
zoeken binnen de website
nieuws
Zet de burger aan het werk!
door: Marieke Vos, 3 oktober 2013

Zelfbediening gaat gemeenten veel tijd en geld besparen. Laat burgers bijvoorbeeld met iBurgerzaken zelf online aangifte doen van een huwelijk of geboorte. “De burger is de goedkoopste ambtenaar.”
Opensource-Flamingo vliegt uit
door: Peter Mom, 25 september 2013

Provincies, gemeenten en andere overheden implementeren momenteel versie 4.3 van Flamingo, een viewer voor digitale kaarten en administratieve geodata, vrij beschikbaar als opensourcesoftware. Het is het eerste project van de Stichting Hergebruik Overheid.
Overheid ontmoet commercie in biometrie-ID
door: Peter Olsthoorn, 19 september 2013

De avond vóór de eerste drukbezochte bijeenkomst van het Identity Platform Nederland introduceerde Apple de iPhone met herkenning van vingerafdruk. Een strijd barst los.
Volksraadpleging 'Coevorden Bezuinigt'
door: Peter Mom, 10 september 2013

De bevolking van Coevorden vindt een eigen bijdrage voor een rollator of woningaanpassing geen taboe. Dat bleek uit een grotendeels via internet geleide ‘dialoog’ met inwoners over hoe jaarlijks zes miljoen te bezuinigen.
Arre Zuurmond predikt nog één keer
Geen knievallen meer voor de verticale orde
door: Peter Mom, 4 september 2013

Arre Zuurmond (Zenc, Belgen doen het beter, Kafkabrigade) wordt ‘Gemeentelijke Ombudsman’ van Amsterdam. Hij gaat burgers bijstaan die bureaucratisch bekneld raken. Hoe ziet zijn ideale overheid eruit? En de daarvoor noodzakelijke ICT?
Internetveiligheid hoort thuis in de boardroom
door: Cyriel van Rossum, 24 juni 2013

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof meent dat de publieke en private sector meer in detectie moeten investeren. “We moeten in een vroeg stadium aan de voorzijde acteren, ook offensief. We moeten actief kunnen ‘terughacken’, zodat we aanvallen kunnen voorkomen.” Een impressie van het veiligheidscongres ‘Meet the visionaries’.
BAG-kwaliteit blijft achter
door: Peter Mom, 13 juni 2013

Bij veel gemeenten voldoet de kwaliteit van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen niet aan de daaraan gestelde normen. Dit blijkt uit de eerste kwaliteitsinspecties. De BAG, met de Basisregistratie Personen (BRP) backbone van het stelsel van basisregistraties, moet elke drie jaar door een onafhankelijke inspectie-instelling worden gecontroleerd.
Overheden moeten stoppen met dienstverleningsdenken
door: Cyriel van Rossum, 5 juni 2013

De zoektocht naar het Land van OS, zo noemde Han Noten, burgemeester van Dalfsen, het streven naar de Optimale Schaal voor democratische besluitvorming en uitvoering van publieke taken. “Als u in het land van OS woont, bel me dan even, want ik kan het niet vinden.”
Orde op zaken bij provincie-ICT
door: Peter Mom, 30 mei 2013

De gemeenschappelijke ICT-voorzieningen van de provincies zijn hard toe aan harmonisatie en standaardisatie. Beheerorganisatie GBO provincies heeft daartoe een aanbesteding lopen die ook het aantal leveranciers waarmee wordt samengewerkt, aanzienlijk moet terugdringen.
Verbeter de GBA met huisbezoek
door: Marieke Vos, 22 mei 2013

Enkele tientallen gemeenten hebben hun GBA niet op orde. Gemeenten kunnen de kwaliteit van hun GBA sterk verbeteren met risicogestuurd huisbezoek. ICTU ontwikkelde hiervoor een methodiek, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Beter beleid met big data
door: Marieke Vos, 13 mei 2013

Gemeenten krijgen straks nieuwe taken, onder meer in de jeugd- en ouderenzorg. Ze zullen daarvoor beleid moeten ontwikkelen, maar ze kennen de groepen inwoners om wie het gaat niet. Big data geeft inzicht in wie er straks bij het gemeentelijk loket staat.
Burgemeesters keuvelen vooral op twitter
door: Peter Olsthoorn, 1 mei 2013

Getwitter van gemeenten en hun eerste burgers bevordert de politieke participatie niet of nauwelijks. Het is vooral gezellig en saai.
Regie knelpunt bij uitbesteden
door: Marieke Vos, 23 april 2013

Overheden kiezen vooral voor IT-outsourcing omdat ze willen focussen op hun kerntaken. Bedrijven vooral omdat ze willen besparen. Toch klaagt de overheid over tegenvallende kostenbesparingen, anders dan de bedrijven. Maar die hebben hun regie dan ook beter op orde. Dat blijkt uit onderzoek van Quint en Whitelane Research.
In Denemarken gaan ICT-projecten wél goed
door: Nicole Bodéwes, 18 april 2013

Ook in Denemarken overschreden grote ICT-projecten vaak het budget. Door bedrijven en overheden te stimuleren gebruik te maken van het zogenoemde K03-contract gebeurt dat nu niet meer. Tijdens iPoort van 11 april gingen diverse sprekers in op de relatie tussen overheid, bedrijfsleven en burgers tijdens grote ICT-projecten.
‘Afgeven aan de assistente’
door: Peter Mom, 2 april 2013

Weten patiënten waar ze ‘ja’ tegen zeggen als ze hun huisarts of apotheek toestemming geven hun medische gegevens aan andere zorgaanbieders beschikbaar te stellen? Dat mag betwijfeld worden. iBestuur bekeek op 22 websites hoe huisartsen en apotheken patiënten informeren en medewerking vragen. Dat leverde op z’n zachtst gezegd een zeer diffuus beeld op.