
zoeken binnen de website
nieuws
Goede software is geen luchtspiegeling
door: Freek Blankena, 15 oktober 2015

Het komt maar al te vaak voor: een ICT-project bij de overheid dat niet van de grond komt, (mede) omdat de ontwikkelde software bij nader inzien kwalitatief onder de maat blijkt. Bestuurders/opdrachtgevers weten vaak niet wat die maat inhoudt. Maar er is wel degelijk meer grip op softwarekwaliteit mogelijk. “Elke nieuwe auto heeft toch ook een airbag?”
Belastingdienst zoekt heil in datalaag
door: Freek Blankena, 14 oktober 2015

Geen logge IT-projecten meer, maar een ‘datalaag’ vanwaaruit belastingplichtigen gerichter te benaderen zijn. De Belastingdienst wordt ‘informatiegestuurd’, ‘subjectgericht’, efficiënter en goedkoper. Maar vooral géén Big Brother, bezweert COO Hans Blokpoel.
‘Elias’ smoort mega-ambitie niet
door: Peter Mom, 8 oktober 2015

Gemeenten, provincies en waterschappen, althans hun koepels, sloten begin juli een bestuursakkoord met minister Schultz van Haegen over de invoering van een wet die alles rond de fysieke leefomgeving moet regelen. Omgevingswet: na het rapport-Elias een megaprogramma met mega-ambities.
Megaproject met haken en ogen
door: Peter Mom, 23 september 2015

Hoeveel wetten de Omgevingswet gaat vervangen, daarover lopen de berichten uiteen, maar dat bundeling van het omgevingsrecht in één wet, in de uitvoering ondersteund door een samenhangend stelsel van ICT-voorzieningen, een kolossale operatie is, staat buiten kijf.
Hans Wanders is ‘Baas BIT’
door: Bas Linders, 15 september 2015

Hans Wanders is sinds 1 maart Rijks CIO. De commisie Elias volgde hij als CIO van Randstad vanuit een ooghoek. “Pas toen ik wist dat deze baan vacant zou komen ben ik het gaan volgen en begonnen mijn handen te jeuken.” En toen? Een wiskundige tussen bestuursambtenaren. “Het helpt als een i-functionaris bij de overheid met zijn voeten in de ICT-modder heeft gestaan”. Baas BIT heeft er zin in.
Open data is leerschool voor de overheid
Open data: eenvoudig of complex veranderproces?
door: Mariëlle de Groot, 10 september 2015

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit maakt de inspectieresultaten van lunchrooms openbaar met de Horeca inspectiekaart. Open State Foundation dringt er op aan die informatie snel als open data beschikbaar te stellen. Waarom open data zo belangrijk zijn en waarom het voor overheidsorganisaties om een aanloop vraagt.
Nieuwe breedbandwet WIBON 'kostbare overkill'
door: Freek Blankena, 2 september 2015

De nieuwe wet WIBON moet de kosten van het aanleggen van breedbandnetwerken verlagen door onder meer medegebruik van fysieke infrastructuur af te dwingen via informatie-uitwisseling. Een nuttige ingreep? Belangrijke partijen zien vooral overkill uit Brussel – en weer een nieuw informatiesysteem.
De smalle marges van het integer zakendoen
'Klanten uitnodigen voor een golftoernooi was tot voor kort normaal'
door: Fred van der Molen, 20 augustus 2015

Nederland scoort geruststellend hoog in de jaarlijkse corruptie-index. Toch is deze eeuw het beeld van de onkreukbare dienaar van het volk enigszins bezoedeld geraakt. Wordt er steeds meer gerommeld of komt de lat hoger te liggen?
'Aanbesteders missen kennis, mentaliteit om te innoveren'
door: Nicole van der Steen, 6 augustus 2015

Aanbestedingsprocedures ontwikkelen zich de laatste jaren tot beleidsinstrumenten. De Europese Commissie stimuleert er thema’s als innovatie, duurzaamheid en sociaal ondernemen mee. Wat komt er via deze weg van deze thema’s terecht? Volgens Stephan Corvers, specialist in Europees aanbestedingsrecht, is er vooral op het gebied van innovatie nog een wereld te winnen.
Aanbesteden kán een beetje agile
door: Daan Kalmeijer, 28 juli 2015

Binnen Nederlandse overheidsorganisaties is agile werken eerder uitzondering dan regel. Eigenlijk past die werkwijze nauwelijks binnen de aanbestedingskaders, maar de agile-waarden en -principes zijn wel enigszins bruikbaar in aanbestedingstrajecten.
Welke apps heb je in 2015 echt nodig?
door: Tim Aarts, 24 juli 2015

Tijd om de app-balans op te maken. Of het nu op de bureau-pc of op mobile of tablet is, zonder apps ben je nergens als je de vruchten van moderne technologie wilt plukken. iBestuur maakt een mooie selectie uit het aanbod van apps die het leven overzichtelijker, makkelijker en inspirerender maken.
Aanbesteden verandert in 2016
De gevolgen van de Europese aanbestedingsrichtlijn op een rij
door: Bram Lamens, 23 juli 2015

De nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijn moet vanaf volgend jaar het aanbesteden nog goedkoper, flexibeler en eerlijker maken. Voor ICT-bedrijven is relevant dat er meer ruimte komt voor innovatieve dialogen. Over een ‘zwarte lijst’ lijken ze zich weinig zorgen te hoeven maken.
Miedema’s coöperatie in de steigers
door: Peter Mom, 16 juli 2015

Eindhoven, Woerden en Boxtel werken met ‘publiek ondernemer’ Swier Jan Miedema aan de vorming van een coöperatie om de gemeentelijke ICT en informatiehuishouding ‘te verbeteren, te standaardiseren, te delen met andere gemeenten en substantieel goedkoper te maken’.
Right to challenge geeft burgerinitiatief wind in zeilen
Maar eigenlijk is de challenge wederzijds
door: Mariëlle de Groot, 7 juli 2015

De overheid zoekt manieren om de doedemocratie in de praktijk te brengen. Actieve burgers willen meer eigenaarschap van hun wijk. Kan het ‘right to challenge’-burgerinitiatief en doedemocratie een vlucht geven? Waarom is het überhaupt nodig? Hoe regel je het en wat zijn voorwaarden voor succes?
'Onmogelijke opdrachten neem ik niet aan'
door: Bas Linders, 30 juni 2015

Ze is sinds 2012 lid van de raad van bestuur van UWV en daar verantwoordelijk voor de ICT-portefeuille. Daarnaast is ze voorzitter van de Manifestgroep. Voor de uitvoering van het PGB nieuwe stijl zou ze haar vinger niet hebben opgestoken, zegt ze. José Lazeroms digitaliseert UWV, maar niet tot elke prijs.