partnermenu

zoeken binnen de website

Partnerpagina AnylinQ

logo anylinq

SD-WAN biedt veilige en flexibele basis voor overheidsnetwerken

artikelen | 29 maart 2022

Het overheidsapparaat is hard op weg naar een doorlopende digitale transformatie, met toenemend dataverbruik en netwerkbelasting tot gevolg. “Van DigiD en subsidieaanvragen tot meldingen over een straatlantaarn die kapot is: alles kan digitaal. Steeds meer systemen en databases worden hiervoor met elkaar verbonden”, legt Network Security and Infrastructure Engineer Jurgen Schulze van AnyLinQ uit.

Beeld: Shutterstock

Om te voorkomen dat overheids­databases en systemen uiteindelijk gefragmenteerd raken, hebben overheden volgens Schulze baat bij een software-defined WAN oplossing (SD-WAN). Deze oplossing verlaagt de netwerkkosten en vereenvoudigt netwerkactiviteiten. “Overheidsnetwerken moeten meebewegen en meegroeien met een stroom aan nieuwe ontwikkelingen op IT- en digitaliseringsvlak. Veranderende wet­geving, meer thuiswerkers, burgers die zoveel mogelijk inzicht en controle willen over de eigen gegevens: al deze zaken maken dat overheidsnetwerken steeds intensiever worden gebruikt en zich continu moeten aanpassen. Flexibiliteit is daardoor, naast betrouwbaarheid, de belangrijkste randvoorwaarde voor een overheidsnetwerk dat optimaal functioneert.”

Volgens onderzoeksbureau Gartner zal tegen 2023 bij 90 procent van de vernieuwingsinitiatieven worden gekozen voor een SD-WAN oplossing. De voordelen zijn voor veel organisaties groot, maar voor de overheid kan SD-WAN ook een grote rol spelen bij het voorkomen van fragmentatie.
Schulze: “Overal worden andere systemen en toepassingen gebruikt; van gemeenten tot ministeries en alles daar tussenin. Deze systemen kunnen geen gegevens met elkaar uitwisselen zonder een snelle en flexibele netwerkverbinding. Als dat niet mogelijk is, of als er in de gegevensuitwisseling veel vertraging zit, ontstaan er in alle overheidssystemen verschillende datasets die allemaal een ‘eigen waarheid’ presenteren. Op den duur wordt het dan steeds lastiger om na te gaan wat de meest actuele dataset is, met een data sprawl (wildgroei) tot gevolg.”

Inzicht in gebruik

SD-WAN zorgt ervoor dat je de quality of services van een WAN kunt optimaliseren. Het stelt mensen in staat hun werk, vanaf kantoor, thuis of waar dan ook, te doen met optimale netwerkperformance. “Doordat met SD-WAN de netwerkhardware losgekoppeld wordt van het besturingssysteem, worden het beheer en het functioneren van een WAN eenvoudiger. De traditionele (op MPLS-gebaseerde) netwerken zijn traag doordat ze uitgaan van het principe dat alle data over één, voor de organisatie exclusief computernetwerk worden getransporteerd. Bij SD-WAN maakt het niet meer uit wie de verbinding levert en wat voor lijn er wordt gebruikt”, legt Schulze uit.

Een bijkomend voordeel is dat er met SD-WAN veel meer inzicht is in het gebruik van een netwerk. Beheerders kunnen eenvoudig zien hoeveel bandbreedte een bepaalde applicatie gebruikt en daarop sturen als dat nodig is. “De datastroom van de raadsvergadering krijgt bijvoorbeeld voorrang op het bestand dat een ambtenaar elders in de organisatie wil uploaden. Bovendien kunnen beheerders eenvoudig de verschillende datastromen prioriteren en doorverwijzen naar het ‘meest optimale netwerk’. Door deze optimalisering kunnen er met SD-WAN ook meer toepassingen tegelijkertijd worden gebruikt”, besluit Schulze.

Meer weten over SD-WAN of benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan contact op met Jurgen Schulze via solutions@anylinq.co

Wat is SD-WAN?

Het traditionele Wide Area Network (WAN) legt exclusieve verbindingen tussen bijvoorbeeld de verschillende onderdelen van een overheidsorganisatie. Via een WAN hebben ambtenaren vervolgens toegang tot centrale toepassingen. Steeds vaker worden applicaties echter in de cloud aangeboden via een Software-as-a-Service (SaaS) model. Tegelijkertijd verandert de manier waarop we werken. De smartphone en mobiele netwerken zijn niet meer weg te denken. Ook de manier waarop we informatie tot ons nemen is significant veranderd. Teksten en data worden verrijkt met beeld en video, we videobellen en -vergaderen wat af… Al deze ‘extra’s’ maken dat er veel meer capaciteit wordt gevraagd van het netwerk.
Door deze ontwikkelingen is een traditioneel WAN-netwerk niet meer voldoende voor overheden. De oplossing ligt in een softwaregedreven benadering van netwerken. Met een Software Defined WAN wordt als het ware een slimme laag over de verschillende netwerken gelegd, waardoor de onderliggende lagen worden aangestuurd. Met een SD-WAN kunnen standaard internetverbindingen worden gebruikt zonder dat daar nog andere technologie voor nodig is. Traditionele oplossingen zoals Multi-Protocol Label Switching (MPLS), IP-VPN of Ethernet-VPN worden daarmee overbodig.

Voordelen

  • Een snelle en veilige verbinding die niet meer afhankelijk is van de eigen netwerkverbinding.
  • Lagere kosten doordat een telecomaanbieder geen apart netwerk beschikbaar hoeft te stellen. Met SD-WAN maakt het niet meer uit welke WAN je koppelt, omdat je zelf de controle hebt en niet meer afhankelijk bent van een leverancier.
  • Efficiënter datagebruik doordat datastromen van verschillende toepassingen geleid worden naar de snelste weg (de quality of service verbetert).
  • Meer inzicht in de capaciteit die toepassingen in beslag nemen, zodat het netwerk(verbruik) veel efficiënter kan worden ingericht.
  • Veel meer flexibiliteit voor werken op afstand.
  • Een netwerk dat eenvoudig meebeweegt met veranderingen in omvang of gebruik.
  • De mogelijkheid om verschillende toepassingen aan elkaar te koppelen over een veilige verbinding met SD-WAN.

Welcome to the World of AnyLinQ

Om wendbaar te blijven hebben overheden meer nodig dan alleen een digitale oplossing. Samen met IT-professionals kan de sector een antwoord vinden op actuele uitdagingen in Datamanagement, Network & Security, Cloud & Infrastructuur en Kennis & Innovatie. Met actuele whitepapers en interessante round table discussies nemen wij je mee in de kansen en bedreigingen van IT binnen de overheid. Volg de digitale transformatie op worldof.anylinq.com/overheid

tags: ,

Reactieformulier

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. U ziet eerst een voorbeeld en daarna kunt u uw bijdrage definitief plaatsen. Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond. Reacties zonder achternaam worden verwijderd. Anoniem reageren alleen in uitzonderlijke gevallen in overleg met de redactie. U kunt bij de vormgeving van uw reactie gebruik maken van textile en er is beperkt gebruik van html mogelijk.