zoeken binnen de website

nieuws

 • Programma iBestuur Congres krijgt vorm

  door: Redactie iBestuur

  Centraal staan de digitale transformatie en de relatie tussen overheid en samenleving. De meer dan 50 break out-sessies en het plenaire programma worden live gestreamd vanaf de congres locatie. Op locatie vindt voor een groep genodigde i-bestuurders een debatprogramma plaats. Deze week is de aanmelding geopend: de eerste 200 inschrijvingen zijn binnen!

 • Discriminatie voorkomen in het ontwerp van AI

  door: Alexander Leeuw

  De huidige normen voor het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie (AI) hebben nog te weinig effect op de praktijk. Een groep wetenschappers van drie universiteiten en het College voor de Rechten van de Mens ontwikkelden de handreiking ‘Non-Discriminatie by Design’, waarmee organisaties die AI willen inzetten discriminatie kunnen voorkomen.

 • Eerste scan op 'vervuilde data' overheid bijna klaar

  door: Thijs Doornenbosch

  De Tweede Kamer heeft naar aanleiding van de Toeslagenaffaire aangedrongen op een overheidsbrede scan op onterechte registraties van nationaliteit, etniciteit en geboorteplaats in risicomodellen. De eerste inventarisatie – die van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid – is bijna gereed.

 • Minister van Digitale Zaken of houden zoals het is?

  door: Redactie iBestuur

  Hoe moeten we de governance inrichten rond digitalisering? Een minister van Digitale Zaken? Nu zijn drie ministeries verantwoordelijk. De NSOB publiceerde een essay over de governance van het digitaliseringsbeleid. Advies: ga niet versimpelen.

 • De Denen doen het beter

  door: Redactie iBestuur

  Denemarken is mondiaal koploper op het gebied van digitalisering. Wat is het geheim achter hun succes? Het ministerie van BZK liet het onderzoeken door PWC. Een centraal aangestuurd digitaliseringsmodel met een goede regie blijkt een belangrijke factor. De autonomie van individuele partijen en decentraal verdeelde budgetten leidt tot versnippering van kennis en een onevenwichtig ecosysteem.

 • Datacenters moeten vertrouwen winnen van overheden

  door: Sjoerd Hartholt

  Datacenters werken hard aan het behalen van duurzaamheidsdoelen. De sector hoopt op zoveel mogelijk zelfregulering als het gaat om energie-efficiëntie, waterverbruik en circulaire IT-apparatuur. Michael Winterson van European Data Centre Association (EUDCA) vertelde daarover tijdens State of the Dutch Data Centers 2021.

 • Overleg met informateur Mariëtte Hamer over digitalisering

  door: Redactie iBestuur

  Vrijdag 28 mei ontving informateur Mariëtte Hamer zeven vertegenwoordigers van organisaties actief in het digitale domein om te praten over diverse digitale onderwerpen die op de agenda van de kabinetsformatie moeten komen. Belangrijke thema’s waren digitale innovatie, digitale vaardigheden, digitale infrastructuur en een integrale bestuurlijke aanpak.

 • Technologie Kieswijzer: ‘De overheid moet meer grip krijgen op de digitale transitie'

  door: Redactie iBestuur

  Terwijl politieke partijen felle discussies voeren over het formatieproces, behandelt de Eerste Kamer een wet waarmee organisaties nog eenvoudiger data kunnen uitwisselen. De Stichting Toekomstbeeld der Techniek presenteerde vandaag de resultaten van de Technologie Kieswijzer. De verregaande impact van technologie vraagt om véél serieuzere, structurele politieke aandacht.

 • In Zuid-Holland leggen ze de eerste steen van het Grenzeloos Datalandschap

  door: Redactie iBestuur

  In het Grenzeloos Datalandschap gaan Provincie Zuid-Holland en de gemeenten Rotterdam en Den Haag kennis en vaardigheden delen op het gebied van data en technologie. Door data breed in de regio te delen wordt het volgens hen mogelijk het beleid effectiever te maken. Op 1 juni wordt het Grenzeloos Datalandschap officieel geopend.

 • Digitale sector wil minister van Digitale Zaken

  door: Redactie iBestuur

  Richt een ministerie van Digitale Zaken in. Ivo Roefs van de branchevereniging Dutch Digital Agencies (DDA) roept informateur Mariëtte Hamer op digitale zaken als belangrijk onderwerp op te nemen in het regeerakkoord. De oproep sluit aan bij een lange rij van verenigingen en experts.

 • Gemeente Den Haag laat zich weer hacken

  door: Redactie iBestuur

  Op maandag 27 september is het weer zover: Hâck The Hague. Een wedstrijd die de gemeente samen met Haags cybersecuritybedrijf Cybersprint organiseert. 200 ethische hackers uit binnen- en buitenland mogen proberen om kwetsbaarheden in de digitale infrastructuur van de gemeente en haar leveranciers op te sporen.

 • Sneak preview iBestuur magazine juli

  door: Redactie iBestuur

  Het komende iBestuur magazine ligt op 8 juli bij u op de mat. We interviewden o.a. Lisa van Ginneken (D66), nieuw in de Tweede Kamer maar vastbesloten om digitalisering stevig op de kaart te zetten. En we blikken uitgebreid vooruit op het IBestuur Congres 2021 dat op 15 september gehouden wordt.

 • Doe mee aan onze enquête: integriteit in de praktijk

  door: Redactie iBestuur

  Integriteitskwesties rond bestuurders, ambtenaren of politici komen regelmatig aan het licht. Soms gaat het om strafbare feiten zoals fraude, zelfverrijking of schending van geheimhouding. Vaker nog zit het in het grijze gebied op de grens van het fatsoen. Het is de schemerzone waarin iedereen af en toe in verzeild raakt. Zes jaar geleden hielden we een enquête naar aanleiding van de Zembla-uitzending. Zijn onze normen in afgelopen jaren verschoven?

 • Dit zijn de Tweede Kamerleden met IT-onderwerpen in hun portefeuilles

  door: Sjoerd Hartholt

  Tweede Kamer

  De belangstelling voor digitale onderwerpen lijkt met 35 leden in de commissie Digitale Zaken overweldigend, maar het daadwerkelijke aantal Kamerleden met ICT-gerelateerde onderwerpen in hun portefeuille is een stuk kleiner. Slechts 11 Kamerleden aanwezig bij startbijeenkomst Digitale Zaken.

 • European Public Sector Awards (EPSA)

  Tot 10 mei a.s. kunnen projecten ingediend worden voor de European Public Sector Awards (EPSA) in de categorie ‘digitaal’. EPSA is op zoek naar voorbeelden van digitale oplossingen gericht op onder meer effectieve beleidsvorming, toegang tot informatie of diensten, communicatie met burgers of cybersecurity.