransomware.

 • Europese Commissie presenteert voorstel voor digitaal rijbewijs

  door: Sjoerd Hartholt

  De Europese Commissie heeft 2 maart jl. een voorstel gepresenteerd voor de invoering van een digitaal rijbewijs dat in de hele EU geldig is. Het vervangen of verlengen van een rijbewijs moet daarmee eenvoudiger worden. Het plan vraagt om vergaande afspraken en digitale samenwerking tussen de EU-lidstaten.

 • AP verscherpt toezicht op Eindhoven om privacyrisico’s

  door: Redactie iBestuur

  De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat het toezicht op Eindhoven intensiveren omdat de gemeente niet goed omgaat met persoonsgegevens. Datalekken worden niet of niet op tijd gemeld, verplichte scans op privacyrisico’s nagelaten en persoonsgegevens te lang bewaard.

 • Verouderde ICT UWV leidt tot uitstel nieuwe regelgeving

  door: Redactie iBestuur

  Ook bij UWV kampen ze met verouderde ICT-systemen. Minister Van Gennip van SZW heeft de invoering van het Besluit IKV opnieuw uitgesteld. Eerst moeten verouderde ICT-systemen, cruciaal zijn het toerekenen en verstrekken van uitkeringen, vervangen worden. Daarmee is er onvoldoende capaciteit beschikbaar om nieuwe wetgeving te implementeren.

 • EU-toezichthouder start pilot Europees cloudplatform

  door: Redactie iBestuur

  De European Data Protection Supervisor (EDPS) is begonnen met een pilotproject voor een eigen Europees cloudplatform. De EDPS doet dit niet alleen voor zichzelf. De instantie heeft een contract gesloten met een Nextcloud-partner dat open staat voor alle EU-instituten, -organen, -kantoren en -agentschappen.