
zoeken binnen de website
nieuws
Het Kloosterhoeveberaad is terug
door: Freek Blankena, 26 april 2016

Het Kloosterhoeveberaad is wederopgestaan. Een los verbond van gemeenten en Manifestpartijen probeert zinvolle initiatieven in e-dienstverlening aan te zwengelen, zonder al te veel ‘Haagse’ tussenkomst. Samen dineren doen ze overigens niet meer.
Bureaucratie en concurrentie in het sociaal domein
door: Marieke Vos, 22 april 2016

GGZ-aanbieder Lentis nam zes extra FTE aan om de contacten met gemeenten en zorgverzekeraars administratief in goede banen te leiden. “Ik geloof nog steeds in de beloften van de decentralisaties en hoop dat het overgangsperikelen zijn waar we nu mee te maken hebben”, zegt Martin Sitalsing, bestuurder van Lentis en FPC Dr. S. van Mesdag.
Ontwikkelen zonder zekerheden
AERIUS-systeem voor stikstofvergunningen is klaar
door: Freek Blankena, 21 april 2016

Een systeem ontwikkelen voor vijftien opdrachtgevers om beleid vorm te geven dat nog niet eens in de besluitvormingsfase zit? Het lijkt een recept voor mislukking, maar het blijkt mogelijk – door veel te ‘scrummen’ en eindgebruikers erbij te betrekken. “Het heeft geschuurd, maar er zijn mooie dingen gemaakt.”
Identity of Things
Als Dingen gaan praten kun je ze niet meer vertrouwen
door: Fred van der Molen, 14 april 2016

Terwijl de Nederlandse overheid zich nog het hoofd breekt over de opvolger van DigiD, dringt zich een nieuwe werkelijkheid op waarin niet alleen mensen, maar ook organisaties, apparaten, transacties en datasets van een betrouwbare identiteit moeten worden voorzien. Welkom in het Internet of Things!
‘Alles is mobiel, mobiel is alles’
Maar niet heus!
door: Peter Lievense, 12 april 2016

Iedereen een smartphone en elke afdeling een eigen app maakt nog geen mobiele overheid. Daar komt meer bij kijken. Een tiental ambtenaren met elk een eigen vragenlijstje reisde af naar het Mobile World Congress in Barcelona. iBestuur ging mee.
Jacob Kohnstamm en het nieuwe geld
door: Bas Linders, 11 april 2016

Onze privacywaakhond krijgt een nieuwe baas. Sinds 2004 waakt Jacob Kohnstamm over de juiste toepassing van de Wet bescherming persoonsgegevens. Hij zag de afgelopen twaalf jaar de explosieve groei van een databerg die steeds meer dient als grondstof voor het verdienmodel van anderen. Kohnstamm waarschuwt bij zijn vertrek voor onderschatting van de risico’s van een slordige omgang met ‘het nieuwe geld’.
DICTU-aanbesteding gestaakt na BIT-advies
door: Freek Blankena, 6 april 2016

Een aanbesteding voor een basisvoorziening voor zaakgericht werken vanuit de DICTU-cloud, ten behoeve van twee inspectie-organisaties, is stopgezet na een aan minister Kamp (EZ) uitgebracht BIT-advies. De begin 2015 uitgeschreven aanbesteding moest in eerste instantie een als online-dienst ingerichte voorziening voor zaakgericht werken (ZGW) opleveren voor de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) en het Agentschap Telecom (AT).
'Nog veel te sleutelen aan informatieketens'
René Matthijsse geïnstalleerd als lector
door: Freek Blankena, 4 april 2016

Samenwerken door informatie te delen in ketens en netwerken wordt onontkoombaar, of het nu bedrijven of overheden betreft, constateert René Matthijsse, kersvers Lector aan Fontys Hogeschool. Vooral bij lagere overheden moet er op dat gebied nog veel gebeuren.
European Truck Platooning Challenge 2016
Nederland baant weg voor slimme vrachtwagens
door: Mariëlle de Groot, 21 maart 2016

Truck platooning: digitaal gekoppelde vrachtwagens die als een ‘treintje’ over de Europese snelwegen rijden. Nederland maakt zich er als tijdelijk EU-voorzitter hard voor en organiseert de European Truck Platooning Challenge. Wat is truck platooning, waarom moeten we het willen, en wat vraagt realisatie van de Nederlandse overheid?
Big data in Rotterdam: zonder ‘silo’s’
door: Freek Blankena, 17 maart 2016

Veel overheidsorganisaties hebben het gevoel dat ze ‘iets met big data’ moeten doen, bijvoorbeeld om betere beslissingen te kunnen nemen. Maar het is misschien beter geen ‘Afdeling Big Data’ op te zetten met geavanceerde software en dataspecialisten, blijkt uit een proef in Rotterdam. ‘Van onderop’ de organisatorische datasilo’s doorbreken werkt daar goed.
Inloggen bij Belastingdienst met Idensys na selfie
door: Peter Olsthoorn, 10 maart 2016

Voor het doen van belastingaangifte kunnen duizenden proefpersonen inloggen via hun bank, maar ook met een smartphone-applicatie waarvoor authenticatie met een selfie plaatsvindt. Is er met al die mogelijkheden nog een nationale ID-kaart noodzakelijk straks?
‘PGB’s al binnen half jaar weghalen bij SVB’
door: Freek Blankena, 7 maart 2016

De Kamer heeft wel oren naar het beëindigen van de rol die de SVB heeft in het verzorgen van de PGB’s. Volgens ICT-deskundige René Veldwijk is dat goed, maar dan moet dat geen anderhalf jaar duren, maar slechts zes maanden. Dat betoogt hij in een open brief aan de Kamer.
De GDI in twee minuten
door: Freek Blankena, 23 februari 2016

Het bureau van de Digicommissaris heeft een filmpje gemaakt dat de werking van de Generieke Digitale Infrastructuur uitlegt. Uitgangspunt is de ‘mensgerichte aanpak’, die de plaats inneemt van de ‘traditionele opdeling in domeinen en sectoren’.
Nederlandse robotica is toe aan een coach
door: Cyriel van Rossum, 17 februari 2016

De Nederlandse roboticasector ontwikkelt zich snel en heeft een sterke koepelorganisatie nodig die krachten bundelt en Nederland opstoot in de vaart der volkeren. RoboNed wil zichzelf transformeren in zo’n organisatie.
Amsterdam opent Open Datalab
door: Fred van der Molen, 16 februari 2016

Amsterdam heeft een Open Datalab geopend. Met het lab heeft de hoofdstad nu naar eigen zeggen ook een fysiek knooppunt waar het halen van data, kennis over gebruik en technologie, het ontsluiten en het toepassen van data bij elkaar komen. Gelijktijdig is er ook een website geopend met een overzicht van alle beschikbare open data in de regio Amsterdam.