zoeken binnen de website

nieuws

 • Voorstel Interbestuurlijke datastrategie naar Tweede Kamer

  door: Redactie iBestuur

  Data zijn cruciaal voor beleid en samenleving. Samen met andere departementen, uitvoeringsorganisaties, VNG, Unie van Waterschappen en IPO stelde staatssecretaris Knops een interbestuurlijke datastrategie op. Hierin wordt geschetst hoe de overheid maatschappelijke opgaven beter kan aanpakken met behulp van data. Hij stuurde het voorstel 18 november jl. naar de Tweede Kamer.

 • Delftse principes voor digitale soevereiniteit

  door: Redactie iBestuur

  De gemeenteraad in Delft heeft 18 november jl. het initiatiefvoorstel ‘Delftse principes voor digitale soevereiniteit’ unaniem aangenomen. Het voorstel is ingediend door de fracties van STIP, Onafhankelijk Delft, D66 en GroenLinks. “Door digitale soevereiniteit te omarmen houdt de gemeente zeggenschap over haar digitale infrastructuur en haar gegevens,” stelt STIP-raadslid Marcel Harinck.

 • Safeonweb: Belgen krijgen app die waarschuwt voor cyberdreigingen

  door: Redactie iBestuur

  De Belgische overheid heeft een app uitgebracht waarmee Belgen kunnen zien of hun eigen WiFi-netwerken geïnfecteerd zijn. Ook toont de app nieuws over andere, meer algemene digitale dreigingen. In de ontwikkelingsfase hebben burgers miljoenen verdachte berichten naar Centrum voor Cybersecurity België gestuurd.

 • Justitiële ict wordt nieuw agentschap

  door: Redactie iBestuur

  Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil per 1 januari 2022 de nieuw te vormen Justitiële ICT Organisatie als agentschap van start laten gaan. Hij heeft de Tweede Kamer in een brief gevraagd met dit voornemen in te stemmen.

 • Bits of Freedom nomineert drie kabinetsleden voor Big Brother Award

  door: Redactie iBestuur

  Geen genomineerden vanuit het bedrijfsleven. De prijs voor de grootste privacyschender van Nederland gaat dit jaar naar een lid van het kabinet. De drie genomineerden zijn de demissionaire ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), en staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen). U kunt nu uw stem uitbrengen.

 • Lisa van Ginneken gekozen tot meest digibewuste Kamerlid 2021

  door: Redactie iBestuur

  Tijdens het ECP Festival op 11 november is Lisa van Ginneken, Kamerlid voor D66, door een vakjury van experts en ex-Kamerleden uitgeroepen tot meest digibewuste Kamerlid van 2021. ‘Bevlogen, visionair en duidelijk zichtbaar met moties, Kamervragen en op sociale media’, noemde Auke Plas haar, die namens de jury de uitspraak bekend maakte.

 • WRR waarschuwt: Nederland is onvoldoende voorbereid op impact van AI

  door: Redactie iBestuur

  Kunstmatige intelligentie (AI) gaat ons leven fundamenteel veranderen. ‘Keer op keer blijkt dat de digitalisering van onze samenleving niet of onvoldoende politiek wordt gemaakt. De overheid laat het op zijn beloop’, stelt WRR-voorzitter Corien Prins in de Volkskrant. Vanmiddag presenteert ze het nieuwste rapport over AI op het ECP Jaarfestival. Minister Stef Blok van EZK neemt het rapport in ontvangst.

 • AP aan Eerste Kamer: Blokkeer nieuwe datakoppelwet van minister Grapperhaus

  door: Adriaan de Jonge

  De Autoriteit Persoonsgegevens is uitermate kritisch over een voorstel voor een nieuwe datakoppelwet van minister Grapperhaus (CDA, Justitie en Veiligheid) dat bij de Eerste Kamer ligt. Die wet zou de deur openzetten voor privacyschendingen die nog verder gaan dan wat er is gebeurd in de toeslagenaffaire of bij het omstreden fraudeopsporingssysteem SyRI.

 • Zuidelijke veiligheidsregio's ontwikkelen digital twin Zeeland

  door: Redactie iBestuur

  De veiligheidsregio Zeeland ontwikkelt in samenwerking met de vijf zuidelijke veiligheidsregio’s een zogenaamde digital twin van Zeeland. In deze digitale kopie van de provincie, wordt data slim gekoppeld en geanalyseerd om inzicht te geven in de verschillende risico’s binnen het gebied. Zo ontstaat een ‘real time’ veiligheidsbeeld van de steden en dorpen in Zeeland.

 • Regeringscommissaris Informatiehuishouding krijgt 'slechts' aanjaagfunctie

  door: Redactie iBestuur

  Ministeries blijven zelf verantwoordelijk voor de verbetering van hun informatiehuishouding. De rol van de regeringscommissaris, zoals aangekondigd in de kabinetsreactie op het rapport van de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK), wordt beperkt tot het verwerven van draagvlak en stimuleren van de voortgang.

 • Meer dan de helft digitale overheidsprojecten worstelt met volwassen worden'

  door: Sjoerd Hartholt

  Ondanks de toegenomen aandacht en investeringen slaagt 55% van de digitale overheidsprogramma’s er niet in om volwassen te worden. Dat blijkt uit een onderzoek van Gartner onder 166 overheidsorganisaties.

 • GemeenteDelers: Inschrijving weer geopend

  door: Redactie iBestuur

  Er is een schat aan kennis en ervaring die nu vaak niet verder komt dan de gemeentegrenzen. GemeenteDelers is een landelijke competitie waarin een succesvolle lokale aanpak gedeeld wordt op een landelijk podium. Kent u een project dat extra aandacht verdient? Meld deze voor 5 december aan bij GemeenteDelers.

 • Nederland enige EU-land zonder plan voor budget uit coronaherstelfonds

  door: Redactie iBestuur

  Alle EU-landen hebben hun plannen ingediend bij het miljardenfonds van de Europese Unie om de economie uit de coronacrisis te helpen. Alleen Nederland is zover nog niet. Nederland kan aanspraak maken op ongeveer 6 miljard euro. Het demissionaire kabinet wil de opstelling van het herstelplan overlaten aan een nieuwe regering.

 • Onveilige SCADA-systemen drijven overheden tot wanhoop

  door: Sjoerd Hartholt en Alexander Leeuw

  Een gehackt SCADA-systeem, waarmee onder meer rioleringen, sluizen en verkeerslichtsystemen worden aangestuurd, kan grote gevolgen hebben. En de problemen nemen toe, zeggen cybersecurityexperts. Het duurt te lang voordat patches gereed zijn voor gaten in de soms decennia oude systemen. Dat blijkt uit onderzoek van AG Connect en Binnenlands Bestuur.

 • Samenwerkingsplatform Digitale Toezichthouder van start

  door: Redactie iBestuur

  De Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de Autoriteit Consument & Markt (ACM), de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het Commissariaat voor de Media het Samenwerkingsplatform Digitale Toezichthouders (SDT). Ze gaan intensiever samenwerken om zo het toezicht op digitale activiteiten te versterken.