
zoeken binnen de website
nieuws
‘Het moet wel wat concreter’
door: Freek Blankena, 5 februari 2015

iBestuur vraagt een aantal betrokkenen om hun visie op de kabinetsreactie op het rapport-Elias. PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug is positief, maar vindt de aangedragen maatregelen nog niet helder genoeg. “Het moet wel een BIT met een bite zijn.” Zij wil de maatregelen in een debat met minister Blok nog verder aanscherpen.
Bas Eenhoorn: “Kabinet geeft me doorzettingsmacht”
door: Fred van de Molen, 16 januari 2015

Digicommissaris Bas Eenhoorn heeft het kabinet achter de hand als er iets moet gebeuren, zei hij op het iBestuur Congres 2015. Eenhoorn verwerpt de typering van de commissie Elias dat zijn de Digicommissaris een machteloze figuur is zonder doorzettingsmacht. Eenhoorn: “Ik heb een fantastisch uitgangspunt. Het kabinet is de club die het voor mij regelt als ik vind dat er iets moet gebeuren.“
Eén CIO Rijk? Een team is beter
door: Marieke Vos, 10 december 2014

Veertien trainees solliciteerden samen op de functie van CIO Rijk. ‘Wij geloven dat wij samen genoeg in huis hebben aan kennis, ervaring en lef om de overheidsdigitalisering naar een volgende fase te brengen’, schrijven ze in hun sollicitatiebrief. Een team als CIO? Headhunter Tim Kamphorst ziet het wel gebeuren.
Chris Verhoef vreest ‘BIT zonder bite’
door: Peter Mom, 27 november 2014

De commissie Elias adviseert de instelling van een Bureau ICT-toetsing dat vooraf ICT-projecten tegen het licht moet houden zodat het slecht voorbereide projecten af kan blazen. Er ligt echter al een kwart eeuw een Besluit Informatievoorziening Rijksdienst dat dergelijke onafhankelijke contra-expertises onder regie van BZK verplicht maar dat niet of nauwelijks gebruikt wordt en waarvan de commissie blijkbaar geen weet had.
Drie decentralisaties, regie op informatie
Verslag van het iBestuur symposium op 3 november
door: Frits de Jong, 11 november 2014

Door samen op te trekken en door te standaardiseren is het zeker mogelijk kosten te besparen op de ICT die de decentralisaties mogelijk moet maken. Dat werd duidelijk tijdens het iBestuur symposium 3D, regie op informatie.
Mobiel werken, meer dan een app
Verslag van het iBestuur symposium op 30 oktober
door: Marieke Vos, 6 november 2014

Mobiel werken is meer dan een app gebruiken, dat werd vrij snel duidelijk op het iBestuur symposium van 30 oktober. Er werd gesproken over intieme technologie en wat er in de interne ICT geregeld moet worden voor verstandig mobiel gebruik. En over waarom voor het CBS een ‘api store’ zinvoller is dan een ‘app store’.
Ton Elias: "Het is geen rocket science!"
door: Bas Linders, 16 oktober 2014

Het Bureau toetsing ICT-projecten wordt geen bureaucratische orgaan van waaruit ambtenaren andere ambtenaren bestrijden. Het BIT is speerpunt in de aanbevelingen van de Tijdelijke commissie ICT, die gisteren rapport uitbracht. Commissie-voorzitter Ton Elias stelt zich een kleine groep slimme IT’ers voor die ‘op een kilometer afstand’ kunnen zien dat een project verkeerd wordt aangepakt.
Food for thought
26 september 2014

Tijdens een ‘Diner Pensant’ ontmoetten CIO’s uit publieke en private sector elkaar in oudste stadsherberg van Den Haag, ‘t Gouden Hooft. Het meeste dat besproken werd, bleef binnenskamers. Pieter Buiten, IT Strateeg bij CBS, wilde wel een boekje open doen over de veranderende positie van CBS in de informatiesamenleving.
GemCloud belooft gemeenten fors goedkopere ICT
door: Peter Mom, 22 mei 2014

Gemeenten kunnen in veel minder tijd en tegen veel geringere kosten over applicaties en andere software beschikken dan ze gewend zijn bij hun traditionele ICT-leveranciers. Dat willen de gemeenten Den Haag en Eindhoven en het ministerie van Binnenlandse Zaken aantonen met hun ‘demonstratieproject’ GemCloud. Later vandaag presenteren zij in Den Haag de eerste resultaten op het symposium ‘ICT voor de overheid: leren hoe het anders kan’.
Het lef en de lessen van digitaal Denemarken
door: Margot Meijer, 3 april 2014

Modern, idealistisch en kosteneffectief: de Deense overheid is ver gevorderd met hun eGovernment-strategie. Vanaf 2015 verloopt het grootste deel van de communicatie en dienstverlening met burgers en bedrijven verplicht digitaal. Zowel op nationaal als op lokaal niveau.
Tweede Kamer ‘op de rem’ voor opvolger DigiD
door: Peter Olsthoorn, 6 maart 2014

Het voorstel voor het nieuwe stelsel voor online identificatie, eID, biedt te veel onzekerheden. De Tweede Kamer wil de tijd nemen om de opvolger van DigiD goed in de steigers te zetten, maar het bedrijfsleven dringt aan op snelheid.
Alleen ga je sneller, samen kom je verder
Elly Bogerman stopt in april als directeur ICTU
door: Freek Blankena, 19 december 2013

Na zeven jaar zal Elly Bogerman komend voorjaar vertrekken als directeur ICTU. Ze kijkt tevreden terug op die periode, maar ziet ook nog wat kansen voor verbetering.
Delven naar het digitale goud
door: Marieke Vos, 12 december 2013

De discussie rond open data wordt gekenmerkt door extremen, zo bleek tijdens het Topoverleg de Informatie Overheid. De overheid is duidelijk nog zoekende naar hoe open data en big data te gebruiken.
Rapportcijfer dienstverlening 0,1 punt omhoog
door: Peter Mom, 11 december 2013

Burgers geven de overheidsdienstverlening het rapportcijfer 6,8. Dat is ietsje meer dan in 2008 (6,7), 2009 (6,6) en 2010 (6,7). Het aantal mensen dat een 8, 9 of 10 geeft is gegroeid naar 34 procent (was 29 procent in 2008). Maar het aantal dat de overheidsdienstverlening onvoldoende vindt ook: van 13 (2008) naar 17 procent.
Weinig vertrouwen in digitale overheid
door: Peter Mom, 9 december 2013

Ruim een derde van de Nederlanders heeft geen vertrouwen in de manier waarop de overheid met hun gegevens omgaat. Bijna de helft heeft geen fiducie in de veiligheid van ICT-systemen van de overheid. Dat blijkt uit een door 48.000 personen ingevulde enquête van de Nationale ombudsman.