partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina AnylinQ

logo anylinq

Back-up van data actueler door toenemend gebruik clouddiensten

door: Kim de Vries

artikelen | 14 september 2021

Thuiswerken is inmiddels heel normaal en binnen bedrijven en overheden wordt intensief met de Teams- en Onedrive-functionaliteit van Microsoft 365 gewerkt. Het gebruik van data en applicaties in de cloud neemt snel toe. Maar wat vaak vergeten wordt, is dat de eigenaar van de data zelf verantwoordelijk is voor de back-up van die data.

Ook voor data in de cloud is dus een passende back-up nodig. “Veel van onze klanten denken dat bijvoorbeeld Microsoft ervoor zorgt dat data beschermd zijn door een back-up, maar dat is zeker niet het geval. De clouddienstverlener zorgt daar over het algemeen niet voor. Zo biedt Microsoft bijvoorbeeld geen back-up van data geplaatst binnen Office 365”, vertelt Solution Architect bij AnyLinQ Bas van Beek. Daarom heeft AnyLinQ een innovatieve Back-up-as-a-Service-dienst ontwikkeld: AnyLinQ BaaS.

Voordelen AnyLinQ BaaS

• Altijd een back-up van je data beschikbaar
• Volledige ontzorging van datamanagement, dus inclusief: dagelijks en volledig beheer; proactieve monitoring; maandelijkse rapportage
• Selfservice portal voor het uitvoeren van restores met 24/7 ondersteuning van onze supportdesk
• Uiterst flexibel abonnement: op- en afschalen capaciteit; voorspelbare kosten per maand
• Alle data geplaatst binnen de EU in twee geografisch gescheiden datacenters (in Nederland en Duitsland)

Databescherming in abonnementsvorm

AnyLinQ BaaS draait om het veiligstellen van data voor de lange termijn en het leveren van gemak voor de klanten. Met AnyLinQ BaaS kun je zowel een Office 365 als een complete server­omgeving (al dan niet lokaal) back-uppen zonder aanschaf van dure licenties of infrastructuur. BaaS wordt aan­geboden in een abonnementsvorm waardoor je kunt op- of afschalen naar behoefte. “Eigenlijk kunnen wij alle data van klanten beschermen, bijvoorbeeld ook Google Docs en Azure-VM’s”, zegt Van Beek.

AnyLinQ BaaS wordt volledig beheerd door het AnyLinQ Operations Center. Klanten krijgen een persoonlijk dashboard met daarop een helder overzicht van alle beschermde data. Herstelacties kunnen door klanten zelf worden uitgevoerd. Lukt dat niet? “Dan helpen wij uiteraard graag. Wij ontzorgen organisaties dus ongeacht de locatie van data. Naast een overzicht van de servers en gebruikers die in de back-up worden meegenomen, toont het dashboard ook een aantal belangrijke KPI’s zoals een overzicht van de back-up-resultaten van de afgelopen week en of er voldaan wordt aan de overeengekomen SLA. Wanneer het AnyLinQ Operations Center problemen constateert wordt er direct contact opgenomen met de klant. Onze klanten hebben daar geen omkijken meer naar”, aldus Van Beek. Ook rapportages vormen een standaard onderdeel van de dienstverlening en worden door AnyLinQ volledig verzorgd en ingericht. Zelf rapportages opzetten kan ook.

Zekerheid en bescherming van data voor SaaS-platformen

De meeste organisaties maken wel een back-up van hun lokale data, maar vergeten een back-up te maken van data geplaatst in publieke SaaS-platformen zoals Microsoft O365, Google Docs en Google Drive en SalesForce. Met de Back-up-as-a-Service is het mogelijk om op diverse SaaS-platformen bescherming te bieden op bestanden die door een hack of aanval, storingen, ongewenste verwijdering of door andere omstandigheden verloren zijn gegaan. Van Beek: “Met AnyLinQ BaaS houdt de gebruiker dus grip op alle data binnen de O365-omgeving. Iedereen wil natuurlijk de zekerheid dat als data verloren gaan je die terug kunt halen. Zeker indien sprake is van een bewaarplicht. Met AnyLinQ BaaS wordt dit opgelost.”

Veilige opslag in EU-datacenters

AnyLinQ BaaS maakt in geval van O365 dagelijks back-ups van alle Office 365-data, Exchange Online, OneDrive, SharePoint en Teams. De data staan veilig opgeslagen binnen de Europese Unie. “Dit is een hele bewuste keuze. Wij willen data binnen de Europese Unie houden en kiezen daarom voor datacenters in Amsterdam en Frankfurt. Zo heb je voor het opslaan van privacygevoelige informatie geen last van regelgeving vanuit Amerika en vallen deze data dus ook niet onder de Amerikaanse Patriot Act waar je bij het opslaan van privacygevoelige informatie niet op zit te wachten. Bovendien zorgt AnyLinQ voor een extra kopie die zeven jaar wordt bewaard. Uiteraard is het ook mogelijk om te voorzien in een langere retentie,” legt Van Beek uit.

Gemeente Enschede
Gemeente Enschede heeft na een Europese aanbesteding gekozen voor de storage- en backup-oplossing van AnyLinQ. Hierbij wordt niet alleen bescherming geboden op alle lokale data maar is ook sprake van bescherming van Exchange Online, Sharepoint Online, Onedrive for Business en Teams. Binnen het gerealiseerde platform bundelt AnyLinQ haar kennis, expertise en ervaring samen met haar strategische partner Commvault, wat resulteert in een krachtige en zeer flexibele omgeving. Gemeente Enschede is hierdoor in staat om zowel data van haar primaire applicaties als van de medewerkers op een passende manier te beschermen.

Meer informatie over AnyLinQ BaaS is te vinden op www.anylinq.com/backup

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.