zoeken binnen de website

nieuws

 • Hoe staat het met Agile Governance in Nederland?

  In samenwerking met Belastingdienst, SVB, Kadaster, Politie, DUO, Rijkswaterstaat en I-Interim Rijk en UWV organiseert SPO, Samenwerking Projectorganisaties Overheid, vanaf dinsdag 5 tot en met vrijdag 8 oktober het digitale symposium Governance van projecten en programma’. Centraal bij dit symposium staat de vraag: hoe staat het met Agile Governance in Nederland?

 • Veiligheidsregio stuurde IT-leveranciers weg na hack

  door: Sjoerd Hartholt

  Nadat Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland in september 2020 werd gehackt konden twee IT-leveranciers al snel vertrekken. De leveranciers vroegen de directie om een contract te tekenen waarin stond dat ze juridisch niet verantwoordelijk waren. Dat verzoek viel niet in goede aarde vertelde Kransen 11 augustus in de Volkskrant.

 • Knops: "Mede-overheden zelf verantwoordelijk voor toegankelijkheid apps"

  door: Alexander Leeuw

  Medeoverheden en overheidsorganisaties zijn zelf verantwoordelijk voor het toegankelijker maken van hun websites en apps.’ Dat schrijft staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken, CDA) in antwoord op Kamervragen over de toegankelijkheidscijfers. Op 23 juni was er slechts één overheidsapp volledig toegankelijk – de Berichtenbox-app van Logius.

 • Inschrijving Nederlandse Privacy Awards 2022 geopend!

  door: Redactie iBestuur

  Op de Europese Dag van de Privacy (28 januari 2022 ) reikt de Stichting Privacy First weer de jaarlijkse Nederlandse Privacy Awards uit aan (overheids)organisaties die aan de slag zijn met privacy-innovatie. Het gaat om projecten waarbij privacy niet wordt gezien als een belemmering, maar als een kans!

 • Tot 2026 grote tekorten aan ICT-personeel verwacht

  door: Eveline Meijer

  De knelpunten in de personeelsvoorziening in de ICT-branche houden zeker tot 2026 aan, voorspelt het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht. Dat gaat ook de overheid raken. De grootste problemen ontstaan naar verwachting bij (hoger geschoolde) beroepen als software- en applicatieontwikkelaars, en databank- en netwerkspecialisten.

 • De stad Utrecht sluit zich aan bij de 'Cities Coalition for Digital Rights'

  door: Redactie iBestuur

  Na Amsterdam heeft ook de stad Utrecht zich aangesloten bij de ‘Cities Coalition for Digital Rights’. Deze coalitie bestaat uit ruim vijftig steden wereldwijd, die elkaar helpen bij het ontwikkelen van op digitale rechten gebaseerd beleid. Wethouder Linda Voortman, die onder meer over ICT gaat bij de gemeente Utrecht, heeft maandag 12 juli de overeenkomst getekend.

 • I-strategie 2021-2025 half augustus naar Tweede Kamer

  door: Redactie iBestuur

  Op dinsdag 6 juli stemde het overleg van secretarissen-generaal in met de nieuwe I-strategie. Half augustus staat de I-strategie op de agenda van de ministerraad en vrijwel direct daarna gaan de stukken door naar de Tweede Kamer.

 • Onderzoek: Datacentercapaciteit hoeft niet per se uitgebouwd te worden

  door: Redactie iBestuur

  Voor alle in Europa gevestigde bedrijven en organisaties is het van belang dat de (Europese) datacentercapaciteit groeit. Echter de doelstellingen van de Nederlandse digitaliseringsstrategie lopen geen gevaar als de datacentercapaciteit in Nederland niet verder wordt uitgebouwd. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van EZK.

 • Digitale Veiligheid in de Wijk

  door: Redactie iBestuur

  In Den Haag gaan gemeente, politie en inwoners samen aan het werk om digitale criminaliteit in de wijk tegen te gaan. Inwoners en ondernemers zetten zich op vrijwillige basis in om hun wijk digitaal weerbaarder te maken als Digitaal Ambassadeur. Zij hoeven geen cyberexperts te zijn, maar krijgen wel trainingen in digitale veiligheid zodat ze goed voorbereid de wijk kunnen informeren.

 • Special 'Over de drempel'

  door: Redactie iBestuur

  In de afgelopen maanden hebben we samen met het ministerie van BZK en Stichting Kafkabrigade onder de noemer ‘over de drempel’ verschillende invalshoeken van het kabinetsstandpunt ‘Open, tenzij’ verkend. Alle interviews, beschouwingen, debatten en gesprekken zijn nu gebundeld in de Special ‘Over de drempel’.

 • Consortium Jongeren en de digitale overheid

  door: Redactie iBestuur

  Zeven organisaties uit overheid, onderwijs en bibliotheken hebben met elkaar afgesproken de digitale diensten van de overheid, en van andere organisaties, toegankelijker te maken voor jongeren die minder taal- en digivaardig zijn. Ook willen ze jongeren met educatieve programma’s en extra hulp beter voorbereiden op het gebruik van die diensten.

 • NCTV: Cyberaanvallen tasten zenuwstelsel maatschappij aan

  door: Redactie iBestuur

  Digitale processen vormen het zenuwstelsel van de maatschappij. Ze zijn onmisbaar voor het ongestoord functioneren van de samenleving. We zijn hiertegen nog onvoldoende weerbaar, blijkt uit het jaarlijkse Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

 • Angst bij gemeenten om toepassingen smart cities

  door: Alexander Leeuw

  Smart city is sterk in ontwikkeling, maar er zijn veel oplossingen die risico’s met zich meebrengen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ziet dat gemeenten angstig zijn. Veel gemeenten zitten met vragen, zeker sinds de AP Enschede op de vingers tikte voor het gebruik van wifi-tracking. Tijdens het webinar ‘Wat mag wel en niet van de AP in de smart city?’ werd duidelijk dat niet de technologie bepaalt of iets mag, maar het doel.

 • Honderden overheidsapps voldoen niet aan toegankelijkheidseisen

  door: Eveline Meijer

  Nederlandse overheden moesten uiterlijk 23 juni verklaringen afleggen over de toegankelijkheid van hun apps. Maar volgens stichting Appt hebben honderden apps nog geen verklaring en voldoen veel apps nog niet aan de eisen. Ze zijn nog onvoldoende bruikbaar voor mensen met beperking.

 • Bestaat het fysieke gemeentehuis in 2030 nog wel?

  door: Redactie iBestuur

  Een kwart van de hogere ambtenaren bij Nederlandse gemeenten denkt dat we in 2030 afscheid hebben genomen van het fysieke gemeentehuis. 33 procent verwacht dat het gemeentehuis nog wel bestaat tegen die tijd, maar er alleen nog een loketfunctie is. Deze cijfers komen naar voren in het Digitale Overheidsonderzoek: Gemeente 2030 van BCT en iBestuur.