zoeken binnen de website

nieuws

 • Kabinet wil inlichtingendiensten meer armslag geven

  door: Redactie iBestuur

  Met een nieuwe, tijdelijke wet wil het kabinet de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten meer ruimte geven om sneller en effectiever hacks te kunnen plaatsen en op grote schaal internetverkeer te kunnen aftappen. Het toezicht op de diensten AIVD en MIVD moet dynamischer worden, minder vooraf, meer tijdens en na operaties.

 • Nieuwe app van MijnOverheid: MijnGegevens

  door: Redactie iBestuur

  Het ministerie van BZK heeft de MijnGegevens-app geïntroduceerd. De app biedt gebruikers de mogelijkheid om persoonlijke gegevens, die de overheid heeft geregistreerd, snel in te zien. Bijvoorbeeld inkomensgegevens of wanneer de volgende APK is. En belangrijke data, zoals de verloopdatum van een paspoort of rijbewijs, kunnen direct aan de agenda toegevoegd worden.

 • Plannen hyperscale datacenter Zeewolde tijdelijk gestaakt

  door: Redactie iBestuur

  Na oproepen van de eerste Kamer en Tweede Kamer aan het kabinet om de bouw van een hyperscale datacenter in Zeewolde tegen te houden, heeft Facebooks moederbedrijf Meta besloten de ontwikkeling van het megadatacenter tijdelijk te staken. Voor hoelang is niet duidelijk. Het wachten is en blijft op het Rijksvastgoedbedrijf, dat moet bepalen of het grond wil verkopen aan Meta.

 • Brancheorganisaties: Digitale kabinetsplannen gebaseerd op verouderde agenda's

  door: Redactie iBestuur

  Goed dat het kabinet in toenemende mate aandacht heeft voor verdergaande digitalisering, maar de plannen zijn volgens brancheverenigingen in de digitale infrastructuur en netbeheer te veel gebaseerd op verouderde digitale agenda’s, terwijl de digitale ontwikkelingen voortrazen. In een brief aan het kabinet dringen ze aan op intensivering van het beleid.

 • Investeringen digitale transformatie coronaherstelfonds naar Tweede Kamer

  door: Redactie iBestuur

  Het kabinet heeft de Tweede Kamer een eerste plan voorgelegd wat het wil gaan doen met de Europese miljarden die bedoeld zijn voor herstel na de coronacrisis. Digitale transformatie is een van de pijlers in het plan. Deze projecten staan op de wishlist. Het definitieve plan wordt in juni aan de Kamer gepresenteerd.

 • Kan het duurzamer met datacenters?

  door: Redactie iBestuur

  Datacenters staat onder zowel politieke als financiële druk. De Eerste Kamer riep het kabinet vorige week op om de komst van het megadatacentrum in Zeewolde tegen te houden. En de huidige energieprijzen dwingen de datacenters tot uitstel van investeringen, onder andere in nieuwe technieken die tot minder energieverbruik moeten leiden.

 • EU-akkoord over nieuwe spelregels Big Tech

  door: Redactie iBestuur

  Het Europees Parlement en de Europese Commissie zijn 24 maart jl. akkoord gegaan met de Digital Markets Act (DMA). Door deze nieuwe Europese wetgeving moeten grote techbedrijven aan strengere wetgeving voldoen. ‘Een nieuw tijdperk van techregulering’, zo typeert EP-lid Andreas Schwab het akkoord. Het is de bedoeling dat de regels eind dit jaar of in 2023 ingaan.

 • Cybersecurity: met simulaties vooruitkijken

  door: Redactie iBestuur

  Een securitymaatregel heeft vaak gevolgen op hardwareniveau, voor leveranciers en voor het personeel. Daarmee heb je een heel divers palet aan bedrijfskundige vraagstukken om te begrijpen. Deze complexe vraagstukken kun je met een simulatie aan het licht brengen. Sander Zeijlemaker pleit voor slimmere investeringen.

 • Overheid gaat aftapbaarheid van chatdiensten onderzoeken

  door: Redactie iBestuur

  De rijksoverheid gaat onderzoeken of chatdiensten als WhatsApp en Signal aftapbaar gemaakt kunnen worden. Die kennen nu geen wettelijke medewerkings- en aftapbaarheidsverplichtingen, zoals aanbieders van openbare telecommunicatiediensten en –netwerken. Politie, OM en inlichtingendiensten worden hiermee beperkt in de uitvoering van hun werk.

 • Brief over digitaliseringsstrategie naar Tweede Kamer

  door: Redactie iBestuur

  Het kabinet wil dat grote techbedrijven meer doen om discriminatie, polarisatie en bedreiging van de democratie tegen te gaan. Publieke waarden en het perspectief van gebruikers moeten centraal staan. De overheid gaat normerend optreden om die publieke waarden te bewaken. Dat schrijft staatssecretaris Alexandra Van Huffelen (Digitalisering) in een brief aan de Tweede Kamer.

 • Gemeenteraadsverkiezingen: te weinig ambitie en kennis van digitalisering

  door: Sjoerd Hartholt

  IT-kosten, inkoopbeleid, cybersecurity: bij vrijwel alle partijen wordt IT amper benoemd. Dat blijkt onderzoek van Fontys Hogescholen onder programma’s van lokale partijen van de 44 grootste gemeenten. “Dit is na twee jaar pandemie waarin Nederland volledig online is gaan functioneren onbegrijpelijk. Het is juist een prachtige kans om juist meer te investeren in een digitale infrastructuur.”

 • AIVD en de MIVD krijgen mogelijk meer digitale surveillance bevoegdheden

  door: Redactie iBestuur

  Het kabinet grijpt de de situatie in Oekraïne aan om de bevoegdheden van de inlichtingendiensten in Nederland uit te breiden. Dat blijkt uit een nog geheim wetsvoorstel dat de Volkrant ingezien heeft. De diensten zouden onder de huidige wetgeving niet snel genoeg kunnen handelen bij digitale dreigingen.

 • Lisa van Ginneken is IT-politicus van het jaar 2021

  door: Redactie iBestuur

  De lezers van AG Connect hebben Lisa van Ginneken (D66) verkozen tot IT-politicus van 2021. Het Tweede Kamerlid ontving 481 (33 procent) van de 1.460 stemmen en bleef daarmee de overige zes genomineerden ruimschoots voor. Het belang van IT voor de hele maatschappij is volgens haar evident: “IT doorkruist alles”.

 • Beste protestslogan 2021

  door: Redactie iBestuur

  Digitaal activisme, online protest, desinformatie; het is een grote rol gaan spelen in de samenleving. En heeft daarmee invloed op de democratie. Tegenover die relatief nieuwe tools moeten we inzichten en middelen bedenken om de democratie te beschermen. Met de Verkiezing van de beste Protestslogan wil Rudy van Belkom een discussie stimuleren over onze democratie.

 • Apeldoorn wil hotspot zijn op het gebied van veiligheid en digitalisering

  door: Redactie iBestuur

  Waar Wageningen goed is op het gebied van food en in Nijmegen in gezondheidszorg, wil Apeldoorn een hotspot worden op het gebied van veiligheid en digitalisering. Het nieuwe Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD), waarin bedrijven, overheden en kennisinstellingen hun krachten hebben gebundeld, heeft nationale ambities.