Nieuws

Digitale Veiligheid in de Wijk

In Den Haag gaan gemeente, politie en inwoners samen aan het werk om digitale criminaliteit in de wijk tegen te gaan. Inwoners en ondernemers zetten zich op vrijwillige basis in om hun wijk digitaal weerbaarder te maken als Digitaal Ambassadeur. Zij hoeven geen cyberexperts te zijn, maar krijgen wel trainingen in digitale veiligheid zodat ze goed voorbereid de wijk kunnen informeren.

Burgemeester Jan van Zanen en wethouder Saskia Bruines ondertekenden samen met Paul van Musscher namens de Politie-eenheid Den Haag het convenant Digitale Veiligheid in de Wijk. Hierin staat de samenwerking beschreven die de gemeente, politie en inwoners aangaan om de digitale criminaliteit in de wijk aan te pakken. Het is belangrijk om hier weerbaar tegen te zijn, zeker nu deze vorm van criminaliteit toeneemt.

“De beste manier om gedigitaliseerde criminaliteit aan te pakken, is door te voorkomen dat het plaats vindt, stelt Jan van Zanen. Inwoners gaan vrijwillig aan de slag als digitaal ambassadeurs. De inzet van digitale ambassadeurs moet de bewustwording van de risico’s op deze vorm van criminaliteit en de aanpak ervan versterken. De vrijwilligers gaan buurtgenoten tips geven hoe zij zich beter online kunnen beschermen tegen bijvoorbeeld bankhelpdeskfraude en ‘vriend-in-nood-fraude’.

Training digitale veiligheid voor ambassadeurs

Professionals van de Politie-eenheid Den Haag, Digital Trust Center, Platform voor de InformatieSamenleving, Fraudehelpdesk en veiligbankieren.nl worden ingeschakeld om de ambassadeurs te trainen. Met die kennis kunnen de ambassadeurs acties opzetten om hun wijk te informeren, zoals het verspreiden van tips via flyers, het opzetten van voorlichtingen voor wijkbewoners of het plaatsen van een artikel in de wijkkrant.

Het project Digitale Veiligheid in de Wijk is november 2020 gestart in Wateringseveld, Morgenweide en Loosduinen. Uitbreiding vindt plaats in Vruchtenbuurt, Bloemenbuurt, Bezuidenhout en Mariahoeve. Zo werken steeds meer wijken aan hun digitale weerbaarheid. In juli zijn er nieuwe trainingen voor de ambassadeurs.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren