
zoeken binnen de website
nieuws
'Nog veel te sleutelen aan informatieketens'
René Matthijsse geïnstalleerd als lector
door: Freek Blankena, 4 april 2016

Samenwerken door informatie te delen in ketens en netwerken wordt onontkoombaar, of het nu bedrijven of overheden betreft, constateert René Matthijsse, kersvers Lector aan Fontys Hogeschool. Vooral bij lagere overheden moet er op dat gebied nog veel gebeuren.
European Truck Platooning Challenge 2016
Nederland baant weg voor slimme vrachtwagens
door: Mariëlle de Groot, 21 maart 2016

Truck platooning: digitaal gekoppelde vrachtwagens die als een ‘treintje’ over de Europese snelwegen rijden. Nederland maakt zich er als tijdelijk EU-voorzitter hard voor en organiseert de European Truck Platooning Challenge. Wat is truck platooning, waarom moeten we het willen, en wat vraagt realisatie van de Nederlandse overheid?
Big data in Rotterdam: zonder ‘silo’s’
door: Freek Blankena, 17 maart 2016

Veel overheidsorganisaties hebben het gevoel dat ze ‘iets met big data’ moeten doen, bijvoorbeeld om betere beslissingen te kunnen nemen. Maar het is misschien beter geen ‘Afdeling Big Data’ op te zetten met geavanceerde software en dataspecialisten, blijkt uit een proef in Rotterdam. ‘Van onderop’ de organisatorische datasilo’s doorbreken werkt daar goed.
Inloggen bij Belastingdienst met Idensys na selfie
door: Peter Olsthoorn, 10 maart 2016

Voor het doen van belastingaangifte kunnen duizenden proefpersonen inloggen via hun bank, maar ook met een smartphone-applicatie waarvoor authenticatie met een selfie plaatsvindt. Is er met al die mogelijkheden nog een nationale ID-kaart noodzakelijk straks?
‘PGB’s al binnen half jaar weghalen bij SVB’
door: Freek Blankena, 7 maart 2016

De Kamer heeft wel oren naar het beëindigen van de rol die de SVB heeft in het verzorgen van de PGB’s. Volgens ICT-deskundige René Veldwijk is dat goed, maar dan moet dat geen anderhalf jaar duren, maar slechts zes maanden. Dat betoogt hij in een open brief aan de Kamer.
De GDI in twee minuten
door: Freek Blankena, 23 februari 2016

Het bureau van de Digicommissaris heeft een filmpje gemaakt dat de werking van de Generieke Digitale Infrastructuur uitlegt. Uitgangspunt is de ‘mensgerichte aanpak’, die de plaats inneemt van de ‘traditionele opdeling in domeinen en sectoren’.
Nederlandse robotica is toe aan een coach
door: Cyriel van Rossum, 17 februari 2016

De Nederlandse roboticasector ontwikkelt zich snel en heeft een sterke koepelorganisatie nodig die krachten bundelt en Nederland opstoot in de vaart der volkeren. RoboNed wil zichzelf transformeren in zo’n organisatie.
Amsterdam opent Open Datalab
door: Fred van der Molen, 16 februari 2016

Amsterdam heeft een Open Datalab geopend. Met het lab heeft de hoofdstad nu naar eigen zeggen ook een fysiek knooppunt waar het halen van data, kennis over gebruik en technologie, het ontsluiten en het toepassen van data bij elkaar komen. Gelijktijdig is er ook een website geopend met een overzicht van alle beschikbare open data in de regio Amsterdam.
Rotterdam in zee met Dimpact
door: Freek Blankena, 3 februari 2016

De gemeente Rotterdam is lid geworden van Dimpact, het samenwerkingsverband dat met name draait om een gemeenschappelijk ontwikkeld zaaksysteem voor gemeenten.
Ook de infrastructuur moet smart
door: Fred Teunissen, 25 januari 2016

Welke technische infrastructuur is nodig voor smart city-toepassingen en wat is er al? Begint alles met een goede infrastructuur en volgen de toepassingen dan – op den duur – vanzelf wel? De eerste ervaringen in de praktijk laten zien dat er nog geen Golden Rule is. Of het moet zijn dat trial and error het pad naar de slimme stad effenen. Veel hoeft het niet te kosten.
Kritische Eenhoorn hamert op financiering en sturing
door: Freek Blankena, 21 januari 2016

We boeken vooruitgang met de e-overheid, maar fundamentele zaken gaan niet goed, stelde Digicommissaris Bas Eenhoorn tijdens de opening van het iBestuur Congres. De financiering is niet definitief geregeld, de sturing dreigt een slap compromis te worden en de overheid werkt nog niet als ‘één overheid’.
Duizend bloemen (moeten nog gaan) bloeien
door: Peter Mom, 20 januari 2016

Aan concepten, convenanten en memoranda of understanding geen gebrek. Aan verkenningen, proeftuinen en pilots evenmin. Maar aan welke toepassingen werkt smart Nederland?
Design is hoe het werkt
door: Mariëlle de Groot, 14 januari 2016

Design-denken als methode om maatschappelijke problemen op te lossen – de gemeente Eindhoven heeft er beleid van gemaakt. Strategisch designer Vera Winthagen mag het in de praktijk brengen: “We veranderen het speelveld.”
De slimme mensen zitten niet per se in het stadhuis
door: Martine Hemstede, 7 januari 2016

Welk bestuurlijk gewicht geef je het verschijnsel smart city? Een smart city kan een slimme gemeente betekenen, maar het kunnen ook de burgers búiten het gemeentehuis zijn die de lokale democratie interactief maken en daarmee de stad slimmer. “Het helpt niet als je iemand de baas maakt.”
Simone Roos: ‘Ambtenaren moeten gaan bewegen!’
door: Fred van der Molen, 22 december 2015

Rijksambtenaren komen onvoldoende van hun plaats. Minister Blok wil hun mobiliteit vergroten. Tegelijkertijd reorganiseert het ministerie van BZK. Wat betekent die reorganisatie voor de aansturing van de ICT en de digitale programma’s? En is bij ICT-functies niet zozeer een gebrek aan flexibiliteit, maar aan deskundig personeel het grote probleem?