zoeken binnen de website

nieuws

 • Doe mee aan onze enquête: integriteit in de praktijk

  door: Redactie iBestuur

  Integriteitskwesties rond bestuurders, ambtenaren of politici komen regelmatig aan het licht. Soms gaat het om strafbare feiten zoals fraude, zelfverrijking of schending van geheimhouding. Vaker nog zit het in het grijze gebied op de grens van het fatsoen. Het is de schemerzone waarin iedereen af en toe in verzeild raakt. Zes jaar geleden hielden we een enquête naar aanleiding van de Zembla-uitzending. Zijn onze normen in afgelopen jaren verschoven?

 • Dit zijn de Tweede Kamerleden met IT-onderwerpen in hun portefeuilles

  door: Sjoerd Hartholt

  Tweede Kamer

  De belangstelling voor digitale onderwerpen lijkt met 35 leden in de commissie Digitale Zaken overweldigend, maar het daadwerkelijke aantal Kamerleden met ICT-gerelateerde onderwerpen in hun portefeuille is een stuk kleiner. Slechts 11 Kamerleden aanwezig bij startbijeenkomst Digitale Zaken.

 • European Public Sector Awards (EPSA)

  Tot 10 mei a.s. kunnen projecten ingediend worden voor de European Public Sector Awards (EPSA) in de categorie ‘digitaal’. EPSA is op zoek naar voorbeelden van digitale oplossingen gericht op onder meer effectieve beleidsvorming, toegang tot informatie of diensten, communicatie met burgers of cybersecurity.

 • Europa wil burgers betrekken via gemeenten

  door: Simon Trommel

  De kans om de burger te betrekken bij de Europese Unie, zo ziet het kabinet de Conferentie over de Toekomst van de Europese Unie, schrijft minister Stef Blok (BuZa) aan de Eerste en Tweede Kamers. Hij wijst erop dat burgers, organisaties en andere initiatiefnemers ook burgerconsultaties kunnen ontwikkelen.

 • Omgevingswet waarschijnlijk opnieuw uitgesteld

  door: Redactie iBestuur

  Het lijkt er op dat de invoering van de Omgevingswet opnieuw uitgesteld gaat worden. De start van de wet staat nu nog gepland voor 1 januari 2022, maar minister Ollongren houdt rekening met nog eens een half jaar vertraging. Het technische systeem is nog niet op orde. Ze noemt twee alternatieve invoeringsdata: 1 april of 1 juli 2022.

 • Vaste Kamercommissie Digitale Zaken ingesteld

  door: Redactie iBestuur

  De Tweede Kamer heeft sinds donderdag 22 april een commissie Digitale Zaken. Renske Leijten van de SP is aangesteld als voorzitter. Met de nieuwe commissie wil de Kamer meer greep krijgen op ontwikkelingen in de digitalisering, omdat die grote gevolgen hebben voor samenleving, werkgelegenheid, veiligheid en democratie.

 • UWV: digitalisering doorgeslagen

  door: Redactie iBestuur

  De menselijke maat moet terug in het werk van het UWV. Dat zegt UWV-baas Maarten Camps in een interview in Trouw van 21 april: “We zijn de laatste jaren doorgeslagen in digitalisering”. Soms het het beter om de telefoon te pakken, te chatten of te videobellen om iemand uit te leggen hoe zijn uitkering in elkaar zit.

 • Forum Standaardisatie: 5 basisprincipes voor regie op internetdomeinen

  door: Redactie iBestuur

  Vaak weten organisaties niet hoeveel websites ze ondertussen in de lucht houden. Een recept voor voor verwarring, ontevredenheid en ook cybercrime. Forum Standaardisatie beschrijft in haar nieuwste publicatie ‘Regie op internetdomeinen: lessen uit de praktijk’ vijf basisprincipes waarmee organisaties het domeinbeheer op orde kunnen krijgen.

 • Onderzoek: 'Impact van technologie op de toekomst van de democratie'

  door: Redactie iBestuur

  De Technologie Kieswijzer maakt onderdeel uit van een onderzoek naar de impact van technologie op de toekomst van de democratie. In verband hiermee is Rudy van Belkom benieuwd naar het vertrouwen in de democratie. Is de democratie toe aan een update? En waar liggen kansen voor verbetering? Vult u de vragenlijst ook in?

 • Digitale Binnenhof Academy van start gegaan

  Afgelopen donderdag organiseerde de Digitale Binnenhof Academy de eerste lezing voor geïnteresseerde politici over digitale veiligheid. Professor Bibi van den Berg, hoogleraar Cybersecurity Governance verbonden aan de Universiteit Leiden en één van de vier wetenschappelijke leden van de Cyber Security Raad, ging na een korte openingslezing in op allerlei vragen van politici.

 • Chris van Dam wil zijn expertise blijven inbrengen in Tweede Kamer

  door: Redactie iBestuur

  De Tweede Kamer moet afscheid nemen van de digitale specialisten Kees Verhoeven (D66), Jan Middendorp (VVD en IT-politicus 2020), Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) en Chris van Dam (CDA). De laatste verzet zich ertegen. Kan het lukken? Van Dam is optimistisch: “Ik krijg steun uit heel veel hoeken, ook onverwachte.”