
zoeken binnen de website
nieuws
Maar begrijpen wij de vraag wel?
Computer says yes
door: Ruben Boyd, 13 november 2018

‘Het was Apple Maps die ons deze kant opstuurde. Als de politie iets van ons wil, klaag ik Apple aan’, jammerde een toerist tegen een verslaggever van het Amsterdamse AT5 nadat hij door de Piet Heintunnel was gefietst. ‘We hadden wel dood kunnen zijn’. Niet computer says no, maar computer says yes, bleek het probleem. Kunstmatige intelligentie die mensen aanzet om fouten te maken. Dat was niet wat ons beloofd was.
Een nieuw verhaal, een nieuwe vorm
Afscheid van ambtenaar 2.0
door: Marie Louise Borsje, 8 november 2018

Na tien jaar gaat er een strik om Ambtenaar 2.0, het platform voor de ambtenaar 2.0. Ooit begonnen als blogsite, groeide het uit tot een breed multimediaal platform. Maar de razendsnelle ontwikkelingen in de informatie-technologie vragen om een nieuwe beweging. “Ambtenaar 2.0 mag dan stoppen, het nadenken over vernieuwing houdt natuurlijk nooit op.”
‘Onbekend maakt ook onbemind’
Logius gaat zich prominenter profileren
door: Fred van der Molen, 1 november 2018

Eens een bouwkundestudente, nu algemeen directeur van Logius. Sinds een krap jaar staat Yvonne van der Brugge-Wolring aan het hoofd van de organisatie die bij het grote publiek vooral bekend is van de diensten DigiD, MijnOverheid en de Berichtenbox. Hoe kijkt zij terug op dat eerste jaar? En welke nieuwe richting slaat Logius in, zoals het jaarverslag aankondigt?
‘Er zijn straks meer things dan mensen’
Mona Keijzer over de digitale samenleving
door: Cyriel van Rossum, 25 oktober 2018

Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf staat op de drempel om geweldige digitaliseringskansen te verzilveren. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat, wil het een duwtje geven. Met speciale aandacht voor de veiligheid.
Bepaald geen overbodige luxe
Vijf maanden verplichte Functionaris Gegevensbescherming
door: Peter Mom, 24 oktober 2018

Vijf maanden AVG, dus vijf maanden een verplichte functionaris gegevensbescherming bij alle overheidsorganisaties. Hun eerste ervaringen leren: de Algemene verordening gegevensbescherming heeft het privacybewustzijn in de publieke sector bepaald geen overbodige boost bezorgd.
De lucht klaart op voor de drone
Van ‘drones mogen, mits’ naar ‘drones moeten, tenzij’
door: Cyriel van Rossum, 18 oktober 2018

De stormachtige ontwikkeling van de arendsogen en speurneuzen in de lucht wordt minder en minder belemmerd door regelgeving. De publieke sector ziet steeds meer kansen. Een overzicht. “Waar we vroeger een helikopter moesten regelen of een werkschip laten uitvaren, hoeven we nu alleen maar de kofferbak te openen.”
'Fundamentele rechten komen slechts toe aan natuurlijke personen'
Uitspraak hoger beroep seksrobot vs. bordeelhoudster
door: Rob van den Hoven van Genderen, 15 oktober 2018

In het hoger beroep tegen de uitspraak in kort geding tussen Sexy Sadie en Robotlove B.V. (Gladjakker) liet rechter Evert Stamhuis er geen misverstand over bestaan: “Fundamentele rechten komen slechts toe aan natuurlijke personen.” Wat Stamhuis betreft is robot Sadie een kunstmatige entiteit die geen beroep op bescherming van de vrije meningsuiting en de lichamelijke integriteit kan doen. Waarvan akte.
Nieuwe tijden, nieuwe rechten?
door: Ruben Boyd, 9 oktober 2018

Een bordeelhoudster die een kort geding aanspant tegen haar seksrobot voor het verspreiden van persoonlijke data van een misbruikende klant op social media. Het klinkt absurd, maar dat kort geding is precies wat er op 4 oktober plaatsvond. Het ludieke evenement stond in het teken van de expositie ‘Robot Love’ en diende gelijk als startschot van de Nederlandse Vereniging voor AI- en Robotrecht (NVAIR).
'Geen overheidsbesluit gebaseerd op foute registratie'
Uitkomsten enquête ethische dilemma's en technologie
door: Redactie, 2 oktober 2018

Negen op de tien respondenten accepteert niet dat een overheidsbesluit (bijvoorbeeld over een uitkering of een vergunning) gebaseerd is op een foutieve overheidsregistratie. Dat is een van de uitkomsten van een enquête over ethische dillema’s in relatie tot technologie. De enquête werd gehouden in aanloop naar een brede discussie over het onderwerp, die op maandag 17 september werd gehouden.
AI gaat over de kwaliteit van data
door: Frits de Jong, 26 september 2018

De meeste mensen denken dat ze nog nauwelijks met kunstmatige intelligentie te maken krijgen: de waarheid is anders. AI is overal. Ook bij de overheid. Hoe kunnen we kunstmatige intelligentie demystificeren en transparant inzetten? Hoe houden we grip op algoritmes? Een verslag van de iBestuur-bijeenkomst ‘Computer says no!’ “Op de een of andere manier moeten we de kwaliteit van de data verbeteren.”
'Kunstmatige intelligentie hoort in de wet'
door: Bas Linders, 13 september 2018

Het is tijd voor een in de wet verankerd stelsel van regels en afspraken over het gebruik kunstmatige intelligentie. “De transparantie van algoritmen moet je kunnen afdwingen”. D66-Europarlementariër Marietje Schaake keert niet terug na de verkiezingen van mei volgend jaar. Voor haar vertrek wil ze de ethiek van de inzet van AI op de politieke agenda zetten.
Welke open data toepassing verdient 20.000 euro?
door: Marieke Schenk, 22 augustus 2018

Een van de grootste pleitbezorgers in Nederland als het gaat om open data, was Saskia Stuiveling, de eerste vrouwelijke president van de Algemene Rekenkamer. In 2017 overleed Stuiveling, maar dankzij SODA (Stuiveling Open Data Award) blijft haar naam verbonden aan de ontwikkeling en toepassing van open data. Marieke Schenk over nut en noodzaak van de award.
Juridische bibliotheek in (e-)pocketformaat
door: Karina Meerman, 16 augustus 2018

De wettenpocket bundelt in één mobiele applicatie voor tablets alle relevante regelgeving en aanvullende informatie op een specifiek rechtsgebied of onderwerp. De nieuwste versie verschijnt deze zomer. Onno Muchall van UBR|KOOP legt uit hoe zijn organisatie deze gereedschapskist voor de juridisch medewerker bedacht en bouwde.
Sturen op een goed gesprek
door: Frits de Jong, 14 augustus 2018

Vastgeroeste overlegstructuren, weinig ruimte voor inspraak, het niet inzichtelijk hebben van alle belanghebbenden. Ilan Stoelinga, werkzaam in opdracht van de gemeente Haarlemmermeer, heeft er weinig mee. Hij opteert voor een koerswijziging. Maar hoe realistisch is zijn Harmonica-model en wat schieten de inwoners er eigenlijk mee op?
Ik zie, ik zie wat jij niet ziet…
Sensorenregister
door: Quita Hendrison, 8 augustus 2018

In het najaar van 2017 dook de term ineens op: sensorenregister. Prominente wethouders als Staf Depla (toenmalig wethouder Economie Eindhoven) en Kajsa Ollongren (toen nog bestuurder in de hoofdstad) haalden er de landelijke media mee: elke inwoner moet kunnen weten welke sensoren welke gegevens verzamelen in de openbare ruimte.