
zoeken binnen de website
nieuws
Quantuminternet: welke kant willen we op?
'Fundamenteel debat nodig over nauwkeuriger en veiliger netwerk'
door: Frits de Jong, 6 juni 2019

Als we de verhalen mogen geloven, staan we aan de vooravond van een ander internet. Een internet dat niet is af te tappen en ook nog eens problemen aan kan pakken die met het huidige internet niet zijn aan te pakken. Tegelijk spelen er tal van vragen rond het quantuminternet. Wie bepaalt bijvoorbeeld wie straks gebruik mag maken van dat internet? Tijd voor een fundamenteel debat.
Heel Holland ‘kunstmatig intelligent’
De Nationale AI-cursus
door: Cyriel van Rossum, 27 mei 2019

Kunstmatige intelligentie (AI) duikt overal op, terwijl de gemiddelde Nederlander geen idee heeft wat het is. Sinds 1 januari is er de Nationale AI-cursus; online, gratis en voor alle Nederlanders. De initiatiefnemer wil de goegemeente niet bang maken, maar future proof. “Anders krijgen we een heel raar land.”
Steden weten zich geen raad met ‘disruptors’
Platformeconomie
door: Erik Bouwer, 23 mei 2019

Tien jaar na hun start hebben Airbnb en Uber niet alleen hun respectievelijke markten verstoord, maar roepen ze vooral weerstanden op bij politiek en samenleving. Amsterdam worstelt, net als andere steden, al langere tijd met deze ‘disruptors’. Waarom zijn ze zo ongrijpbaar?
Leave no (wo)man behind
Digitale inclusie
door: Quita Hendrison, 13 mei 2019

Ineens duikt het overal op: digitale inclusie. In rapporten, tijdens conferenties, in de private sector en in een Kamerbrief van staatssecretaris Knops. Gemeenschappelijke boodschap: iedereen moet meedoen. Na jaren van digitaal vooruitsnellen is het tijd om achterom te kijken… en te zien dat er veel achterblijvers zijn.
Hoe een 2 een 10 moet worden
Ontwikkeling pgb-portaal
door: Rineke van Houten, 9 mei 2019

Volgende maand start een tweede pilot met het nieuwe ICT-portaal voor patiënten met een persoonsgebonden budget (pgb). Dat is groter nieuws dan het lijkt, na pittige debatten in de Tweede Kamer, steggelende stakeholders en bezorgde budgethouders.
Privacyhorror of welkome innovatie?
Payment Services Directive 2
door: Peter Olsthoorn, 2 mei 2019

Gaat de betalingsrichtlijn PSD2 ons helpen in ons financiële huishouden (de believers), of vergooien we hiermee ons laatste restje privacy aan de datamonsters (de sceptici)?
Data staan altijd in een politieke context
Provincies werken aan digitale agenda
door: Karina Meerman, 25 april 2019

Marcel Thaens is sinds 1 juni 2018 CIO van de provincie Noord-Brabant. Vanaf dag één werkt hij aan een visie voor datagedreven werken. De kern: geen data om de data, geen technologie om de technologie. Digitalisering moet altijd gekoppeld zijn aan de maatschappelijke opgaven van de provincie.
‘Eerst burgers beschermen, dan data’
Sophie in ’t Veld over de macht van de overheid
door: Karina Meerman , 18 april 2019

Technologie heeft ons veel moois gebracht, zegt Europarlementariër Sophie in ‘t Veld (D66). Maar het wordt tijd dat de EU–lidstaten bewuster leren omgaan met het verzamelen en delen van persoonsgegevens en de waarde ervan leren kennen. Anders is Europa straks slechts een continent van 500 miljoen melkkoeien die geld verdienen voor niet-Europese bedrijven. Zonder daar iets voor terug te krijgen.
Uitgeklede Woo goed voor informatiehuishouding
Wet open overheid
door: Peter Mom, 28 maart 2019

Zeven jaar nadat GroenLinks een initiatiefvoorstel voor een Wet open overheid (Woo) indiende, ligt een nieuw voorstel voor advies bij de Raad van State. Het oude moest grondig worden uitgekleed om dwarsliggende lagere overheden mee te krijgen. Toch heeft de Woo mogelijk een positief effect: de overheidsinformatie-huishouding kan eindelijk verbeteren.
‘We moeten veel meer uitleggen’
Technische transparantie neemt algoritmeangst niet weg
door: Ruben Boyd, 25 maart 2019

‘Algoritmes bij de overheid zouden zo transparant mogelijk dienen te zijn’, schrijft minister van rechtsbescherming Sander Dekker op 8 oktober in een Kamerbrief. Maar is transparantie altijd de beste optie? Remco Boersma, projectleider Big Data Living Lab bij het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) legt uit waarom het ene algoritme het andere niet is.
De overheid moet voor eigen kanalen zorgen
Digitale communicatie
door: Erik Bouwer, 21 maart 2019

Hip en laagdrempelig: Facebook, WhatsApp en Twitter worden massaal door gemeenten ingezet om te communiceren met hun inwoners. Tegelijkertijd groeit van alle kanten de kritiek op big tech. De kans neemt toe dat de overheid binnenkort afscheid neemt van de kanalen die we dankzij big tech op het startscherm van onze smartphone hebben staan.
'Facebook en Twitter hebben geen nutsfunctie'
Verhoeven (D66): overheid moet eigen social mediakanalen ontwikkelen
door: Erik Bouwer, 19 maart 2019

Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66) wil dat de overheid niet langer Facebook, WhatsApp en Twitter inzet voor de communicatie met de burger. “Dat wekt de indruk dat die een soort nutsfunctie hebben.” De overheid moet hiervoor eigen kanalen ontwikkelen. Hij wil hiervoor een motie indienen bij de behandeling van de Wet digitale overheid.
‘Zijn we te ver doorgeschoten met wettelijke bescherming?’
door: Redactie, 18 maart 2019

“Misschien zijn we te ver doorgeschoten met wettelijke bescherming”. Volgens Bibi van den Berg, hoogleraar Cybersecurity Governance aan de Universiteit Leiden, zijn de sancties die kunnen worden opgelegd bij het niet melden van een datalek zo zwaar, dat organisaties vrij snel in een soort van kramp schieten.
Geen revolutie maar evolutie
SVB kiest ‘ouderwets’ COBOL-systeem
door: Fred van der Molen, 14 maart 2019

In 2014 brak de Sociale Verzekeringsbank een al jaren lopende grootschalige systeemvernieuwing af. Een moedige stap, zeker gezien de miljoeneninvestering die ermee gemoeid was. Soms is het zo gek nog niet om oude schoenen niet zomaar weg te gooien. Zeker niet als die oude schoenen legacysystemen zijn die met wat moderniseringen nog jaren als gegoten zitten.
Hoe brug te slaan tussen burgers en overheid?
Rondetafeldiscussie over armchair auditing
door: Frits de Jong, 7 maart 2019

Een brug slaan tussen burgers en overheid, bijvoorbeeld door burgers inzage te geven in de uitgaven van de overheid. Het klinkt mooi, maar het leidt ook tot veel vragen. Want waarom zou je dat willen? En als je daartoe besluit, hoe pak je dat dan aan? Gooi je als overheid álle beschikbare data ‘over de schutting’, of maak je vooraf een selectie? En wat levert het overheden eigenlijk op als je al die data en die informatie ontsluit en burgers mee laat kijken?