zoeken binnen de website

Uitbreidingsplannen datacenters; nog 20 tot 25 op komst

Er lopen nog zo’n 20 tot 25 projecten ‘voor de vestiging en uitbreiding van datacenters in Nederland’. Dat meldt staatssecretaris Dilan Yesilgöz. Het gaat om projecten die behoorlijk uiteenlopen wat betreft grootte, en ook in hoeverre de projecten al vast staan verschilt. De bewindsvrouw spreekt van ‘zeer globale tot concretere plannen’.

Datacenters in Middenmeer | Beeld: Shutterstock

Esilgöz baseert zich op informatie van netbeheerder TenneT en Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). Wegens vertrouwelijkheid kan de bewindsvrouw niet veel meer vertellen over de komst en uitbreiding van datacenters, waar ict-apparatuur als servers wordt ondergebracht.

Zeer veel onzekerheden

Projecten lopen in elk geval in Noord-Holland, Flevoland en Groningen. ‘Zoals eerder genoemd zijn er zeer veel onzekerheden of deze datacenters zich ook daadwerkelijk zullen vestigen in Nederland en zo ja, op welke termijn’, aldus de demissionaire staatssecretaris.

Zeewolde

De nieuwe coalitie wil strengere eisen stellen aan de komst van grote datacenters. Ook is er veel politieke discussie over de komst van een megacenter van het moederbedrijf van Facebook in Zeewolde. De gemeenteraad keurde donderdagavond de komst van dat center goed. (ANP)

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.