zoeken binnen de website

Nederland krijgt één cybersecurity expertisecentrum

door: Redactie iBestuur | 7 september 2022

Cybersecurity organisaties gaan de krachten bundelen. Het Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC), het Digital Trust Center (DTC) en het Cyber Security Incident Response Team voor digitale dienstverleners (CSIRT-DSP) gaan samen in één centraal expertisecentrum en informatieknooppunt. Alle organisaties in Nederland kunnen er straks terecht voor informatie en kennis.

De nieuwe organisatie fungeert als nationaal expertisecentrum, informatieknooppunt én nationaal Computer Security Incident Response Team (CSIRT). | Beeld: Shutterstock

De overheidsinstellingen hebben dezelfde doelen, maar werken voor verschillende doelgroepen. Het NCSC heeft als primaire doelgroepen de vitale organisaties, zoals banken, energie- en telecomaanbieders, en de Rijksoverheid zelf, het DTC is er voor het bedrijfsleven en het CSIRT-DSP voor digitale service providers. In 2024 gaan beide Cyber Security Incident Response Teams (NCSC en CSIRT-DSP) van de Rijksoverheid samen. Daarna (2026) de beide informatieknooppunten en expertisecentra (NCSC en DTC).

Efficiënter en effectiever

Door het creëren van één organisatie kan de Rijksoverheid haar cybersecuritycapaciteit efficiënter en effectiever inzetten, aldus de ministers Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) en Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat. Vandaag informeerden ze de Tweede Kamer over de uitkomsten van een verkenning naar samenwerking. De nieuwe organisatie fungeert dan als nationaal expertisecentrum, informatieknooppunt én nationaal Computer Security Incident Response Team (CSIRT). De bundeling van krachten zorgt ook voor een efficiëntieslag op het gebied van gezamenlijke bedrijfsvoering, huisvesting en ICT.

tags: , ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.